sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Virkattu ja huovutettu joulusukka

"Luovuus on usein olemassaolevan tosiasian oivaltamista. Tiesittekö että vasen ja oikea kenkä keksittiin vasta runsas vuosisata sitten."
    - Bernice Fitz-Gibbon


Virkkaan meidän pikkuväelle joulukalenteria, johon saa itse laittaa yllätykset sisälle ja joka kestää vuodesta toiseen. Halusin tehdä joulusukkia, mutta koska en oikein keksinyt mitään paikkaa, johon laittaisin 48 sukkaa roikkuun, tein vain yhden ison sukan per nenä. Minun piti ensin tehdä nämä askarteluhuovasta, mutta jossain kohtaa sain päähäni, että virkkaan sukat ja huovutan ne itse. Käytin joulun punaista, huopuvaa Iglu-villalankaa, jota saa Lankamaailmasta. En ole ennen huovuttanut, joten tein ensin pari koepalaa, toisen kiinteillä silmukoilla ja toisen pylväillä, jotka huovutin koneessa. Näin sain vähän käsitystä siitä, miten paljon ne huopuvat ja kummilla silmukoilla virkkaan sukat.

Tämä on ollut oikea unelmatyö ja olen niin nauttinut tämän tekemisestä. Takanani on nalleprojekti ja sukkien lisäksi virkkaan numeroita. Olen taas saanut laskea silmukoita ja purkaa, joten oli aivan ihanaa pitkästä aikaa virkata seiskan koukulla helppoa tuubia paksusta villalangasta. Istuin kirjastohuoneessamme puoleen yöhön asti jalat ylhäällä, kuuntelin musiikkia ja päästelin koukulta pylväitä. Huovuttaminen kätkee kaikki mahdolliset käsialan epätasaisuudet, eikä jokaista löysää silmukkaa tarvinnut purkaa. Yksi sukka tuli valmiiksi illassa. Taivas kuinka onnellinen olinkaan! Juuri tällaista käsitöiden tekemisen kuuluukin olla, täydellisen rentouttavaa, ilman minkäänlaisia stressitekijöitä! Tosin on myönnettävä, että jännitin ensikertalaisena huovuttamista niin paljon, että meinasin saada mahahaavan. Sukka ei ensimmäisellä kerralla huopunut riittävästi ja toisella kerralla, kun se pyöri koneessa, olin jo ihan varma noukkivani koneesta nuken tossun.

Onhan tämä ihan eri näköinen kuin valmiista huovasta tehty, mutta pidän itse sukan rouheasta pinnasta. Joulusukkani ei kuitenkaan ole ihan sen muotoinen kuin ajattelin. En tiedä, että onko sen mittasuhteissa jotain vikaa ja pitäisikö varren hieman levetä ylöspäin, koska mielestäni se näyttää ihan huopikkaalta. Koska en osaa sanoa, mikä siinä on vialla enkä voi korjata sitä, niin sukka saa kelvata. Nyt minun pitää enää keksiä kuinka koristelen ne. Numerothan niihin tulevat, mutta muuta en vielä tiedä itsekkään. Toivottavasti keksin pian jotain, sillä joulukuun alkuun on enää reilu viikko. Mukavaa sunnuntaita! Joulusukan ohjeen löydät ihan tämän postauksen lopusta.

Tässä on lupaamani sukan ohje. Sukka kootaan kolmesta palasta, jotka lopuksi ommellaan yhteen. Pahoitteluni, etten oikein osaa kirjoittaa ohjeita, kun teen niitä niin harvoin ja vielä harvemmin noudatan niitä.

Varsi:
Virkkasin 40 ketjusilmukkaa ja pylväitä tuubina 13 kerrosta. Kerroksen lopetin aina piilosilmukalla ja seuraavan kerroksen ensimmäisen pylvään korvasin parilla ketjusilmukalla. Kun tuubi oli valmis, päättelin langat.

Kantapää:
Kantapään virkkasin suorakaiteen muotoisella palalla (kuvassa siis kaksinkerroin), jonka keskellä kavensin, jotta kantapäästä tuli hieman pyöreä. Alkuun tein 32 ketjusilmukkaa ja seuraavat kahdeksan kerrosta virkkasin ihan normaalisti pylväitä. Viimeisillä kolmella kerroksella virkkaisin kaistaleen keskellä aina kolme kertaa kaksi pylvästä yhteen. Pylväitä väheni siis kolme per kerros. Kun kaikki 11 kerrosta oli virkattu, päättelin langat.

Kärki:
Sukan kärki on virkattu taas tuubina. Tein alkuun 32 silmukkaa ja virkkasin kolme kerrosta pylväitä. Neljännellä kerroksella aloitin kaventamiset:
4. krs 6 pylvästä ja 2 yhteen,  toista kolme kertaa
5. krs 5 pylvästä ja 2 yhteen, toista kolme kertaa
6. krs 4 pylvästä ja 2 yhteen, toista kolme kertaa
7. krs 1 pylväs ja 2 yhteen, toista kolme kertaa
8. krs kavennus jokaisella pylväällä kerros loppuun.
Katkaise lanka ja päättelen työ.

Kun kaikki osat on ommeltu yhteen, sukan korkeus on n. 36 cm ja leveys kärjestä kantapäähän on n. 30 cm. Huovutin virkkaamani jättisukan pesukoneessa. Enemmän käsitöitä harrastava ystäväni varoitteli, etten huovuta sukkaa yhteen, joten laitoin sukan sisään muovipussin, jonka ompelin kiinni huopumattomalla langalla. Huovutin sukan pesukoneessa kahteen kertaan 60 asteessa ja valmis sukka on 26 cm korkea ja sen leveys kantapäästä kärkeen on 23 cm. Lankaa sukkaan kului n. 134 grammaa

10 kommenttia:

 1. Tämä onkin aika iso projekti! Tulee kyllä aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! Sukan virkkaus oli aivan ihanaa, mutta noiden kirjainten virkkaus on vähän haasteellista =)

   Poista
 2. Ihana! Voi miten loistava idea! Meillä oli joskus isommille pojille sellaiset itse täytettävät kalenterit, mutta rihän niitä voinut etukäteen täyttää, kun pojat kävivät rohmuamassa ne tyhjäski, joten tuo yhden sukan taktiikka olisi varmasti toiminut ainakin meillä paremmin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mulla ei käynyt tuollainen mielessäkään, mutta veikkaan, että meillä olisi käynyt juuri noin =)

   Poista
 3. Muoto on jotenkin niin söpö, että tekis mieli soveltaa tästä jotkin ihan jalassa pidettävät tossut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä mietin vähän samaa, kun virkkasin näitä =) En ole tainnut koskaan virkata kokonaan tossuja, eli en tiedä vaatiiko tuo jalkaosa jotain muotoilua vai meniskö ihan näin. Nämä oli kyl niin helpot tehdä, että voisin vaikka kokeilla jossain välissä =)

   Poista
 4. Ihana idea! Mä olen joka vuosi suunitellut joulukalenteria pojille, mutta aina on toteutus jäänyt tehtyä. Kaupan kalenteriton niin "tylsiä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 No niinhän ne vähän ovat =) Mulla meinaa vain vähän tulla jo kiire tämän kanssa. Tällä työskentelytahdilla kalenteri ei kyl ehdi tulla valmiiksi ennen joulua =)

   Poista