keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Maailman makein koekeittiö

Tiedättekö mitä saa tehtyä parista kilosta sokeria, 2 litrasta kermaa ja 150 grammasta voita?


Olen useammin kuin kerran taistellut toffeen kanssa, kun olen tehnyt suklaapatukoita tai toffeemarenkeja. Venyvää ja sitkeää toffeeta on todella hankalaa sekoittaa suklaan sekaan ja valkuaisvaahtoon sen sekoittaminen on lähes mahdotonta. Niihin käytettävän toffeen tulee olla sellaista, että sen voi murskata hienoksi haarukalla. Me ollaan ukkokullan kanssa melkoisia sokerihiiriä, mutta hän pitää pehmeästä toffeesta ja minä kovasta. Ajattelin, että nyt teen jotain sellaista ennenkuulumatonta ja selvitän toffeen valmistamisen salat. Olin ihan siinä uskossa, että toffeen koostumus johtuu siinä käyttettävästä kermasta ja päätin selvittää, että mistä se kaikista paras toffee tulee. Aloitin tämän koekeittiöni jo tammikuussa, mutta koska toffeet alkoi tulla jo korvista ja housut kiristää, niin jouduin pitämään pientä taukoa. Viime viikolla ajattelin uhrautua ja tehdä kokeiluni loppuun. 

Tein aina samalla reseptillä toffeeta, käytin samoja mittoja ja punnitsin jopa gramman tarkkuudella käyttämäni voin. Pidin hellan levyn aina yhtä isolla ja liesituulettimen yhtä suurella, jotta valmistusolosuhteet olisivat samat. Kirjasin ylös havainnot toffeesta ja olin jo vakaasti siinä uskossa, että vähälaktoosisesta kermasta tulee pehmeä toffee, laktoosittomasta lähes muovailtavissa olevaa ja tavallisesta kuohukermasta kovaa. Jotta saisin esitellä teille kuvissa tutkimustuloksiani, tein kuvia varten vielä uudet satsit kutakin, mutta kaikista kolmesta tulikin ihan samanlaista toffeeta. Mitä ihmettä oikein tapahtui? Tässä kohtaa ukkokulta huikkasi olohuoneen sohvalta, että telkkarissa sanottiin, että kovaa toffeeta tulee, kun keität vähän pidempään sitä. Nopea googlettaminen kertoi aivan samaa eli sokerimassan lämpötila määrittelee toffeen pehmeyden. Että näin. Yritän lohduttautua, että onneksi jouduimme syömään kymmenen erää toffeeta emmekä esimerkiksi suolasilliä.
 

IHAN TAVALLINEN TOFFEE

2 dl kermaa
2 dl sokeria
15 g voita

Sulata voi pannulla ja sekoita siihen sokeri ja kerma. Keitä kunnes massa on ruskeata. Sekoittele koko ajan, ettei massa pala. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja levitä siitä tasainen massa. Anna jäähtyä. Jos massa on pehmeää, leikkele veitsellä se palasiksi tai jos taas kovaa, niin murra se pieniksi. Älä syö kerralla kaikkia.

Täältä löydät lisätietoa toffeen valmistuksesta.

24 kommenttia:

  1. Samalla reseptillä meilläkin aina tehtiin toffeeta...niin hyvää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On! Mä muistan, kun tein lapsena toffeeta (sen yhden ja ainoan kerran), niin en malttanut keittää massaa tarpeeksi kauaa vaan kaadoin sen liian aikaisin paperille. Mulla oli pellillinen sellaista lusikoitavaa kermakastiketta =D

      Poista
  2. Nam nam, täytyykin kokeilla tätä reseptiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mystisesti nuo toffeet taas katosivat =D Mun pitää varmaan pitää pieni toffeetauko, kun on alkanut taas housut kiristää =) Herkuttele mun puolesta ♥

      Poista
  3. Vastaukset
    1. No kyllä =) Mä laitoin yhteen erään vähän suolaa päälle, mutta se ei ollut ihan onnistunein kokeilu. Mä seikkailin netissä eilen ja törmäsin ohjeeseen, jossa oli laitettu lakritsijuurta toffeen sekaan. Sitä pitää kans kokeilla =)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos =) Ja ne oli herkullisia! Harmi, että enää on jäljellä vain tyhjä lautanen =)

      Poista
  5. Tällä ohjeella oon itsekin tehnyt. Lisään usein kyl lorauksen siirappia vielä. Ja joskus oon murskannut sekaan suolapähkinöitä. Pahaahan tuosta ei saa millään. Herkkua kaikin tavoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolapähkinät toffeen seassa kuulostaa herkulliselta. Suolaista ja makeaa! Nam! Onneksi mulla ei ole kermaa kaapissa, olisin varmaan jo kipaissut keitteleen maistiaisia =D

      Poista
  6. Toffeeta, nam :). Lapsena joskus keittelin, mutta ei ole vuosiin tullut kokeiltua. Jokohan nyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on herkkua! Jossain ohjeessa luki, että nämä säilyisivät parikin viikkoa, mutta mä en vielä sitä päivää ole nähnyt =D

      Poista
  7. Ihanaa asiaan paneutumista. Muistelen joskus, uskallanko laskea, no reilut 35 vuotta sitten, tehneeni usein kauratoffeeta, jollain saadun kultapossukerholehden ohjeella. Myöhemminkin muutamasti kokeillut erilaisia reseptejä. Nykyään vähemmän, on tuo housunnappi jo niin kaukana paikastaan, ettei tohdi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole kuullutkaan kauratoffeesta. Kiitos vinkistä! Mun pitääkin googletella ja tutustua, että miten sitä tehdään. Se on varmaan terveellisempää, kun siinä on tuota kauraa =D

      Poista
  8. Ps. mulla on samanlainen kannu kukkien kasteluun, kuin sulla tulppaaneille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mummolan vanha Pehtoori <3 Ei tuo enää käyttökuntoinen ole, mutta sitäkin kauniimpi kukkamaljakkona <3

      Poista
  9. Oih, nam! :P
    Pitäiskö munkin laittaa tulppaaneja perintö pehtooriin, ku ei se enää käytössä ole. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehdottomasti! Mun mielestä Pehtoori on muotonsa takia just täydellinen tulppaanimaljakko =)

      Poista
  10. MÄ EN KESTÄ! toffee on ehkä parasta mitä tiedän. Miksihän en ole koskaan itse kokeillut? :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on! Ihan parasta on Rollot! Mä en meinaa malttaa lopettaa niiden syömistä vaikka kuinka jo särkis leukoja =D Hopea Toffeet on kyl kans herkkua, mutta mä olen tainnut onnistua syömään itseni niistä ulos, kun ne ei enää oikein maistu =)

      Poista
  11. Oi nam! Mä en ole pitkään aikaan keitellyt toffeeta, mutta pitäisi varmaan taas kokeilla, miten se onnistuu! Näyttää niin hyvältä ja sitä on kivempi syödä kuin monia kaupan makeisia, kun tietää, ettei siinä ole juuri mitään ylimääräistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pitää paikkansa! Itse tehdyssä toffeessa ei kyl vilise e-koodeja =) Mun tekis mieli kokeilla minttutoffeen tekemistä. Mulla on mielikuva, että lapsena olisin syönyt jotain pötkötoffeeta, joka maistui mintulle ja se oli aivan ihanaa. Mulla on kaapissa kuivattua, oman maan piparminttua ja ajattelin kokeilla, että miltä se maistuis toffeen seassa =)

      Poista
  12. Voi nam! Keittelin edellis jouluna toffeeta lahjaksi ja siitä tuli venyvää ja herkullista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toffee on kyl ihan herkkua ja tänään ihan vahingossa aloin etsiä kermaa kaapista, mutta onneksi sitä ei ollut, joten jäi toffeet tekemättä =)

      Poista