torstai 16. maaliskuuta 2017

Gluteeniton tumma vuokaleipä

"Kirjoitat elämäsi käsikirjoituksen musteella, jonka värin valitset itse."
- Tom Lundberg


Jokainen gluteenittomaan ruokavalioon tutustunut tietää, miten kallista gluteeniton leipä on. Sen takia olen leiponut jo useamman vuoden leipäni itse. Olen aikaisemmin leiponut vain vaaleaa leipää, mutta paikallisessa ruokakaupassamme oli Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta puoleen hintaan ja tarjoushaukkana hamstrasin sitä kaappiin pari pakettia. Olen leiponut siitä aivan ihanaa tummaa vuokaleipää ja kirjoitin sinullekin reseptin. Tällä ohjeella leivästä tulee tiivistä, jolloin siitä voi leikata ohuen ohuita leipäsiivuja. Taikinasta tulee kaksi leipää, joista toisen syön melkein heti ja loput pakastan. 

   

GLUTEENITON TUMMA VUOKALEIPÄ


Näitä tarvitset:
9dl vettä
2 rkl psyliumia
3 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
1 pkt (500 g) Viljatuotteen tummaa jauhoseosta
1 pkt (500 g) Semperin Grov Mixiä
0,5 dl siirappia
90 g margariinia

Ja näin se käy:
Sekoita kuumaan veteen (reilusti yli kädenlämpöistä) psylium ja suola ja anna hetken aikaa turvota. Sekoita kuivahiiva osaan Grov Mixiä. Lisää ne veteen. Kaada joukkoon paketti Viljatuotteen tummaa jauhoseosta. Sekoita hyvin. Lisää siirappi ja sulatettu margariini. Lisää lopuksi loput Grov Mixistä. Vaivaa hyvin ja pyörittele kaksi leipää, jotka pudotat voideltuun leipävuokaan. Anna nousta n. 40 min ja paista 225 asteessa 50-60 min. Anna leipien levätä hetki ennen kuin kumoat ne.



4 kommenttia:

  1. No nyt on kyllä aivan mahtava rakenne tuossa leivässä. Itse en koskaan saa gluteenittomasta noin hyvää rakennetta. Näyttää oikein hyvälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä olen tainnut koko "leipuriurani" aikana leipoa enemmän epäonnistuneita leipiä kuin onnistuneita. Aluksi mulla oli paha tapa tehdä liian löysää taikinaa, jolloin leipä ei kypsy kunnolla. Siitä olen onneksi jo päässyt eroon =)

      Poista