perjantai 25. marraskuuta 2016

Gluteenittomat piparkakut

"Vaikka Hunajan syöminen on todella mukavaa, sitä ennen on hetki, joka on vielä parempi."
- Nalle Puh


Tämä on ensimmäinen joulu, kun teimme piparitaikinan itse ja leivoimme niin herkullisia piparkakkuja, ettei meillä tänä vuonna muita syödäkään. Pikkuväen mielestä pipareiden leipominen on niin mukavaa, etten ole ihan varma, että pitävätkö he enemmän leipomisesta vai piparien syömisestä. Olemme pyöräyttäneet jo kolme tai neljä taikinaa ja parissa päivässä keksipurkki on syöty tyhjäksi. Ajattelin leipoa tästä taikinasta myös piparkakkutalon, sillä aikaisempina vuosina olen saanut vain ihastella taloa, mutta nyt minäkin aion syödä sitä! Annan sinullekin reseptin, jotta pääset maistamaan maailman parhaimpia gluteenittomia piparkakkuja. Taikina on helppoa käsitellä ja piparit ovat niin hyviä, että ne maistuvat myös sellaisille, jotka eivät normaalisti syö gluteenitonta. Taikinasta tulee kolmisen pellillistä.
 

Gluteenittomat piparkakut

 
Näitä tarvitset:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
1 iso luomumuna
3,5 dl Semperin Fin Mixiä
2,5 dl Semperin Grov Mixiä
1 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1,5 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua pomeranssin kuorta

Lisäksi tarvitset Fin Mixiä taikinan vaivaamiseen.

Näin se käy:
Vatkaa margariini ja sokeri. Lisää muna ja siirappi. Sekoita hyvin. Sekoita mausteet keskenään ja lisää ne soodan kanssa puoleen määrään jauhoista. Huom! Suosittelen sihtaan grov mix -jauhot, ettei siitä jää pipareihin kovia sattumia. Sekoita jauho-mausteseos hyvin taikinaan. Lisää loput jauhot. Laita taikina suljettavaan purkkiin ja nosta jääkaappiin maustumaan vuorokaudeksi. Leivo piparit jääkaappikylmästä taikinasta ja paista 225 asteessa isompia n. 6 min ja pieniä 5 min. Odota, että piparit ovat jäähtyneet ja kovettuneet. Syö, mutta jätä vähän muillekin! Eikö olekin aivan ihania?



12 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta. :) Tein tänään jouluaskartelulehden ohjeella tattaripiparkakkuja. Tai siis taikina on nyt jääkaapissa odottamassa ja huomenna olisi tarkoitus paistaa piparkakut. Saa nähdä millaisia tulee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä <3 Tattaripiparit kuulostaa herkuilta! Kerrothan millaisia niistä tuli, niin voisin myös kokeilla =)

      Poista
  2. Hetki ennen hunajaa on paras. (: Hyvännäköisiä pipareita. Mie en oo vielä tehnyt pipareita mutta viimeistään itsenäisyyspäiväksi ajattelin leipasta. ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos. Meillä ei ole ongelmaa gluteiinin kanssa, mutta kummityttö ei voi syödä tavallisia jauhoja. Ehkäpä leivonkin heille ison purkillisen pipareita jouluksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä =) Tuo Semperin Fin Mix ja Grov Mix ovat siitä hyvät, että niissä ei ole vehnätärkkelystä, joka sopii toisille keliaakikoille mutta toisille taas ei =)

      Poista
  4. Kiva kun on gluteettomia tuotteita lisääntynyt. On paljon henkilöitä jotka sairastavat tätä sairautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on! Silloin kun mulla itsellä todettiin keliakia, gluteenittomat olivat sahanpurulle maistuvia kuivia känttyjä, mutta tänä päivänä niitä saa valmiinakin todella maukkaina. Tosin monesti valmiit gluteenittomat ovat niin kalliita, että leivon mieluummin itse =)

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta! Mullakaan ei ole gluteiiniongelmia mutta vatsa on tyytyväisempi vähemmällä vehnällä. Pitää kokeilla näitä pipareita jos jaksamme oman taikinan tehdä. Nyt on vasta leivottu (ja melkein jo syöty) viimevuotisesta pakastetaikinasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä =) Nämä ovat aivan ihania eli suosittelen kokeileen. Meillä on taas keksipurkki tyhjä. Lapset taisi saada pari piparia =D

      Poista
  6. Heippa! Onnistuukohan samalla lailla jos on vain Semperin Mix jauhoja ja sunnuntain gluteenittomia jauhoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, että vastaan vasta nyt. Molemmissa jauhoissa on vehnätärkkelystä ja muistaakseni niitä ei käytetty samaa määrää kuin luont.glut.jauhoja. En vain enää muista pitikö jauhojen määrää lisätä vai vähentää. Mä kokeilisin niin, etten lisää kerralla kaikkia jauhoja vaan ensin puolet mausteiden kanssa ja loput pikku hiljaa. Jos taikina tuntuu liian pehmeältä, niin jauhoja voi lisätä vielä vähän lisää =)

      Poista