tiistai 27. syyskuuta 2016

Virkattu kierrekuvioinen myssy

"Toukka tekee kaiken työn, mutta perhonen saa kaiken julkisuuden."
 - George Carlin


Vieläkö muistat viime keväiset siivousliinani? Jos et, niin löydät ne tämän linkin takaa. Hyödynsin niiden myötä oppimiani kohopylvästekniikoita ja virkkasin pikkuväelle lämpimät syysmyssyt. Virkkasin myssyt kolmosen koukulla Dropsin Baby Merinosta, jotka ostin jo toissa vuonna Suomen Kädentaidot -messuilta. Tein myssyistä reilun kokoiset, jotta ne peittävät myös korvat eikä ihan heti tule tarvetta tehdä uusia. Koska myssyt ovat villaa ja ne ovat osittain kohopylväillä virkattuja, ne ovat näihin leutoihin syysilmoihin ehkä hieman liian lämpimät, mutta oletettavasti ilmat tästä vielä viilenevät.

Jatkan ohjeiden kirjoitusharjoituksiani ja kirjoitin myssyjen ohjeen teillekin. Jos ohjeessani on jokin kohta jota et ymmärrä tai tarvitset tarkennusta, niin kysy ja minä yritän neuvoa! Myssyn virkkaus on loppujen lopuksi melko helppoa, mutta se vaatii hieman kärsivällisyyttä ja keskittymistä. Kierrekuvio syntyy, kun kohopylväitä ja tavallisia pylväitä virkataan ristiin. Virkataksesi myssyt sinun pitää osata virkata perusilmukoiden lisäksi kohopylväitä ja jos pylväiden ristiin virkkaus on ihan uusi tekniikka, niin suosittelen vilkaiseen nopeasti vaikka youtubesta pätkän jossa tekniikka näytetään (englanniksi cable crochet).

Myssy virkataan spiraalina alhaalta ylös, eli siinä ei ole selvää kerroksen vaihtumiskohtaa ja ihan aluksi kannattaa varmasti virkata pieni koepala, jotta voit laskea kuinka paljon tarvitset aloitukseen silmukoita. Huomioithan, että kuvio on aina kahdeksan silmukkaa, joten luvun pitää olla jaollinen kahdeksalla. Itse virkkasin myssyjen aloitukseen 120 silmukkaa ja siitä tuli sopiva 4-vuotiaalle (päänympärys n.50 cm), mutta myssy venyi niin paljon, että mahtui omaan päähänikin.

HUOM! Dropsin sivuilla varoitellaan, että Baby Merinon neuletiheyden kanssa pitää olla tarkka. Suosittelen, että virkkaat myssyn jollain muulla, vastaavan paksuisella langalla, ettei myssyn kanssa tule ikäviä yllätyksiä! Itselläni neuletiheys oli muistaakseni 21 s / 10 cm ja Dropsin ohjeistus on 24 s / 10 cm. Tässä linkki Dropsin sivuille.

HUOM 2! Myssyt ovat nyt vuoden olleet kovassa käytössä ja niitä on pesty koneessa villaohjelmalla, eikä myssy ole venynyt tai vanunut eli käytä huoletta Dropsin Baby Merinoa näihin! Se on muuten tosi hyvä lanka! T: Johanna Lisätty: 4.11.2017

Lyhenteet:
kjs ketjusilmukka
ks kiinteäsilmukka 
pp puolipylväs
p pylväs
pkp pitkäkohopylväs (eli kaksoispylväs, jonka virkkaat kohona)

1. krs. Virkkaa ketjusilmukka ketju ja yhdistä se piilosilmukalla renkaaksi. Muista tarkistaa, ettei ketju ole kierteellä!
2. krs. Kjs, pp, p kierros loppuun. Merkitse kierroksen vaihtumistakohta ja jatka virkkaamista spiraalina
3. krs. pp, ks, 2 pkp (2 x p, 2 x pkp) kierros loppuun (resori)
4.-5. krs. (2 x pkp, 2 x p) kierros loppuun (resori)
6. krs. Nyt aloitat virkata varsinaista kuviota. 2 p, jätä kaksi pkp:tä virkkaamatta ja virkkaa vasta seuraaviin p:n 2 p, virkkaa ylihypättyhin pkp:n 2 pkp, 2 p, (2p, jätä kaksi pkp:tä virkkaamatta ja virkkaa vasta seuraaviin 2 p, virkkaa ylihypättyhin pkp:n 2 pkp, 2 p) jatka kierros loppuun.
7. krs. 2 p, virkkaa kaksi p yhteen (raidasta tulee muuten leveämpi), jätä kaksi pkp:tä virkkaamatta ja virkkaa vasta seuraaviin 2 p, virkkaa ylihypättyhin pkp:n 2 pkp, 1 p, (3p, jätä kaksi pkp:tä virkkaamatta ja virkkaa vasta seuraaviin 2 p, virkkaa ylihypättyhin pkp:n 2 pkp, 1 p) jatka kierros loppuun.
8. krs. 3 p, virkkaa kaksi p yhteen, jätä kaksi pkp:tä virkkaamatta ja virkkaa vasta seuraaviin 2 p, virkkaa ylihypättyhin pkp:n 2 pkp, (4p, jätä kaksi pkp:tä virkkaamatta ja virkkaa vasta seuraaviin 2 p, virkkaa ylihypättyhin kpk:n 2 pkp) jatka kierros loppuun.
9.- 22. krs. 4p, jätä kaksi kp:tä virkkaamatta ja virkkaa vasta seuraaviin 2 p, virkkaa ylihypättyhin pkp:n 2 pkp, 2 p jatka kierros loppuun.
23. krs kavennukset alkavat: virkkaa jokaisessa neljän pylvään ryhmässä keskimmäiset pylväät yhteen. Jatka muuten kuvion virkkaamista kuten aikaisemmilla kierroksilla.
24. krs. Virkkaa jokaisen kolmen pylvään ryhmän kaksi ensimmäistä pylvästä yhteen. Jatka muuten kuvion virkkaamista kuten kierroksilla 9.-22.
25. krs. Virkkaa jokaisen kahden pylvään ryhmän kaksi tavallista pylvästä yhteen. Jatka muuten kuvion virkkaamista kuten kierroksilla 9.-22.
26. krs. Virkkaa ristiin virkattava pylväät yhteen ja pitkät kohopylväät yhteen. Jatka muuten virkkaamista kuten kierroksilla 9.-22.
27. krs. Hyppää aina ensin kohopylvään yli ja virkkaa pylväät, sekä ylihypätyt pkp:t yhteen. (virkkaat siis aina kolme pylvästä yhteen ja näin jatkat kuvion kiertymistä ihan myssyn päälaelle asti)
28. Virkkaa aina kaksi kohopylvästä yhteen. Päättele langat, tee tupsu ja kiinnitä se. Ihana myssysi on valmis!

26 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos =) Pipo muuten kuulostaa paremmalle! Mulla on jäänyt pahasti myssy kielen päälle, kun pikkuväki käyttää myssyjä ja me aikuiset vedetään pipot päähän vasta kun pakkanen paukkuu =)

   Poista
 2. Aivan ihana malli, harkitsen vakavasti tämän virkkaamista meidän tytölle! Olen viime aikoina ihastunut virkkaamiseen, vaikka tähän asti olen ollut enemmän neulojatyyppi. :) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä itse pidän tästä kans hirmuisesti ja ajattelin virkata itsellenikin samanlaisen. Pitää tosin ensin ostaa lisää Merinovillaa, kun tavallinen villa pistää nipistelemään =)

   Poista
 3. Onpa kiva myssy! Täytyy laittaa ohje muistiin, jos jaksaisi vaikka virkata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Toivottavasti innostut tarttumaan koukkuun =)

   Poista
 4. Ensi vilkaisulla näytti ihan neulotulta pipolta. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 5. Tein tuon tyylisen pipon neulomalla siskonpojalle. Piti tehdä hänen pikkuveljelleenkin, koska yksi pipo kiersi päästä toiseen :D Tää näyttää kyllä todella hyvältä virkattuna versiona! Pitääpä laittaa surullisen kuuluisalle to-do-listalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vitsit, tätä tehdessä huomasin, että eräs bloggaaja oli juuri neulonut melkein samanlaisen myssyn! Mä olin niin ylpeä itsestäni, kun kerrankin olin tehnyt jotain mielestäni tyylikästä ja se olikin jo vanha juttu =D Noh, sattuuhan tätä =)

   Poista
  2. Ainakin tää on hienompi kuin se mun neulottu versio :)

   Poista
 6. Onpa kiva, voisi vaikka joskus tuolle tytölle kokeilla!

  VastaaPoista
 7. Kaunis pipon malli. Pitänee joskus kokeilla jos onnistuisi tekemään. Monta työtä on jo kuitenkin odottamassa tekijää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Kuulostaa tutulta! Toisaalta huolestuttavampaa olisi se, ettei keksisi mitään tekemistä =)

   Poista
 8. Onpa tosi kiva pipo/myssy! Tupsut on parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis <3 Tupsut on tosiaan ihan parhaita! Mulla oli melkoinen pähkinä purtavana, kun arvoin tupsun kokoa =D

   Poista
 9. Älyttömän kiva pipo, tuo olisi mukava itsellekkin tehdä! Tupsulla tietenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä suosittelen! Yritän tällä hetkellä virkata myssylle kaveriksi kaulahuivia, mutta en meinaa osata päättää, että millaisen tekisin =)

   Poista
 10. Vau! Ihanat, myssyt, kuulostaa ihanalle ❤ Pitääpä itsekin alkaa harjoitteleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä suosittelen! Myssyistä tuli niin kivat, että suunnittelen virkkaavani itsellenikin samanlaisen =)

   Poista
 11. Jäin jumiin kerrokselle 6. Mun päähän ei mene miten virkkaan kahteen ylihypättyyn pkp:hen, 2pkp ja 2p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kysyit ♡ Eli kun olet jättänyt virkkaamatta kohopylväät ja virkannut kaksi pylvästä niiden jälkeen, virkkaat ensin taaemman ylihypätyn kohopylvään ja vasta sitten seuraavan niin, että äsken virkkaamasi pylväät jäävät alle. Kohopylväät ja tavalliset pylväät ovat siis ristissä niin, että tavalliset pylväät ovat takana ja kohopylväät niiden edessä. Osasinko selittää?

   Poista