sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Virkattu torkkupeitto: Kukkaketo

"Kaikesta työstä tulee luovaa silloin, kun sen tekijä haluaa tehdä sen hyvin – tai vielä paremmin."
 - Kirjailija John Updike


Tuntuu melko uskomattomalta, että torkkupeittoni on valmis. Minulla on sellainen olo, että olen kavunnut Mount Everestille ja huipun häämöttäessä olen muutaman kerran kaatunut. Kuukauden työ venyi kahden kuukauden urakaksi ja viime metreillä hermoja raastavaksi purkajaiseksi. Reunusta virkatessa jouduin ensin taistelemaan hulmuavien reunojen kanssa ja kun sain ne kuriin, alkoi peiton kulmat kiusata. Jouduin tekemään raskaan päätöksen ja laitoin itseni purkukieltoon, sillä näytti pahasti siltä, ettei sillä viilaamisellani peitto valmistu edes juhannuksena. Purkukieltoni ansiosta torkkupeittoni on valmis ja olen tyytyväinen tekemääni. Ihan kaikkia reunojen epätasaisuuksia en saanut korjattua, mutta olen niin lähellä täydellistä lopputulosta, että tämä kelpaa minulle.

Niin kurjalta kuin tämä tuntuukin, niin joudun myöntämään, että torkkupeittoni helmojen hulmuaminen johtuu oletettavasti siitä, että neliössäni on liikaa silmukoita uloimmalla kerroksella. Neliötä ja sen ohjetta voi käyttää, mutta kannattaa varautua siihen, että jos kuviosta tekee peiton, reunus vaati hieman lisätöitä. Reunoja tehdessäni virkkasin palojen välissä olevien kahden pylvään sijaan kaksi pylvästä yhteen ja seuraavalla kierroksella jokaisen palan keskellä virkkasin kaksi silmukkaa yhteen. Tällä tavoin hulmuaminen pysyi jotenkin aisoissa, vaikka ei ihan täysin poistanut sitä. Kokeilen vielä myöhemmin lappuja pienemmällä silmukkamäärällä, jotta näen, miten ne käyttäytyvät isommalla alalla, mutta palaan tähän myöhemmin. Käyn lisäämässä tämän saman tekstin ohjeeseeni, jotta näette tämän jo ennen työn aloittamista. 
  
Huom! Neliön ohje on korjattu ja tarkistettu, eli sitä voi huoletta käyttää.

En meinannut osata päättää, että millaisen reunuksen tekisin peittoon. Halusin, että se on värikäs, mutta tavallinen raitareunus ei mielestäni olisi sopinut  näin koreaan peittoon. Eräänä päivänä ruokaa laittaessa sain yhtäkkiä ahaa-elämyksen ja tein kuvion kokeeksi pienemmälle palalle. En ole enää varma, pidänkö peiton neliöistä enemmän vai sittenkin tästä reunuksesta, sillä se on mielestäni äärimmäisen kaunis. Vaikka ensin epäröin viimeiseksi väriksi valkoista raitaa, se kokoaa peiton ja antaa reunukselle viimeisen silauksen. Se on kuin se kuuluisa piste iin päällä. Olen lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Epäilen, että tätä kuviota joudutte katselmaan vielä moneen kertaan.
 
Seikkailuni värien ihmemaassa on taas ohi. Peiton myötä olen oppinut paljon väreistä ja niiden käytöstä. Vaikka matkani ei ole ollut koko aikaa pelkkää onnea ja autuutta, olen suorastaan rakastanut tätä projektia. Se on vienyt minulta valtavasti aikaa ja koetellut kärsivällisyyttäni, mutta olen saanut siltä paljon. Olen istunut lempipaikassani virkkaamassa ja suunnitellut edessä olevaa kevättä ja tulevaa kesää. Olen kuunnellut musiikkia, setvinyt Doc Martinin avio-ongelmia ja ratkonut Hercule Poirotin kanssa murhamysteereitä. Kun en enää jaksanut katsella mitään, istuin vain lämmin kasa lankaa sylissäni ja mietin, kuinka onnekas olenkaan. Peittoni on saanut paljon suuria tunteita osakseen ja suurimmaksi osaksi ne ovat lämpimiä ja täynnä rakkautta. 

Reunuksineen peitollani on kokoa 130 cm x 154 cm ja siihen kului yhteensä 1,88 kiloa seiskaveikkaa. Olen koonnut sen 120 palasta, joista kaksi on paritonta. Se on aivan ihana värien leikki, josta pidän valtavasti. Olen siitä tavattoman ylpeä! Peitto ei jää minulle, mutta sen saajaa en paljasta ihan vielä. Pidetään se vielä hetken salaisuutena. Nyt pistän koukun muutamaksi päiväksi purkkiin ja teen jotain muuta. Ajattelin kaivaa ainakin ompelukoneen naftaliinista ja kudekaupoillekin on lähdettävä, sillä keskiviikkona olisi tarkoitus alkaa luomaan loimia seuraavaa mattoa varten. Yksi tämän projektini hienoimmista huomioistani on ollut se, että käsityöt tekevät minusta todella onnellisin ihmisen. Ei pidä tyrehdyttää tätä iloa. Mukavaa sunnuntai-iltaa!


Käyttämäni Novitan 7 Veljestä langat:
Luonnonvalkoinen (010)
Tumma turkoosi (350)
Kirkkaan keltainen (268)
Fuksia (553)
Vaaleanpunainen (522)
Limen vihreä - en ollut säästänyt vyötettä

Aikaisemmat postaukseni aiheesta löydät tästä:

66 kommenttia:

  1. Onnittelut työn valmistumisen johdosta! Tiedän tunteen; se on mahtavaa!Hyvää kevään jatkoa ja onnea uusille projekteille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Aloittaessani reunuksen viimeistä kerrosta mulla oli todella ristiriitaiset tunteet. Toisaalta olin onneni kukkuloilla, kun peitto olisi kohta valmis ja toisaalta tuntui ihan siltä, että olisin hyvästelemässä hyvää ystävää. Oli hyvin hämmentävää virkata viimeisiä silmukoita =)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos =) Mulla on kyl aivan mahtava fiilis tästä työstä! Mun on myönnettävä, että reunus otti muutaman kerran niin koville, että mun teki mieli luovuttaa =D Onneksi olin viikko takaperin mainostanut täällä, että peitto on viikonloppuna valmis, joten en kehdannut luovuttaa =) Hyvä näin!

      Poista
  3. Upea, isotöinen peitto! Pidän kovasti tuosta reunuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Reunus on kyl munkin mielestä ihana. Mun piti tehdä siihen ensin uloimmaksi kerrokseksi piparkakkureunus, mutta jotenkin tuntui siltä, ettei se sopisikaan kukkakuvion seuraksi =)

      Poista
  4. Vau, kylläpä kannatti, aivan hurmaava peitto <3
    Minulle on jokaisessa (eli parissa ;) virkkaamassani peitossa tuottanut hankaluuksia reunojen saaminen siistiksi. Mutta ei kai käsitöitä tehdessä pitäisi olla liian kriittinen. Kuten sanoit, käsityöt tekevät onnelliseksi ja niin sen pitääkin olla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä en enää muista, että onko mulla aikaisemmin ollut näin pahoja reunusongelmia. Edellisestä palapeitosta on kuitenkin niin kauan aikaa, etten enää muista, oliko sen kanssa vastaavanlaisia ongelmia. Luultavimmin se sujui ilman murheita, kun en enää muista sitä =)

      Poista
  5. Ihan mieletön peitto, upeissa väreissä ❤️ Taitava olet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä pidän näistä väreistä kans tosi paljon! Harmillista, ettei tuota limen vihreää ole enää värivalikoimassa. Sitä jäi mulle vain vajaa kerä eli en pysty ainakaan vähään aikaan tekeen samaa väriyhdistelmää.

      Poista
  6. Wau, onnittelut upeasta peitosta. Ihanat värit ja kaunis lopputulos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Kyl se purkaminen kannatti, vaikka se silloin tehdessä harmitti =)

      Poista
  7. Todella upea ja tuo reunus kyllä sopii siihen erittäin hyvin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Peitosta tuli vähän pienempi kuin mitä arvioin, joten paksulla reunuksella sain sille lisää kokoa. Nyt sen pitäisi peittää varpaatkin =)

      Poista
  8. Ihana postaus! (: Kiva käydä lukemassa, kun jaat näitä ilonhetkiä tänne blogiin. Tosi kaunis tuo peitto. Varmaankin uskomaton fiilis, kun tuollaisen saa laskettua käsistään valmiina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Olihan se hienoa saada valmiiksi, mutta uskotko, että miten outoa on ollut tänään, kun mulla ei ole peittoa mitä tehdä =D Olo on ollut jotenkin tyhjä, kun olen toimettomana =)

      Poista
  9. Ihana ihana peitto, täydellinen!! Taitavista käsistä syntyy kaunista jälkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mua vähän harmittaa, etten huomannut lappuja järjestäessä katsoa kokonaisuutta ja nyt siinä on muutama samanlainen lappu peräkkäin. Noh, pitää muistaa seuraavaa torkkupeittoa tehdessä katsoa työtä vähän kauempaa ennen kuin aloitan yhdistämisen =)

      Poista
  10. Aivan IHANA peitto! Onnea valmiista työstä, se tuntuu aina niin hyvältä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Työn valmiiksi saaminen on kyl melko huumaava tunne! Voisikohan joku joskus mitata, kuinka paljon sinä vapautuu endorfiineja =)

      Poista
  11. Uskomattoman upea peitto, kaunis reunus kruunaa peiton. Hyvin tehty työ! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Tuo reunus on kyl sievä! Siitä tulisi ihania pyyhkeen reunuksiakin =)

      Poista
  12. Onnittelut valmistumisen johdosta;) Yhdellä sanalla sanoen, Upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä suunnittelin, että en koske ainakaan viikkoon koukkuun, mutta koko ajan mun tekis mieli tehdä jotain ihan pientä =) Mä en oikeasti olisi ikinä uskonut, että käsitöiden harrastaminen aiheuttaa riippuvuutta =)

      Poista
  13. Kaunis kaunis peitto. Onnellinen on hän, joka peiton saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä toivon, että peiton saaja tulee tästä hyvin onnelliseksi =)

      Poista
  14. Onpa kaunis peitto, ja niin ihanasti sommitellut värit! Taitavaa työtä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Tämä oli värien osalta tosi mielenkiintoinen työ. Mä kokeilin erilaisia väriyhdistelmiä noissa ympyröissä ja yllätyksekseni löysin sellaisia yhdistelmiä, joista en yhtään pidä ja sellaisia, joita suorastaan rakastan. Reunusta suunnitellessa käytin sit hyväkseni näitä havainnointeja =)

      Poista
  15. Wau!!! Todella kaunis!! Täytyy selata myös aiemmat peitto päivitykset läpi =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Hienoa! Mä olen yrittänyt kertoa tästä peitosta ja sen tekemisestä mahdollisimman monipuolisesti. Toivottavasti en ihan kamalasti toista itseäni =)

      Poista
  16. Voi vitsit, että on kaunis peitto :)

    VastaaPoista
  17. Voi luoja että tuo peitto on kaunis, todellinen kukkaketo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Peiton nimi oli aluksi Ilo, mutta vaihdoin nimen, kun sain sen valmiiksi. Mielestäni Kukkaketo sopii tälle paremmin =)

      Poista
  18. Peitto on ihan todella hieno! Tuo reunus kruunaa kyllä kokonaisuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Se on kyl mielenkiintoista, miten tuo reunus kokoaa peiton. Mä meinasin jättää peittoon ensin ohuen turkoosin reunuksen vaalean punaisen jälkeen. Ajattelin, että kokeilen nopeasti, miltä se näyttää, jos jatkan sitä ja tosiaan koko peiton ulkonäkö muuttui, kun reunaan tuli enemmän turkoosia ja viimeisenä vielä tuo valkoinen. Mä veikkaan, että tuo ohut valkoinen on vielä parempi kuin aikaisemmin suunnittelemani paksu piparkakkureunus =) Miten paljon mä olenkaan oppinut tämän myötä!

      Poista
  19. WAU, tulipa peitosta kaunis. Ihana väritys =))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Tämä oli kyl aivan mahtava matka värien ihmemaassa ja jännä juttu, miten nämä värit muotoutuivat mun tämän hetkisiksi lemppariväreiksi =) Mä en haluaisi enää käyttää muita värejä =)

      Poista
  20. Miten kaunis peitto! :) Vielä kun neuvot, millaisilla silmukoilla oletreunuksen kerrokset tehnyt, niin pääsee koristamaan omia töitä jatkossa :) Niin ihana ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä hion reunusta vielä vähän ennen kuin kerron sen ohjeen =) Siinä on pari pientä juttua, jotka mun mielestä vaatii vähän paranneltavaa =)

      Poista
    2. Mukava kuulla, että ohje on kuitenkin tulossa :)

      Poista
    3. Juu =) Tässä voi mennä tosin hetki, kun mun pitää ensin tehdä pikkuväelle myssyt ja pari muuta työtä =)

      Poista
  21. Niin kaunis! <3 Onnea valmistuneesta projektista! Haaveissa kanssa saada joskus peitto valmiiksi asti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Onnea peiton kanssa! Lopputulos on kaiken vaivan arvoista =)

      Poista
  22. Ihana, ihana, ihana!! Reunus todellakin kruunaa lopputuloksen! Kaunis peitto <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Onhan peiton reunukset vähän niin kuin taululla kehykset. Onneksi en tyytynyt vain muutamaan pylväskerrokseen vaan lähdin haastaan itseäni =)

      Poista
  23. Voi se on juuri niin ihana kun kuvittelin sen olevan valmiina. Ihana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Ihanaa kun se on valmis! Mun tekis mieli tehdä vielä toinen peitto samoilla väreillä mutta eri kuviolla. Harmi vain, että vihreää jäi niin vähän, ettei se riittää kuin johonkin pikkutyöhön. Mun pitää, etsiä uusi vihreä =)

      Poista
  24. Wau! Siis todella ihanan peiton olet tehnyt ja reunukset sopii oikein hyvin. Olet kyllä taitava! Täällä ihminen jolla tuo virkkuukoukku ei oikein pysy kädessä.
    Niin, ja ihana blogi sinulla! Poikkean kyllä toistekin ja tervetuloa myös vastavierailulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mukavaa, että pidät sekä peitosta että blogistani =) Mun pitää tulla vastavierailulle =)

      Poista
  25. Oi, todella kaunis ja upea peitto! Hurmaavat värit. Onnittelut, tuollaisen työn tekeminen on ihailtavaa. Minä olen sellaisten nopeasti valmistuvien töiden tekijä :D. Haaveilen kyllä virkatusta peitosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Paloista tehtävä torkkupeitto on siitä mukava, ettei urakka ei tunnu yhtään niin suurelta kuin mitä se voisi tuntua, jos tekisin peiton yhtenä palana. Palat valmistuvat nopeasti ja niitä voi tehdä melkein missä vain. Tosin olisinhan mäkin toivonut, että tämä olisi valmistunut nopeammin kuin mitä se valmistui =)

      Poista
  26. Moi, haluan kiittää ihanasta peitto-ohjeesta! ❤️ Parin hengen yhteistyönä syntyi lahja veljen vaimolle. Pala oli helppo oppia ja väreillä leikkiminen teki virkkaamisesta superhauskaa. Teimme yksivärisen nirkkoreunan, mutta kukkien värit tuovat kyllä eloa ja iloa peittoon!
    Kuva lopputuloksesta: https://www.instagram.com/p/B9uULNIBMuZ/?igshid=ml1vzbubfx46

    VastaaPoista
  27. Aivan mielettömän upea peitto ja tuo reunus on ihan todella upea! Reunus tuo vielä lisää särmää ja upeutta ja viimeistelyä tuohon luomukseen! Onko tuohon reunukseen ohjetta?

    VastaaPoista