maanantai 28. maaliskuuta 2016

Kudotut tupsutyynyt


Lupailin jo viime viikolla, että esittelen seuraavan kudontatyötäni ja tässä ne nyt olisivat – Kangaspuilla kudotut tupsutyynyt! Aloitin viime syksynä kudonnan opiskelun paikallisella kansalaisopistolla ja nämä tupsutyynyt olivat toinen työni. Jos olisin ollut fiksu, olisin kysynyt opettajalta oikeat termit tähän postaukseen, mutta enhän minä nyt sellaista huomannut tehdä. Toivottavasti ymmärrätte, että mitä tarkoitan, kun yritän kertoa näiden tekemisestä. Aloitin näiden kutomisen jo viime vuoden puolella, mutta tyynyjen sivusaumojen ompeleminen ja tupsujen avaaminen vei minulta yli kaksi kuukautta. Tiedän. Olen toisissa asioissa todella saamaton! Jos ollaan ihan rehellisiä, niin taisin vähän jännittää tupsujen leikkaamista, sillä jos kynin niitä liikaa, niin sitä virhettä ei enää saa korjattua.

Tyynyjen pohjakankaan olen kutonut varastostani löytyneellä mustalla villalangalla, jonka taisin muutama vuosi sitten ostaa kirpikseltä. Se kuitenkin loppui kesken, joten ostin lisäksi Novitan Sointua pari kerää lisää. Langat olivat eri paksuisia, mutta sitä ei onneksi huomaa, kun kangas jää tupsujen alle piiloon ja reunat sain piilotettua saumojen taakse. Tupsut on tehty Teeteen Sagasta kieputtamalla sitä pahvin ympäri, niin että syntyi pieniä vyyhtejä, jotka sujautin loimen väliin ja kudoin ne kankaaseen. Lankaa näihin kului yhteensä 1390 grammaa eli varastoni kevenivät tämän myötä melkoisesti. Mattojen jälkeen villalangan kutominen oli aivan ihanaa, kun sitä ei tarvinnut hakata luhalla niskat kipeänä vaan kevyt painallus riitti.

Tein vähän erilaisia tyynyjä ja mielestäni tuo missä on oikein isot tupsut on kaikista ihanin! Isot tupsut antavat myös anteeksi kokemattomalle parturoinnille, sillä niissä ei huomaa niin helposti erikokoisia tupsuja, kun pienemmissä sen huomaa heti. Loimilankaa jäi vielä sen verran jäljelle, että ajattelin lähteä vähän leikkimään ja sain kudottua vielä kolmannen tyynyn. Sydäntyynyn kohdalla en huomannut, että kohdissa joissa tupsut kulkee vinottain, olisi pitänyt olla lyhyempi väli kuin niissä, missä ne ovat päällekkäin tai vierekkäin. Noh, taas opittiin uutta! Pohjakankaan olen kutonut valkoisella villalangalla ja toisen puolen ompelin vanhasta tyynynpäällisestä. Nämä tyynyt olivat aivan ihanat tehdä ja minun on taas pakko hehkuttaa, kuinka ylpeä olen näistä! Näitä kuvia on muuten aivan ihanaa katsella, kun sohvalla on tyynyt, jotka olen tehnyt ja taustalla näkyy vielä tekemäni kirkonkaarimatto. Ihanaa, kun kodistamme alkaa löytyä lankakerien lisäksi myös valmiita käsitöitä!

Torkkupeittoarvonta päättyi eilen, mutta arvon voittajan vasta seuraavan postauksen myötä. Olen ollut koko aamupäivän kutomolla rakentamassa puita, jotta pääsen taas kutomaan. Instagrammissa minua seuraavat ovatkin jo nähneet millaisista herkkukuteista seuraava mattoni syntyy. Mukavaa päivää sinulle. Tavataan taas parin päivän päästä.

32 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä tykkään kans, mutta vitsit näiden kuvaaminen oli hankalaa. Mä otin näistä parin päivän aikana varmaan 400 kuvaa ja nämä oli parhaimmat, enkä mä näistä nyt kauhean ylpeä ole. Mä en ymmärrä, että mikä tyynyjen kuvaamisessa oli nyt niin vaikeaa =)

      Poista
  2. Wau! Nää on hienot! Mun oli tarkoitus mennä viime syksynä kudontakurssille, mutta ajankohta oli huono. Toivottavasti ensi syksynä pääsisin. En edes tiennyt, että tollasiakin vois tehdä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Voi harmi! Toivottavasti pääset ensi syksynä. Kudonta on meinaan aivan ihanaa! Mä kans vasta aloitin, mut metsästän jo omia puita, että saisin silloin tällöin kotona paukutella mattoja =)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos =) Vähänhän nämä on epäkäytännölliset lapsi- ja koiraperheessä, kun tuo tupsujen villalanka huopuu pesussa. Mä olen yritännyt pitää tyynyjä koiruuksilta piilossa, ettei ne alkaa nukkuun näillä. Mä pystyn kuvitteleen, miten ihanan pehmeä tuo tyyny olisi koiran petinä =)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä tykkään kyl kans! Mun on koko viime syksy pitänyt virkata meille sohvatyynyjä, mutta aika loppui aina kesken. Noh, onneksi ehdin tehdä edes nämä =)

      Poista
  5. Ihan mahtavia tyynyjä! Kiva olis kokeilla itsekin tuota tekniikkaa, varsinkin kun kangaspuut on hieman vieraampi laji. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä tykkään kudonnasta ihan hirmuisesti! Just sain tänään puut valmiiksi seuraavaa mattoa varten ja näyttäisi siltä, että huomenna pääsen aloittaan uuden työn =) Jos ei ole kangaspuita, niin kutohan voi vaikka kudontakehikolla. Niitä voi ostaa tai tehdä itse. Pikku Kakkosessa taidettiin tehdä sellainen pahvilaatikosta =)

      Poista
    2. Mulla itseasiassa on ihan pienet puut! Mutta niille on käynyt tämä perinteinen, eli vuosia sitten meni joku vikaan enkä ole sitten tullut katsoneeksi, että saisinko toimimaan taas. Ehkä vielä joskus!

      Poista
    3. Wau! Ihanko totta? Mä haluasin kans sellaiset, mitkä vois vaikka sujauttaa vaatehuoneeseen piiloon, jos niitä ei tarvitse =) Mä en ole mikään kangaspuuspesialisti, mutta luulisi, että jos mikään ei ole mennyt rikki, niin ne saa vielä kuntoon ja saahan niitä uusia puuosiakin tehtyä =)

      Poista
    4. Jos yhtään oikein muistan, niin niistä taisi jotkut langat tipahtaa. Että ei sen suurempaa :'D Mua kyllä niin houkuttelee kokeilla tätä tekniikkaa, että ehkä saisin otettua itseäni niskasta kiinni ja katsoa saanko ne puut kuntoon.

      Poista
    5. Eli niinkin suuri vika =D Joo, mä luulen, että sen saa vielä korjattua. Eli ei muuta kuin hommiin!

      Meillä oli loimilangat niisitty erikseen noita tupsuja varten ja pohja kudottiin ihan paltinana. Mä en tiedä saisiko tuon kankaan tehtyä ihan pelkällä paltinallakin? Mulla on niin vähän kokemusta kangaspuista, etten osaa varmaksi sanoa, mutta olettaisin, että saa =)

      Poista
    6. Täytyy harjoittaa ankaraa googlausta. Mun taidot rajoittuu lähinnä itse kutomiseen, ei niinkään esivalmisteluihin. Mutta kerrankos sitä oppii! :D

      Poista
    7. Mun tekisi mieli tarjota apua, mutta mä veikkaan, ettei mun avusta ole tässä tapauksessa hyötyä. Mä olen niin vähän aikaa kutonut, että varmaan sotkisin enemmän kuin auttaisin =)

      Poista
  6. Mahtavat tyynyt! Tupsut on aina yhtä söpöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä tykkään kans! Tupsut on kyl ihania =) Mä jotenkin pidän tuosta tekonahkasohvan ja villaisten tupsutyynyjen yhdistelmästä ihan hirvesti. Ne on materiaaleina niin kaukana tosiaan, että sopivat hyvin yhteen. Ymmärsitköhän yhtään mitä tarkoitin =)

      Poista
  7. No onpas hauskat tyynyt, noihin ei raaski nojailla:) Hieno sohva muuten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Niin, meneehän nuo tupsut heti lyttyyn, kun niihin joku osuu. Mä sain pöyhiä tupsuja vähän väliä, kun sohvalle sukelteli pieni miehenalku ja tyynyt lenteli pitkin poikin =)

      Poista
  8. Tosi ihanat,tulee moderni kansanperinne mieleen:).
    Meidän kylällä toimi vuosikymmenet kutomispaja, mutta kansalaisopisto sulki sen:(.Juuri kun muksut on niin isoja, että olisin voinut mennä paukuttamaan mattoja...onneksi täksi kevääksi on edes yksi yrttikurssi, jonne menen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Voi miten kurjaa kuulla! Meidän opisto kans sulkee ymmärtääkseni yhden kudontapaikoistaan, mutta onneksi tämä meidän kylillä oleva kutomo vielä jatkaa toimintaa.

      Yrttikurssi kuulostaa kans hyvälle. Mä haluaisin oppia niistä kans lisää =)

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Kiitos =) Väreistä muuten huomaa hyvin, että olen valinnut nuo värit jo viime marraskuussa. Jos olisin nyt ollut tekemässä tyynyjä, sävyt olisivat varmasti paljon vaaleammat =) Hauskaa huomata, miten vuodenajat vaikuttaa värivalintoihin =)

      Poista
  10. Hauskat tyynyt. (: Tuo kutominen kuulostaa kyllä niin kivalta... Ja voi, vielä jännitetään arvontaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä kyl suosittelen kutomista. Se on oikeasti todella kivaa touhua =) Ja mä tykkäsin tästä villalla kutomisesta erityisen paljon, kun se oli niin ihanan leppoisaa touhua =)

      Mä olen pahoillani, että joudutte odottaa vielä hetken arvonnan tuloksia. Mun pitää rauhassa laskea arvat ja suorittaa arvonta, etten vahingossa tee mitään virheitä. Kurjaa, jos jollakin menisi voitto ohi mun huolimattomuuden takia =)

      Poista
  11. Ihanat tyynyt! Ihan huikeat suorastaan :). Tykkään noista reippaista väreistä ja tunnelmasta, lämpöä ja rakkautta. Arvontaa odotan jännityksellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Ne on kyl ihanat. Toi isotupsuinen on mun ehdoton lemppari, mut saas nähdä kuinka kauan nuo pysyy meidän huushollissa tuon näköisenä =)

      Poista
  12. Heh, hauskat hyväntuulen tyynyt! Eipä ole itselleni tullut mieleen kutoa tupsuja! Ihan en tajunnut, miten oli tehty (omasta ymmärryksestäni todennäköisesti kyse)... onko kuvia tekovaiheesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä olen niin vähän aikaa harrastanut kutomista, etten osaa ihan sanatarkasti kertoa =) Pohjakangas on tehty paltinalla ja tupsuja varten on niisitty omat loimilankansa. Isot tupsut on n.8 cm leveitä vyyhtejä, jotka avataan vasta kun tyyny on muuten valmis. Valittettavasti mulla ei ole tekovaiheista muita kuvia kuin mitä olen instaan laittanut. Olisikohan näistä edes vähän apua?
      Tässä kuvassa laitan tupsuja, tässä ne on jo kudottuna ja tässä kuvassa ne ovat vielä leikkaamatta auki =)

      Poista
    2. Kiitos! Kuvat kertovat kyllä paljon. :) Katsotaan jos itsekin saisin sopivan loimen puihin tätä tarkoitusta varten.

      Poista