"Jauhoja lisätään vain sen verran, että taikinasta voi leipoa pieniä pyöryköitä, jotka heti kypsennetään vienossa uuninlämmössä."
(Keittotaito, Wsoy 1939 )
Talomme mukana tuli iso kasa vanhoja kirjoja, jotka sysäsin muuton alta kirjahyllyn uumeniin ja sitten ne unohtuivat. Kesällä hyllyä siivotessa
sain vastaani jo unohtuneen WSOY:n Keittotaidon vuodelta 1939. Parhaat päivänsä
nähnyttä, hieman repaleista kirjaa saa käsitellä melkein silkkihansikkain, jotta se pysyy kasassa. Vasta myöhemmin huomasin ensimmäisen lehden takaa
omistuskirjoituksen. Onkohan talon myynyt perikunta huomannut tuota?
Itse en pystyisi luopumaan isovanhempieni kihlajaislahjasta, mutta onhan
minulla muutenkin tapana säästää kaikki mahdollinen.
Hieman
ovat ajat muuttuneet, kun kirjan resepteissä kehotetaan aluksi kynimään kana tai laittamaan hanhi riippumaan. Ennen leipomista voi pitää pestä ja
leipomukset paistetaan milloin kohtalaisessa ja milloin hyvässä
lämmössä. Kirjan 1621 reseptistä löytyy ohjeet niin jugurtin kuin
raittiusboolin valmistukseen. Kirjassa on seitsemän erilaista
rinkelireseptiä, 23 erilaista
piparkakkureseptiä ja liuta muita pikkuleipäreseptiä. Pikkuväen kanssa kokeilimme kuumalaisessa uunissa paistettuja Upsalanleipiä, joita ei montaa säilynyt kuvauksiin asti. Herkulliselta ne maistuivat myös
gluteenittomina ja sähköuunissa paistettuna vaikka reseptit ovat jo 76 vuotta vanhoja.
Ei ole enää montaa yötä, kun Tampereen
messukeskuksessa pyörähtää käyntiin kolmen päivän käsityökarnevaalit.
Suomen Kädentaitomessut järjestetään 20. kerran ja pikku hiljaa
vatsani on alkanut täyttyä pikkuleipien lisäksi perhosista. Muistilistaani on alkanut kertyä ranskalaisia viivoja ja nyt on viimeiset hetket harjoitella itsehillintää, ettei muutenkin huonoilla kantimilla oleva lankalaihikseni mene ihan myttyyn. Viime
vuodesta oppineena olen varannut messuihin kaksi päivää, jotta saan kiertää ihan rauhassa. Oletko
tulossa? Jos näet minut messuilla niin nappaa hihasta kiinni ja tule moikkaamaan!
Mukavaa keskiviikkoa.
Voi mikä löytö! Ota joskus suora kuva rinkelireseptistä, sitä olisi hauska päästä kokeilemaan. Tiedätkö, sana rinkeli on melkein jo päässyt unohtumaan?
VastaaPoistaNo on huima löyty! Ja vielä ihan omasta kirjahyllystä =) Mä meinasin ottaa parista reseptistä kuvan, jotta olisin voinut näyttää, millaisia ne ovat, mutta en sit uskaltanut. Mä olen epävarma näiden tekijänoikeuksista, enkä välttämättä haluaisi suututtaa WSOY:n väkeä =) Vaikka kirja on jo vanha, niin siitä on varmasti uusintapainoksia ja niissä voi olla samoja reseptejä, joten... parempi pelata varman päälle, ettei tarvitse myöhemmin katua =) Anteeksi, etten voi antaa sulle reseptiä, mutta kerro jos törmäät joskus johonkin hyvään =)
PoistaIhana kirja! Oikea aarre. :)
VastaaPoistaMinä myös olen lähdössä Tampereen messuille, menen lauantaina. Olisipa kiva nähdä!
Kiitos =) Non on aarre! Mun pitää varmaan laittaa tälle kyl se tunnistekin, kun olin näemmä unohtanut =)
PoistaMä oon kans näillä näkymin tulossa lauantaina! Toivottavasti me nähdään! Se olisi niin hienoa <3
Ihana löytö! Minulla on Keittotaito vuodelta 1944 ja vuodelta 1956. Kirpputorilöytäjä molemmat. Tarkoitus on kerätä mahdollisemman monen vuoden painos ja verrata niitä keskenään.
VastaaPoistaOikein antoisaa Tampereen Käsiyömessu aikaa!
Kiitos <3 Kerrohan ihmeessä, että mitä eroja löydät. Mun kirjani on seitsemäs painos ja se jo sisältää uusia reseptejä. Alkuperäinen alkulause on päivätty vuodelle 1932 ja ilmeisesti silloin on ilmestynyt se ihan ensimmäinen Keittotaito. Äsken nopealla googlettamisella selvisi, että tästä on otettu jo 45 painosta =)
PoistaUpea löytö, nuo vanhat reseptit on vieläkin käyttökelpoisia ja niistä löytyy monta hyvää herkkua.
VastaaPoistaMiulla oli Pula-ajan keittokirja, mutta muuttaessa tänne se katosi ja sitä harmittelen vieläkin.
Kiitos <3 Voi miten harmittavaa tuo, että Pula-ajan keittokirjasi on hukkunut! Se olisi kyl mahtava saada! Ilmeisesti tämä mun Keittotaito on tarkoitettu vähän paremmalle väelle, kun silmiini pisti, että resepteissä käytetty aika paljon mantelia ja kookosta. Mä oletan, ettei ne olleet vuonna 1939 yhtään sen edullisempia raaka-aineita kuin nykyään =)
Poista