maanantai 24. marraskuuta 2014

Veera-tädin joululimppu

Aikuisille joululahjojen keksiminen on todella vaikeaa, varsinkin jos haluaa antaa lahjaksi jotain hyödyllistä. Niin kauan kuin muistan, olemme koonneet sukulaisillemme lahjoiksi herkkukorit. Sisältö on hieman vaihdellut, mutta melkein joka joulu niistä on löytynyt viinipullo, pienpaahtimon vastapaahdettua kahvia, itse tehtyä suklaata, joulutorttuja ja -limput. Aikaisemmin ostin leivät paikallisleipomosta, mutta viime jouluna opettelin leipomaan ne itse. Sain reseptin eräältä ystävältäni ja koska leivistä pidettiin paljon, pyysin luvan reseptin julkaisuun. Resepti on alun perin saatu vanhalta rouvalta ja se onkin nimetty hänen mukaansa. Lämmin kiitos ystävälleni ihanasta reseptistä!

Resepti on neljälle limpulle. Teen sen aina puolikkaana, sillä epäilen, ettei uuniimme mahdu kerralla niin montaa leipää. Muutenkin kaksi limppua on meille oikein hyvä määrä kerralla leivottavaksi. Toisen mieheni syö lähes yhdeltä istumalta ja toisen viemme hyvin usein vanhemmilleni. Lämmin leipä keittiöpyyhkeen sisään käärittynä on mukava yllätys. Suosittelen kokeilemaan reseptiä, sillä se ei ole vaikea tehdä. Aikaa se vie lähemmäs kolme tuntia, mutta suurin osa ajasta on nostatusta ja paistoa. 

JOULULIMPPU (neljä limppua)

Näitä tarvitset:
1 litra piimää 
2 pussia kuivahiivaa
2 dl siirappia 
1 rkl suolaa 
2 rkl pomeranssinkuorta 
1/2 rkl kuminaa
1/2 rkl anista
1/2 rkl fenkolia
12 dl vehnäjauhoja 
10 dl ruisjauhoja 

Lisäksi voiteluun siirappia ja vettä

Ja näin se käy:
Lämmitä piimä ja sekoita siihen siirappi ja mausteet. Lisää hiiva ruisjauhoihin ja kaada sekaan. Lisää vehnäjauhot. Vaivaa kunnolla. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa tunnin. Leivo neljäksi limpuksi ja anna kohota peitettynä pellillä vielä 30 min. Paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Voitele ennen uuniin laittoa ja pari kertaa paiston aikana seoksella, jossa on yhtä paljon siirappia ja vettä. 

2 kommenttia:

  1. Mä leivoin eilen joululimppua. Tämäkin ohje kuulostaa tosi hyvältä ja kivan mausteiselta. Täytyykin laittaa ohje muistiin. :)

    VastaaPoista