perjantai 22. tammikuuta 2016

Pari sanaa väreistä

"Äiti! Toi on meidän lelukoppa!"


Olen opintomatkalla värien ihmeellisessä maailmassa. Minulla ei sellaista värisilmää enkä ole saanut alan koulutusta, että tietäisin kokeilematta, mitkä värit sopivat keskenään ja mitkä ei. Olen yrittänyt selvittää täydellisen väriyhdistelmän salaisuutta koko viime vuoden tutkimalla niin omia kuin muiden töitä, joista varsinkin Attic24 on ehtymätön värien aarreaitta. Haluan selvittää, miksi toiset väriyhdistelmät hivelevät silmää ja miksi taas toiset ovat tuhoon tuomittuja. Mielestäni vuorottelemalla vaaleita ja tummia sävyjä saa melko varmasti toimivan väriyhdistelmän. Tämä tietysti edellyttää sitä, että värit sopivat yhteen. Tämän työn myötä olen päässyt kokeilemaan teoriaani ja taas toisaalta olen saanut rikkoa tuota kaavaa. Olen sekoittanut pelkästään voimakkaampia värejä ja taas pelkkiä vaaleita keskenään. Olen tehnyt uskomattoman kauniita väriyhdistelmiä, mutta olen saanut myös sellaisia lappuja, joita en toiste tee.

Virkkaan torkkupeittoni lappuset luonnonvalkoisen lisäksi viidellä seiskaveikan eri värillä (limen vihreä, tumma turkoosi, kirkkaan keltainen, fuksia ja vaaleanpunainen), joista kaikki muut paitsi lime löytyvät Novitan tämän kevään valikoimasta. Yritin sekoittaa tähän vielä kaapista löytynyttä vihreää, mutta se sai yllätyksekseni turkoosin näyttämään tunkkaiselta, joten jätin sen pois. Jos olisin ollut todella rohkea ja repäissyt oikein kunnolla, olisin tehnyt peiton ilman valkoista, mutta sitä en uskaltanut tehdä. Valkoinen on niin helppo väri, kun se sopii kaiken kanssa ja sillä on helppo yhdistää muita värejä. Olen käyttänyt valkoista vain reunohin ja lapun keskellä olevat pyörylät olen tehnyt värikkäiksi. On ollut mielenkiintoista huomata, miten lapun ulkonäkö muuttuu vaihtamalla värien järjestystä. Esim. neljännen kuvan laput on tehty samoilla väreillä, mutta silti ne ovat aivan eri näköisiä, kun tummat värit ovat reunoilla ja vaaleat keskellä. Kolmannessa kuvassa olen vaihtanut fuksian hempeään vaaleanpunaiseen ja lapun tunnelma muuttuu taas täysin.

Puolet lapuista on nyt tehty ja kaikki väriyhdistelmät on kokeiltu. Olen nyt virkannut pelkkiä pyörylöitä, koska joka kerta aloitettuani virkkaamaan valkoista reunusta, aloin virkata pylväitä yhteen isoäidinkuvion sijaan ja sain taas purkaa. Toinen syy tähän on se, että haluaisin kokeilla erilaista tapaa yhdistää palat toisiinsa. Olen tainnut aikaisemmin ommella laput yhteen tehden pitkiä kaistaleita ja sitten virkannut ne yhteen. Haluaisin tehdä mahdollisimman saumattoman peiton, mutta onkohan tuolloin ompelu ainoa ratkaisu? Saatuani loput lapuista tehtyä, pääsen reunojen kimppuun ja viimeistään silloin pitäisi tietää, miten kokoan peiton. Ehdotuksia otetaan vastaan! Mukavaa viikonloppua!

15 kommenttia:

 1. Virkkaa pienempiä ympyröitä noihin väleihin, samalla virkkaat viimeisellä kerroksella ympyrät yhteen. Ei tule ompelua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä =) Aion tehdä näistä vielä neliöitä eli en voi enää laittaa ympyröitä sinne väliin. Tuo yhteen virkkaaminen olisi kyl sellainen asia, minkä haluaisin opetella ja sitä voisin kokeilla. Varsinkin kun se ompelu ei ole ollenkaan niin mukavaa kuin virkkaaminen =)

   Poista
 2. Minun mielestäni sinulla on hyvä värisilmä ja sinulla on ihanan raikkaita ja kirkkaita värejä aina.
  Itse olen hiukan sellainen, että laitan ja kokeilen vähän kaikkea keskenään. Se joko toimii tai sitten ei.
  Hyvä kirjoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mut eihän sitä muuten opi, ellei kokeile kaikkea? Ja toisaalta tuo on mun mielestä myös luovuutta, kun pystyy viittaan kintaalla ennakkoluuloille ja tekeen just niin kuin itsestä tuntuu.

   Viime vuonna tekemäni graffiti oli tosi hyvä opetustyö. Siinä kun sai oikein leikkiä väreillä ja kokeilla juurikin sellaisia väriyhdistelmiä ja sävyjä, joita ei ikinä muuten olisi kokeillut. Koska kyseessä oli kuitenkin "vain" graffiti, ei ollut niin väliä, jos siitä yrityksestä tulikin ihan hirvittävä värioksennus. Silloin oppi, ettei niitä värejä kannata enää käyttää keskenään ja sitten kun onnistui, alkoi hirvittävä pohdinta, että mikä siitä teki niin onnistuneen =)

   Poista
 3. Värejä värejä! Minusta kaikki käy yhteen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä =D Väriasiat ovat kyllä niin makuasioita. Toiset tykkää mustasta ja valkoisesta, kun toiset taas sellaisesta, missä on vähän vähemmän niitä ja paljon muuta =D Mä veikkaan, että ne mun tekemät laput, joista en itse pidä, ovat luultavimmin jonkun mielestä maailman ihanimpia =)

   Poista
 4. Ihania värejä ja sopivat hyvin yhteen =))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mua niin harmittaa, etten sotkenut sitä mintunvihreää nallea tähän mukaan. Eikö olisikin sopinut hyvin näiden värien kanssa? Mun on varmaan pakko käydä ostaan sitä varastoon pari kerää, jotta voin kokeilla johonkin toiseen työhön sitä, kun näitä taitaa jäädä yli toisen peiton verran =)

   Poista
 5. Kiinnostavaa! Tämä pohdinta ja testailu värien äärelle on tosi kiehtovaa. Mä uskon, että juuri kokeilemalla oppii ja oma maku ja värisilmä kehittyy jatkuvasti. Mä olen lapsesta asti ollut kiinnostunut väreistä ja nykyäänkin olen värien kanssa tekemisissä, uskon teorioita enemmän intuitioon. Hieno torkkupeitto on kyllä tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä uskon tohon kans ihan täysin! Vain tekemällä oppii ja jos ei kokeile, niin ei voi erehtyä eikä myöskään onnistua. Tuossa että värisilmä kehittyy ja myös makuasiat muuttuu, on muuten sekä hyviä että huonoja puolia. Mun eka oma asunto oli ihan sini-valkoinen (siis ihan kaikki oli joko sinistä tai valkoista). Muutaman vuoden tuota katseltua, mulle tuli niin paha yliannostus sinisestä väristä, että vasta viime vuoden aikana aloin uudelleen lämmetä sille. Mä toivon, ettei mulle käy nyt samalla lailla punaisen kanssa, sillä meidän olohuone ja keittiö on tällä hetkellä aika punavoittoinen =)

   Poista
 6. Todella ihanat värit! Väreissä on voimaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) No todellakin! Mä olen huomannut, että kun tällain talviaikaan tekee värikkäitä töitä, pysyy mieli ihan erilailla virkeänä. Nythän on ihanan valoisaa, kun on lumi maassa, mutta marras-joulukuussa kun oli synkkää ja sateista, oli ihanan terapeuttista pyöritellä käsissä värikkäitä lankakeriä =)

   Poista
 7. Kiitos <3 Mä olen kanssa yrittänyt tuota pelkkien lankojen kanssa mallailua, mutta värit eivät niin oikein auenneet minulle. En tiedä, että olisiko apua, jos kieputtaisin lankoja pyykkipoikien ympärille ja siten saisin vähän enemmän sitä väripinta-alaa. Tosin luulisi, että tähän kävisi myös se, että laitan lankakeriä vierekkäin. Kai tämäkin kehittyy käsityöharrastuksen myötä =)

  Kiitos kaunis <3 Mun on myönnettävä, että 25 astetta pakkasta piti huolen, etten mennyt ulos kuvaamaan vaan tyydyin keittiön pöydällä keikkumiseen. Sain käsitellä kuvia todella paljon, jotta sain värejä edes vähän vastaamaan oikeita, kun vaaleanpunainen tuppasi oleen kaikissa kuvissa lilaa =)

  VastaaPoista
 8. Mie aina ihastelen kaikkien ihanan värikkäitä väkerryksiä. Harmi vaan että itse ja tuttavapiirissä joille itse väkertelen on ihmisiä jotka tykkää mustasta ja harmaasta.. Ehkä mieki vielä joku päivä repäsen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä suosittelen ♥ Väreillä on ihanaa leikkiä =) Mulla puolestaan odottaa mustat kattausliinat tekijäänsä, kun olen siirtänyt ja siirtänyt niiden tekemistä. Musta lanka ei houkuttele yhtään niin paljoa kuin nämä herkkuvärit =)

   Poista