sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Hypistelymuhveja vanhainkotiin

"Twiddle muff eli vapaasti suomennettuna hypistelymuhvi on kehitelty muuan muassa muistisairaille ja levottomille ADHD-lapsille. Hypistelymuhvi antaa käsille tekemistä, rauhoittaa, palauttaa mieleen muistoja ja aktivoi."


Ukkokulta tuumasi, että olen päästäni vialla, kun kerroin hänelle näpertäneeni muhveja perjantain ja lauantain välisenä yönä puoli kolmeen. Siitä huolimatta olen niin hyvillä mielin ja ylpeä itsestäni! Hypistelymuhvit ovat olleet mielessäni jo keväästä asti ja nyt olen ne tehnyt! Käydessäni viimeksi isoäitini luona vanhainkodilla ja katsellessani hänen jatkuvaa sängynreunan pyyhkimistä, otin tämän muhviasian syksyn ”ihan pakko tehdä ja mahdollisimman pian -listalle”. Yli 90-vuotias isoäitini on jo vuoteenoma, eikä ole enää moneen vuoteen tuntenut minua. Joka kerta hänen luonaan saan katsella hänen levottomia käsiään, kun sormet nypläävät peiton kulmaa tai hän taputtelee pöytälevyään.

Kerroin jo aikaisemmin, että minulla on paha tapa purkaa töitä ehkä turhankin herkästi ja tämän työn myötä haastoin itseni tekemään jotain sellaista, mitä en saa purkaa. Lankavalintani piti huolen että pysyin päätöksessäni, sillä virkkasin muhvit isoäitini vanhoista Haituva-langoista, joita minulla oli keväisen neulegraffitiprojektin jäljiltä vielä muutama kerä. Luultavammin 80-luvulta peräisin oleva ihanan pehmeä akryylilanka on kaunista katsella eikä ainakaan nipistele, mutta se on aivan mahdotonta purkaa ilman, että lanka menee solmuun ja katkeaa. Koristeet virkkasin merseroiduista puuvillalangoista, joita on jäänyt muista töistäni yli. Isoäitini muhvin lisäksi tein kolme muuta muhvia, jotka annan lahjoituksena vanhainkodille.

Virkkasin aloitukseen 60 ketjusilmukkaa, jotka yhdistin piilosilmukalla ja aloin virkata tuubia. Kaikki muhvit on koristeltu samanlaisilla kukilla ja perhosilla, mutta sijoittelin ne hieman erilailla, joten jokaisesta tuli vähän erilainen. Ohjeet kukkiin (tästä ohjeeseen) ja lehtiin (tästä ohjeeseen) löysin Pinterestistä ja muita hieman isommat kukat on virkattu kesällä julkaiseman ohjeeni mukaan, mutta siinä on käytetty vain paksumpaa lankaa kuin ohjeessa sanotaan. Perhoset virkkaisin jo keväällä löytyneellä ohjeella ja kukkien varret olen kirjonut. Kuten varmasti huomaatte niin sitä olen tainnut tehdä viimeksi ala-asteella, mutta luotan siihen, ettei muhvien käyttäjät pahastu vaikka kukkien varret eivät ole ihan niin justiinsa. Kukkia ja lehtiä kiinnitin vain muhvin toiselle puolelle ja toiselle laitoin nappeja ja helmiä. Kulmaan kiinnitin verhorenkaan, jota voi hypistellä ja tarpeen vaatiessa siitä voi myös ripustaa muhvin naulakkoon roikkumaan.

Sen lisäksi, että sain taas hukattua langanloppuja ja loputtomalta tuntuvaa haituvalankaa, tämä oli mahtava työ myös siksi, että opin taas valtavasti uutta. Ensimmäisestä virkkuutyöstäni taitaa olla jo kolme vuotta, mutta en ole ikinä perehtynyt siihen, miten työssä käytettävät silmukat vaikuttavat sen ulkonäköön ja muotoon. Oli mielenkiintoista huomata, miten erinäköinen  ja tuntuinen tuubista tuli erilaisilla silmukoilla vaikka ne ovat saman kokoisia ja virkattu samalla langalla. Isoäitini muhvi on tehty kohopylväillä ja se on ihanan paksu ja muhkea. Se pysyy melkein omin avuin pystyssä, kun taas tavallisilla pylväillä virkattu on ihan lerppu ja kiinteillä silmukoilla tehdystä muhvista tuli vähän korppumainen. Haaveilen virkatusta tunikasta tai villatakista, joten tämä on syytä pitää mielessä työtä suunnitellessa.

Silmukoiden valinta vaikutti myös valtavasti langanmenekkiin. Kohopylväin virkattu tuubi painoi ilman koristeita 59 grammaa ja taas tavallisilla pylväillä tehty 38 grammaa. Kaikkiin neljään muhviin sain hukutettua jämälankoja yhteensä 250 grammaa. Jos taas tekijänä saan sanoa mielipiteeni näistä, niin mielestäni muhveista tuli aivan ihania ja minun on tunnustettava, että olen hieman koehypistellyt isoäitini muhvia ja hyvin se tuntuu toimivan. Toivottavasti muhvien saajat tulevat näistä yhtä iloisiksi kuin minä. Mukavaa sunnuntaita sinulle.

18 kommenttia:

 1. Todella kauniita! Näissä on todella ajatusta mukana :

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mua vähän harmittaa, kun en keksinyt mitään miehille sopivaa. Kukkia oli niin mukavaa virkata, etten raskinut vaihtaa niitä muihin =)

   Poista
  2. Kauniita ovat, miehille voisi virkata vaikka mereneläviä, olen nähnyt jossakin ohjeita, pikkukaloja, meritähtiä, korallia, simpukoita, ja tietenkin synkeän harmaita sävyjä ;)

   Poista
  3. No niinpä! Kalathan olisivat olleet kivoja. Venettä ja onkea mä mietinkin, mutta en mennyt tarpeeksi syvälle pinnan alle =) Pitää tehdä vielä yksi koralliriuttamuhvi, missä ui kultakaloja =D

   Poista
 2. Ihanat muhvit. Varmasti nuo antavat käsille lämpöä ja rauhoitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä toivon kanssa, että näistä olisi iloa ja vaikka vähän ajankulua vanhuksille =)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos =) Mun pitää tehdä jossain välissä näitä vähän lisää, sillä nämä oli ihanan nopeita tehdä!

   Poista
 4. Psst! Kokeilin aiemmin jakamaasi tosca-omenapiirakan ohjetta. ;) Kiitos siitä. Näyttää tosi hyvältä - odotan, että jäähtyy. Sitten maistellaan. ;) Söpöjä muhveja.

  VastaaPoista
 5. Kivan näköisiä ja hypisteltäviä muhveja. Minkä kokoisia ne suunnilleen on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Leveyttä on reilut 20 cm ja yksi on yli 25 cm. Mä olin niin tohkeissani näiden kanssa, etten huomannut mitata muhveja tekovaiheessa ja ohjeistushan on, että leveyden pitäisi olla 25 - 30 cm. Mä olen tässä nyt vähän funtsinut, että taidan tarttua kutimiin ja teen parin sentin joustoneuleet molempiin päihin =)

   Poista
 6. Ihania ja hyvä ajatuskin takana =))


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Näiden tekeminen oli kyl aivan ihanaa vaikka välillä harmittikin, etten päässyt purkamaan =)

   Poista
 7. Hienoa! Ja ennen kaikkea aivan ihana ja tärkeä ajatus noiden muhvien taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä sain näistä itsellenikin niin hyvän mielen. Muhvit ovat olleet jo niin pitkään mielessä, mutta olen aina vain siirtänyt niitä pois muiden töiden alta =)

   Poista
 8. Upea idea! Äitini on vanhainkodissa dementiaosastolla töissä ja voisin kuvitella, että siellä voisi muutama tällaisen tarvitsija olla. Mutta tällaisen pitäisi varmaan olla pestävä, eli mistähän langasta se kannattaisi tehdä? Puuvilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Facebookista löytyy sellainen ryhmä kuin Muhvimimmit ja sieltä löytyi materiaaliohjeeksi että kestävä ja pestävä =) Näitä tehdään paljon käsittääkseni seiskaveikasta, mutta nämä on tehty polyakryylilangalla jota voi pestä 40 astessa. Helmet otin pois, kun vasta tämän jutun jälkeen luin, että dementikot voivat tukehtua pieniin esineisiin.

   Poista