keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Ikinä en ole...

 "Ajatukset eivät säily. Niistä pitää tehdä jotakin."
    -Filosofi Alfred North Whitehead


Onko olemassa sellaisia ihan tavallisia käsitöitä, joita jokaisen käsityöharrastajan olisi pitänyt tehdä, mutta jostain syystä te olette niiltä säästyneet? Minulla on. Vaikka keittiönpöydällämme on joka päivä pitsiliina, en ole koskaan virkannut sellaista itse. Tähän on lähinnä syynä vain se, että pitsiliinoja saa kirppiksiltä eurolla tai kahdella, joten olen katsonut kannattavammaksi ostaa pitsiliinat valmiina. Harmi vain, että pitsiliinoista, varsinkin niistä värikkäistä, pitää lisäkseni moni muu ja niitä löytyy todella harvoin kirppiksiltä. Olen jo pitkään haaveillut fuksian värisestä liinasta ja näyttää nyt siltä, että saadakseni sellaisen, minun on virkattava se ihan itse. Vaikka meillä käytetään pestäviä ja kestäviä siivousliinoja ja vaikka minulla olisi bambulankaa puolen kylän tarpeisiin, en ole koskaan virkannut siivousliinaa. Aloittanut olen, mutta purin tekemäni muutaman ensimmäisen kerroksen jälkeen. Sama juttu kävi maton kanssa. Virkatun maton kuteet päätyivät kangaspuihin ja kirkonkaarimattoon

Kuten melkein jokainen tekstiilitöitä koulussa valinnaisena opiskellut olen minäkin neulonut villasukat koulussa. En kuitenkaan ole koskaan neulonut kahta samanlaista villasukkaa, sillä ainokaisiksi jääneet sukkani ovat eriparia. Toinen on punainen ja toinen sukka on sininen, jossa roikkuu pieni tupsu, eivätkä ne ihan samankokoisiakaan taida olla. Jo teini-ikäisenä olen nähtävästi ollut sitä mieltä, että kaikki saavat olla erilaisia, niin ihmiset kuin villasukat. Kertaakaan en tekemiäni sukkia ole jalkaani laittanut. Sen vuoksi ne luultavimmin ovatkin säilyneet yli kaksikymmentä vuotta. 

Ajattelin, että tässä voisi olla tälle vuodelle hieno haaste. Haastaisin itseni tekemään muutaman sellaisen jutun, mitä en ole ikinä tehnyt. Aloittaisinko siivousliinoista vai pitsiliinoista? Villasukkia tarvitsisin varmasti eniten, mutta niiden tekoon minun on vielä kerättävä rohkeutta. Ensin virkkailen pikkuväen myssyt valmiiksi ja sen jälkeen taidan haastaa itseni tekemään jotain tuiki tavallista, jota jokainen on tehnyt. Lähdetkö haasteeseen mukaan? Tee sinäkin jotain sellaista, mitä et ikinä ennen ole tehnyt? Ei sen tarvitse olla isoa. Se voi olla vaikka vain lasinalunen tai se siivousliina. Mukavaa keskiviikkoiltaa! Taidamme nähdä seuraavan kerran vasta lauantaina. Olen kahden vaiheilla, että esittelenkö teille taas kotiamme vai sittenkin kutomiani tyynynpäällisiä.


43 kommenttia:

 1. Ihan samoilla linjoilla olen noiden pitsiliinojen kanssa,yhden pienen kerran tein ja loput ostan kirpparilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua harmittaa, etten ole aikaisemmin huomannut ostaa valkoisia pitsiliinoja. Olin viime viikonloppuna värjäyskurssilla ja nakkasin yhden vanhan, pesussa harmaantuneen liinaan väripataan. Siitä tuli ihan mielettömän upea!

   Poista
 2. Hauska idea, haastaa itsensä. Itse aloitin sukkien kutomisen syksyllä, toinen tuli valmiiksi ja toinen on edelleen kesken. Tiskirättejä olen kutonut, en virkannut. Ja, maton olen virkannut matonkuteesta. Itse haluaisin virkata joulupöytään lautasenaluset, vai miksi niitä kutsutaan. Saa nähdä saanko aikaiseksi.
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Niitä sanotaan kattausliinoiksi ja mulla on kans sellaiset mun to do-listalla. Taisin luvata äidilleni liinat jo vuosi sitten, mutta olen siirtänyt ja siirtänyt tätä, kun äitikulta haluaa mustat kattausliinat =)

   Poista
 3. Tuo lanka on niin ihana, tykkään neuloa siitä juttuja ja macramekin on kiva tuosta :) Ihanat värit <3 Voi kun osaisi virkata noin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Se on Dropsin Baby Merinoa. Ostin nuo kerät muutama vuosi sitten kässämessuilta ja aloin nyt virkata pojille myssyjä. Mä en ihan oikeasti tiedä, että onko tässä mitään järkeä, kun kevät on jo melkein ovella ja mä virkkaan villamyssyä. Tarviskohan vaihtaa myssymallia ja lankaa vähän keväisempään =)

   Macrame <3 Mä haluaisin opetella sen tekemisen! Ne ovat niin kauniita <3

   Poista
 4. Taidanpa tulla mukaan haasteeseen, koska värikäs pitsiliina houkuttelee ja en ole tehnyt sellaista oikeiden ihmisten kokoisena, mininä vaan. Ja jossainvaiheessa täytyy varmaankin virkata muutama turvalonkero. Tää onkin hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa <3 Tervetuloa mukaan! Kerrothan sitten miten kävi! Mulla polttelee siivousliinat mielessä, kun löysin Pinterestistä uusia kuviomalleja ja ajattelin, että niitä olisi kiva kokeilla siivousliinoissa =)

   Poista
  2. Hyvin kävi. Laitoin pitsiliinahaasteen omaan blogiini eteenpäin ja turvalonkeroita on jo kasa ;)

   Poista
  3. Wau! Olitpa sä nopea! Mä tuun kurkkaan! Ihanaa, kun ilmoitit <3

   Poista
 5. Mainio haaste! Paljonkin asioita, jotka jääneet kesken tai innostus lopahtanut. Esimerkkisi innostamana haluaisin oppia tekemään isoäidin neliön kunnolla. Kuulumisiin! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä opettelin aikoinaan isoäidinneliön virkkauksen youtuben avulla. Mä en meinaa ymmärtää sanallisia ohjeita, joten käytän melkein aina kaavioita tai videoita. Mä olen virkkaillut poikien myssyjä youtuben avulla, eikä ole yhtään ollut ongelmia vaikka ne ovat englanniksi kun koko ajan näkee kuitenkin, mitä tapahtuu. Sen lisäksi että virkkaan myssyjä, saan kaupan tekijäisiksi pienen kielikylvyn, joka ei tee mun kielipäälle yhtään huonoa =)

   Poista
 6. Tarviipa kehitellä jotain, ihana idea 😊

  VastaaPoista
 7. Itseään on hyvä välillä haastaa. Meillä miehen mummu, 97v, on toistaiseksi pitänyt meidät pitsiliinoissa, aivan ihanissa:) Piti pitkään myös minut neulomatta sukkia, koska niitä oli ihan yli tarpeiden kaikilla. Nyt mummu ei enää oikein sukkia jaksa, niin olen sitten alkanut niitäkin tikuttelemaan taas. Mutta on se mukavaa välillä käydä oppia ottamassa mestarilta itseltään, se on mukavaa molemmille:)
  Jotain haastetta täytyy varmasti keksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tekeekö hän vieläkin pitsiliinoja? Aivan uskomatonta ja miten ihanaa <3 Voi kun munkin isoäiti pystyisi vielä tekemään käsillään jotain <3 Hän piti meidät pitkään villasukissa, mutta nyt alkaa olla jo melkein kaikissa pohjat kuluneet. Mä olen sellainen vilukissa, että mulla on melkein aina villasukat jaloissa =)

   Poista
 8. On montakin sellaista käsityötä:)
  Juuri nyt ei tule mitään mieleen, kun aivot on vielä heräilemässä,mutta taatusti keksin jonkun ja lähden haasteeseen mukaan.Tosin aikataulusta en osaa sanoa:D.Totta on, että pitäisi haastaa itseään enemmän ja lähteä rohkeasti tekemään uusia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanaa <3 Ja kiirettä ei ole =) En mäkään meinaa kiirehtiä noiden villasukkien kanssa =)

   Poista
 9. Mie en koskaan koulussa tehnyt sukkia, kun olin puukässässä. :) Opettelin sitten itse ensin äidin opissa ja muuten omatoimisesti. Ja hmm. En itse oikein usko noihin "jokaisen täytyisi tehdä" -juttuihin käsitöissä. :) Itelle kyse on siitä, että saa tehdä just sitä mitä rakastaa ja mitään ei ole pakko tehdä ellei halua. Uutta on toki aina kiva kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän hömelö sanavalinta tuossa ensimmäisessä lauseessa. Tarkoitin sillä sitä, että on olemassa sellaisia käsitöitä, jotka ovat pitäneet suosionsa vuosikausia ja joita melkein kaikki käsityöharrastajat tuppaavat tekemään. Villasukat on juurikin sellainen hyvä esimerkki. Niitä osaa tehdä melkein kaikki käsityöharrastajat, jotka tekevät jotain kutimilla tai koukulla.

   Käsitöiden tekeminen kuuluukin olla sellaista, että tekee just sitä mitä haluaa, eikä sitä mitä muut odottaa sun tekevän tai että sun olisi pakko niitä tehdä (ellei kyse ole lasten vaatteiden parsimisesta) =) En mäkään lähtenyt viime jouluna mukaan valopallovillitykseen enkä aioa nyt lähteä mukaan myöskään muurausnaruvillitykseen =) Jokainen saa kulkea niitä omia, hyväksi havaitsemiaan polkuja =)

   Uuden oppiminen on kuitenkin hienoa ja ilman, että kokeilee tehdä jotain uutta ei mun mielestä voi oppia. Mä itse rakastan sitä Wau, mä osasin -fiilistä, että sen takia tykkään haastaa itseäni opettelemaan uusia juttuja. Tässä tapauksessa mä haastan itseni tekeen jotain ihan perinteistä ja tavallista kuten pitsi- ja siivousliinoja =) Tosin varsinkin pitsiliinoissa on sellaisia malleja, etten mä varmaan ikinä osaisi niitä tehdä =D

   Poista
  2. Oh, nyt korvat punottaa. Missäköhän sumussa mää taas oon kommentoinut... :D Luin tän postauksen uudestaan ja olin että mitähän mää oikein ajattelin, vissiin vaan vilasin läpi. Pöh! Olin ajatellut tämän ihan pöhkösti, anteeksi. En jotenkin hiffannut pointtia, eikä johdu sinun kirjoituksesta vaan omasta mielentilasta!

   Poista
  3. Huis pois tuollaiset korvien punottamiset <3 Sulla ei ole mitään anteeksi pyydettävää =) Ajatuksissaan, jos lukee ja siinä mielentilassa missä sillä hetkellä on, niin asiat voi ymmärtää ihan erilailla =)

   Mun on myönnettävä, etten mä nyt sittenkään osannut tehdä mitään tavallista tai perinteistä. Taas mun piti lähteä soveltaan ja kokeileen niitä rajojani =)

   Poista
 10. Sun liinat oli kyl upeita <3 Ja vitsit sulla on ne maailman ihanimmat puut! Jännittävää nähdä millaisen ryijyn teet =)

  VastaaPoista
 11. En ole ala-asteen jälkeen kutonut aikuisen villasukkia, en tiedä teenkö nytkään, ehkä joskus. Haastan itseni usein käsillä tekemisen saralla, parantaakseni taitojani, sillä oppia ikä kaikki. Oikeastaan villasukkien kutominen ei ehkä onnistuisi, sillä se, että aloittaessa olisi jo mielessä kuva lopputuloksesta, karauttaisi innostukseni karille. Pidän kokeilevasta tekemisestä, siitä että tapa toteuttaa, selkenee vasta tekemisen myötä.
  PS. Joudun kyllä jossain vaiheessa tekemään niitä sukkiakin, sillä käytössä olevien kanssa, on joutunut useasti opettelemaan parsimisen taitoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa, että sulla riittää taitoa ja mielenkiintoa parsia niitä sukkia, kun meidän sukissa reiät täyttää jo vuosia. Mä olen niin saamaton parsija, että vedän aina pikkureikiäisen sukan jalkaan ja varmasti sanomattakin selvää, että miten sen reiän sit käy =)

   Kokeile jotain uutta tekniikkaa? Mä en nyt taas voi olla tuputtamatta virkkausta, mutta sitähän voi tehdä myös vapaavirkkauksena (suomensinkohan sen oikein) eli otetaan lanka ja koukku käteen ja annetaan palaa ilman suurempia suunnitelmia =) Käy kurkkaamassa fb:ssä Of Mars:n sivuja, jos vaikka innostut ajatuksesta =)

   Poista
 12. Onpas kivanoloinen haaste! Ihanaa, kun näitä inspiroivia haasteita nyt tippuu käsitöidenkin puolelle! Pitää pistää tämä korvan taa ja makustella, mikä olisi se juttu, mitä en ole ikinä tehnyt. Patalappu voisi olla yksi hyvä vaihtoehto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ihanaa, että sulla on jäänyt patalappu tekemättä! Mä olen tehnyt yhden ja se roikkuu meidän keittiön seinällä, mutta en muuten ole ikinä käyttänyt sitä =) Mä jään jännityksellä odottaan, että mitä keksit =)

   Poista
 13. Kivan haasteen heitit meille. Itse olen ollut tosi huono koulussa käsitöissä. Vanttuut pysyivät jäykkänä pystyssä. Essua ompelin koko vuoden ja eipä tainnut valmiiksi asti tulla.. Joten haastetta ovat käsityöt olleet minulle. Nyt uskollan kokeilla jo hiukan vaikeinpiakin tekeleitä. Kaikki ei kuitenkaan onnistu..Joten koeilen jotain eteen tulevaa ei aiemmin uskallettua työtä tänä vuonna ..
  Mukavaa pääsiäisen aikaa =))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ei uskoisi, kun katsoo käsitöitäsi! Nehän ovat upeita! Sun tumput kuulostaa samanlaiselle kuin mitä mä olen neulonut tosin sillä erotuksella, että mun tumpuissa oli peukalo keskellä kämmentä ja ne oli joko liian pieniä tai liian isoja =D
   Mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle =) Ihanaa kun tartuit haasteeseen!

   Poista
 14. Innostuin uudelleen virkkauksesta muutaman vuoden tauon jälkeen. Liityin Facebookin Vilkasta virkkausta ryhmään. Siellä on pari suosittua juttua, joita en ole tehnyt. Muurausnaru on suuri hitti, mutta en ole kiinnostunut muovista. Isoäidin neliöistä tehdään mitä vain ja sellaista voisin itsekin kokeilla. Jämälankoja on minullakin vaikka kuinka. Otan haasteen vastaan. Nyt vaan pitää keksiä, mitä hyödyllistä isoäidin neliöistä voisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilkasta virkkausta on kiva ryhmä, mä kuulun siihen kans =) Mä en kans ole innostunut muurausnarusta, mutta en näillä näkymin ole lähdössä mukaan villitykseen.

   Isoäidinneliö on siitä mukava, että siitä voi tehdä melkein mitä vain =) Mä haen paljon insipiraatiota Pinterestistä. Onko sulla sinne tunnuksia? Hae osumia granny Square nimellä, niin oletettavasti saat niin paljon ideoita, ettet enää osaa päättää, mitä tekisit =) Mä olen suunnitellut, että tekisin isoäidinneliöstä tyynynpäällisen =) Mukavaa, että lähdet mukaan haasteeseen =)

   Poista
 15. Voihan nenä! Ja just ko ajattelin ettei enää yhtään uutta haastetta ennen ko edellisistä on selvitty niin nakkasit tämmösen helmen! Mukana siis! Täytyy vaan vähän tuumailla ensin mistä aloittais :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ihan mahtavaa, että tartuit haasteeseen! Mulla on vähän samaa ongelmaa, että olis noita vaihtoehtoja, mitä tehdä vaikka kuinka paljon. Villatakki on mulle sellainen haavetyö, jonka joskus haluaisin tehdä, mutta ihan vielä ei ole sen aika =)

   Mä jään odottaan, että mitä teet =)

   Poista
 16. Voi jumpe. Kai tähän(ki!) on osallistuttava :`D Mun pitää ihan miettiä sopiva juttu, ettei jää vaan puheeksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Sähän osallistuit siihen kirjahaasteeseen? Tee jostain niistä kirjoistasi sellainen työ, mitä et ole ennen tehnyt? Saisit vähän niinkuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla, vaikka käsityöt on kyl niin ihania, että näitä voi hutkia useammankin kunhan vain aika riittää =)

   Mun pitää varmaan kans tarttua siihen haasteeseen, kun menin jo lupaileen =D

   Poista
  2. Joo, kirjahaasteessa(kin) mukana :D Siitä on tosin jo melkein kaks kirkaa käytetty (jeejee!), mutta siis ihan loistava idea yhdistää nää molemmat haasteet! Kiitos vinkistä :)

   Poista
  3. Ei mitään =) Mä ajattelin kans yhdistää näitä kahta haastetta =)

   Poista
 17. Itsensä haastaminen uuden oppimiseen on kiehtovaa! Minä selätin viime vuonna villasukkapelkoni, en ole sellaisi ikinä neulonut (tai yhden, mutta toinen jäi silloin neulomatta ja en uskaltanut vuosiin kokeilla). Meillä ei koulussa opetettu villasukkien neulomista, mikä oli minusta iso harmi. Osallistun haasteeseen, mulla on nimittäin sopivasti työn alla sellainen juttu, jota en ole koskaan tehnyt :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ihan samaa mieltä! On aivan uskomattoman ihanaa, kun onnistuu jossain uudessa jutussa, mitä ei ikinä ennen ole osannut! Mä opettelen just uutta virkkaustapaa ja vitsit, kun on kuule jännää =D

   Aivan mahtavaa, että selätit villasukkapelon (huikea nimi =D). Oliko sullakin se kiinni kantapäästä? Mä olen nyt vähän kahden vaiheilla, että pitäisikö mun kokeilla neuloa sukat pikkuväelle. Niillä on sen verran pienemmät jalat, että ne sukat voisi olla tämän vuoden puolella jopa valmiit =)

   Hienoa, että lähdet haasteeseen mukaan! Jännää nähdä, että mitä teet =)

   Poista
  2. Joo, kantapää oli pahin. Onneksi äitee auttoi, olisin muuten jättänyt koko homman. Ja pienet sukat minäkin tein aluksi, kannatti :).

   Uusi virkkaustapa kuulostaa mielenkiintoiselta!

   Poista
  3. Mun uudesta virkkaustavasta tuli susi, mutta opinpahan taas muutakin kuin vain purkaan =)

   Mun pitää tosissaan funtsia nyt tuota sukkajuttua =) Kiitos rohkaisusta <3

   Poista
 18. Mä olen tehnyt viimeksi käsitöitä yläasteella...ompelukoneella olen tehnyt vähän epämääräisiä vaatteidentuunaushommia kirppisostoksille, mutta niitäkin nykyään vähemmän, kun pyrin ostamaan vain tismalleen oikean kokoisia vaatteita, mutta esim. virkkuukoukku ei varmaan edes pysy mun kädessä enää. Lapsena tein ketjusilmukkaa viimeksi, heh (en muista edes pakollisesta käsityöstä virkkausta - kai mä jotain olen tehnyt). Mä voisin siis todellakin ylittää itseni ja yrittää neuloa tai virkata jotain. Se voisi olla ihan hauskaakin! Katsotaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wauuu!!! Olisi ihan mielettömän hienoa, jos tarttuisit haasteeseen =) Jos päädyt virkkaan ja tulee tenkkapoo, niin mä voin kyl auttaa =)

   Poista