tiistai 9. kesäkuuta 2015

Yläkuu ja alakuu









Pidempään blogiani seuranneille on jo tuttua, että touhuan puutarhassa Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa -kirjan (Johanna Paungger ja Thomas Poppe, Yläkuu kustannus 2013) ohjeiden mukaan. Tapasin muutama kuukausi takaperin Kevätmessuilla kirjan suomennoksen kustantaneen Anne Pöyhösen ja hän antoi minulle mukaani aikaisemmin kirjoittamansa kirjan Yläkuu ja alakuu, Ajoituksen taito suomalaisessa kansanperinteessä ja vuoden 2015 kuukalenterin. Ahmin jo kotimatkallani junassa puolet kirjasta, mutta sitten se jäi kaikkien kevättouhujen ja graffitikiireiden jalkoihin. Kirjan loppuun luku oli yksi tehtävälistani töistä ja nyt voin hyvin mielin kertoa, että se oli tutustumisen arvoinen.

Aikaisemmin käyttämäni Kuun vaikutus -kirja perustuu itävaltalaiseen kansanperinteeseen, kun taas Yläkuu ja Alakuu puolestaan meidän supisuomalaisten esi-isien tietoon, joka on karttunut vuosisatojen saatossa heidän kokemusten kautta. Verrattuna itävaltalaisen kirjan oppeihin, se perustuu hieman yksinkertaisemmin ylä- ja alakuuhun ja vanhan kansan uskomuksiin tiettyjen viikonpäivien vaikutuksesta työn aloittamiseen ja sen lopputulokseen. Ennen vanhaan oli tarkkaa ajoittaa työt oikeaan aikaan kun hengissä pysyminen oli kiinni omasta maatilkusta ja sen sadosta. Ei ollut saman tekevää milloin heinä niitettiin tai kaivo pestiin. Omatkin isovanhempani pitivät huolen, että peruna istutettiin tiettynä päivänä ja ettei puita kaadettu vääräänä ajankohtana.

Tämän päiväisessä tehoviljelyssä ei enää kuun vaikutusta huomioida ja kehityksen myötä esi-isiemme opit ovat unohtuneet. Emme enää tunne yläkuun kasvattavia voimia ja alakuun hävittäviä ominaisuuksia saati kuolleita päiviä. Aikaisemmin opit kulkivat perimätietona isältä pojalle, mutta enää niitä ei ole kerrota jälkipolville. Onneksi nämä tiedot on kerätty kirjoihin talteen, ennen kuin ne kokonaan vaipuvat unholaan. Kirjallisuuden avulla kaltaiseni luomuviljelijä voi niiden avulla parantaa mahdollisuuksiaan parempaan satoon ilman, että turmelen maaperää lannoitteilla tai myrkytän lautastani.

Onhan kirjassa paljon muutakin kuin ohjeet maanviljelystä. Se neuvoo oikean ajoituksen mm. kalastuksesta, kotieläintenpidosta, metsän ja talouden hoidosta ja jopa saippuan valmistuksesta. Hieman kirja sisältää toistoa, kun siinä on kerrottu samat ohjeet useaan kertaan eri kertojan sanoin ja siinä on myös sellaisia ohjeita, joita en itse usko ihan heti tarvitsevani. Pitää kuitenkin muistaa se, että vaikka minä en tarvitse niitä, ei tarkoita, etteikö joku muu tarvitsisi. Ihmiset ja meidän tarpeemme ovat niin erilaisia.

Aion käyttää kirjaa jatkossa aikaisemmin ostamani itävaltaisen kirjan rinnalla oppaanani kotona ja puutarhassa, sillä se oli mielenkiintoista luettavaa. Kiinnostavinta kirjassa oli ohjeistus sään ennustamiselle, jonka opit aion ottaa käyttöön heti kun tämä kuun kierto vaihtuu seuraavaan. Tästä lähtien meidän talossa ei myöskään luututa lattioita enää auringon laskettua. Mikäli sinua kiinnostaa Yläkuu ja alakuu -kirja tai Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa -kirja, niitä voi tilata ainakin Yläkuu kustannuksen kotisivuilta.


2 kommenttia:

  1. Ompa kivan oloinen kirja, tarskohan tilata...
    Meijän yhdistyksen kalenterissa on merkittynä kadepäivät (eli kuivatpäivät) ja tuoreetpäivät, ei tartte itte laskea täysikuusta. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyl mä luulen, että pitäisit kirjasta. Sä tulit muutaman kerran mulle mieleen kun luin kirjaa =) Mua kiinnostaisi tuolla Yläkuun sivuilla riimusauvat, mutta en osaa päättää, että ostanko vai en =)

      Poista