sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Mankeli

"Jotta pestyt ja kuivatut vaatteet saataisiin sileiksi, on ne joko silitettävä tai mankeloitava. Suurille vaatekappaleille kuten pöytäliinoille, lakanoille ja myös pyyheliinoille riittää mankelointi."
Lähde: Kotitalouden oppikirja (1966)


Ukkokulta taisi taas vannoa ikuista rakkautta minua kohtaan joutuessaan kantamaan yksin mummolan ullakolta vanhan Upon, kun sain päähäni, että alan mankeloida lakanoitamme. Se ehti muutaman kuukauden nököttää makuuhuoneemme nurkassa ja pari kertaa hän kyseli, että kuinkahan se toimii ennen kuin tartuin itseäni niskasta kiinni ja kokeilin sitä ensimmäisen kerran. Löysin äitini vanhasta kotitalouskirjasta ohjeet mankeloinnille ja se on ollut sen jälkeen menoa. Kuinka ihmeessä olen ymmärtänyt mankeloinnin arvon vasta nyt?

Hieman tämä on vielä harjoittelua ja saan vetää pariin kertaan ryppyiset ja ruttuiset lakanamme koneen läpi, ennen kuin ne näyttävät siltä, että niille on edes yritetty tehdä jotain. Enää ei minulla käy mielessäkään, että kävisimme nukkumaan lakanoilla, joita ei ole mankeloitu. On uskomattoman ihanaa pujahtaa saunan jälkeen pehmeisiin ja sileisiin lakanoihin. Sen lisäksi, että se tekee lakanoista ihanan tuntuiset, mankelointi vähentää huonepölyä, kun lakanat eivät mankeloinnin jälkeen pölise niin paljon ja ne vievät vähemmän tilaa kaapissa. Eli kannattaa pelastella mankeleita kierrätyskeskuksista ja kirppareilta! Mukavaa sunnuntaita!
 

18 kommenttia:

 1. Mulla on pitkään ollut haaveena saada mankeli! Juuri tuollainen, mutta värin pitäisi jostain syystä olla vihreä. Vielä ei kohtuuhintaista ole eteen tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on myönnettävä, että hieman erivärisenä tämä mun mankeli olisi varmasti vielä ihanempi kapistus, mutta ei kai tässä parane ronklata väristä, kun tuo on mummoni vanha. Toivottavasti löydät jossain kohtaa omasi! OIetko käynyt kierrätyskeskuksesta katsomassa?

   Poista
 2. Meillä on mankeli pesutuvassa, mutta harmilisen harvoin tulee mankeloitua - hieno kapistus kyllä! Lapsuudessani totuin mankeloituihin lakanoihin ja oli melkeinpä nostalginen hetki, kun monen monen vuoden tauon jälkeen mankeloin itselleni lakanat pesutuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon nyt pari kuukautta mankeloinut. Aloitin ensin pikkuväen lakanoista ja vasta n. kuukausi sitten meidän isojen, eikä siinä enää kauaa mene kun ne vetää koneesta läpi. Pikkuväen lakanoista oon huomannut sen, että kun ne muutaman kerran mankeloi niin ne ei enää rytisty pesussa niin pahasti. Eli kannattaa ottaa tavaksi =)

   Poista
 3. Minä muistan mankeloineeni lapsuudessa jonkun aikuisen kanssa. Nyt en kyllä muista, että oliko se isosisko, äiti vai mummo. Meilläkin on navetassa mankeli, mutta koska se on siellä ollut, niin nuo kankaathan siihen pitäisi vaihtaa enkä ole jaksanut perehtyä asiaan, koska minulla ei ole aavistustakaan minne saisin mankelin mahtumaan sisätiloissa. Mies on sitä välillä kysellyt, kun se on siellä navetassa tullut vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä kannattaa vaihtaa tai ainakin pestä hyvin. Mankelin liinahan on yleensä pellavaa eli eikös sen pitäisi kestää kovatkin pesulämpötilat? Meidän koneesta on irronnut liina reunasta vähäsen ja se tars saada takaisin paikalleen. Taidan delekoida sen operaation ukkokullalle =)

   Poista
 4. Meillä on taloyhtiössä sellainen uusi mankeli. Olen sitä muutaman kerran kokeillut ja todennut, että harjoittelua vaatii tuo homma :) äiti mankeloi kotona, kun olin pieni. Nostalgiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei onnistunut mullakaan ihan heti. Lakanat tais olla ekalla kertaa enemmän rutussa mankeloinnin jälkeen kuin ennen =)

   Olisi hienoa päästä joskus kokeileen sellaista vanhan ajan mankelia, joka on vain puukalikka ja sellainen kapea lauta =) Se olisi hieno taito oppia!

   Poista
 5. Mankeloiduissa lankanoissa on todella ihana nukkua.
  Ilman mankelia en oaisi ollakkaan,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Mutta mä en kyllä ole vielä huomannut, että meidän pölymäärä olisi mitenkään vähentynyt. Ihan yhtä isoja villakoiria juoksee kaappien alla =)

   Poista
 6. Mankeloidut lakanat on parhautta! Meilläkin on Upo, mutta vihreä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi <3 Mä muistan teidän mankelin sun blogista =) Se on aivan ihana <3

   Poista
 7. Lapsuudenkodissa oli mankeli..Se puhtaiden lakanoiden tuoksu, mankelin surina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ikinä mankeloitu,enkä muista nähneeni mummoani kuin muutaman kerran mankeloimassa. Ilmeisesti hänellä oli jotain muuta tekemistä aina kun olin kylässä =) Meillä kotona vain vedettiin lakanat ja muistan sen kuinka leikin lapsena lakanoiden alla, kun äiti ja isä veti niitä. Se ei varmastikaan ollut heidän mielestä yhtä hauskaa kuin musta =)

   Poista
 8. Minullakin oli mankeli ja kovassa käytössä. Sanoi jokunen vuosi sitten sopimuksensa irti ja nyt silittelen lakanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih! Sun pitää katsella, jos löytyisi jostain uusi. Musta ei ikinä olisi lakanoiden silittäjäksi. Se ei kuulu mun lempparitöihin ja monet vaatteetkin jää käyttämättä sen takia, etten jaksa silittää niitä =)

   Poista
 9. Meidän äiskällä on tuollanen oranssi ja sen kyllä nappaan heti kun vihjastaankaan että sen saa. Nyt mulla on sellanen tylsä valkoinen... mutta hyvin sillä mankelointi sujuu. Petivaatteet tulee aina mankeloitua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oranssi mankeli kuulostaa aivan täydelliseltä <3 Mä mankeloin kans vaan lakanoita ja tietysti tyynynliinoja, mutta olen alkanut katsella pikku hiljaa meidän keittöpyyhkeitä sillä silmällä. Miten ryppyisiltä ja ruttuisilta ne näyttääkään äidin silitettyjen rinnalla =)

   Poista