sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Ympyrän virkkauksen lyhyt oppimäärä


Ympyrän virkkaus ei ole ihan niin helppoa kuin luulisi. Jos silmukoita lisätään liikaa ympyrän reunat lerpattavat ja jos lisäyksiä ei tehdä riittävästi, ympyrästä tulee kupera. Normaalistihan ympyrää virkatessa silmukoita lisätään aina siten, että jokaisella kierroksella lisätään yhtä monta silmukkaa kuin niitä oli ensimmäisellä kierroksella. Eli jos ensimmäisellä kierroksella on virkattuna lenkkialoitukseen 12 pylvästä, toisella kierroksella lisätään yksi pylväs jokaiseen (kierroksella yht. 24 silmukkaa), kolmannella lisäys tehdään joka toisella (36) ja neljännellä kierroksella joka kolmannella (48) jne. Jos haluat tehdä ympyrästäsi pyöreän, lisäykset kannattaa ajoittaa eri kohtiin kuin edellisellä kierroksella tai vaarana on, että siitä tulee kulmikas. Tämä lisäyssääntö pätee silloin, kun koko ajan virkataan saman paksuisilla langoilla, mutta jos vaihdat välillä ohuempaan lankaan, sinun pitää lisätä vähän useammin. Tähän en voi oikein kertoa ohjetta, sillä se riippuu niin lankojesi paksuuseroista. 

Tätä samaa lisäysohjetta ei voida enää käyttää silloin, kun ympyrässä on virkattu kiinteitä silmukoita, puolipylväitä ja/tai ketjusilmukoita. Jos virkkaat esimerkiksi lenkkialoitukseen 12 pylvästä ja seuraavalla kierroksella lisäät normaalisti kiinteitä silmukoita (24) ja haluat virkata kolmannen kierroksen pylväillä ja sen jälkeen taas kiinteillä silmukoilla, et voi jatkaa lisäyksiä normaalisti tai muuten ympyräsi ennen pitkää hulmuaa kuin flamencohameen helmat, kuten alla olevassa kuvassa aniliininpunaisella langalla virkattussa ympyrässä. Itse en ole tiennyt tähän mitään virkkausohjetta, joten kaivoin Lankasatamalta saadut Cataniat kaapista ja viimeisen viikon olen virkannut ympyröitä yrittäen selvittää, onko olemassa jotain sääntöä siitä, miten silmukoita lisätään, kun perinteistä ympyrän virkkausohjetta ei voi enää käyttää.


Tulin siihen lopputulokseen, että jos silmukan korkeutta muuttaa niin kuin nyt, että hyppätään kiinteistä silmukoista pylväisiin, pitää jättää aina yhden kierroksen lisäys väliin. Eli jos olemme aikaisemman esimerkin mukaisesti virkanneet pylväitä ja kiinteitä silmukoita kierrokset, niin seuraavalla kierroksella pylväitä lisätään lisätään yksi silmukka joka kolmanteen (normaalisti siis lisäisit joka toiseen). Seuraavalla kierroksella lisäys tehdään normaalisti joka neljänteen riippumatta siitä, mitä silmukoita käytetään ja samoin tästä eteenpäin. Sinun ei tarvitse laskea tekemiäsi kerroksia pysäksesi lisäyslaskuissa, riittää että tarkistat edelliseltä kierrokselta lisäykset ja pidennät lisäysväliä joko yhdellä tai kahdella silmukalla. En huomannut, että lisäyssääntöön olisi tullut muutosta, jos parin pylväskierroksen jälkeen siirryn virkkaamaan kiinteitä silmukoita. 

Lisäyksillä voi myös lähteä leikkimään ja lisätä edellisellä kierroksella enemmän ja tasoittaa seuraavalla. Tällaista näkee mm. Mandalaohjeissa, kun siihen halutaan tehdä kuvioita. Omin päin en tätä osaa tehdä, sillä se vaatii jo niin paljon enemmän kokemusta ja laskutaitoa. Virkkaan mandalat yleensä ohjeiden mukaisesti, ellen virkatessa huomaa niissä jotain virhettä. Tätä Pinterestistä löytämääni mandalan ohjetta jouduin muokkaamaaan, sillä ohjeen mukaan siitä olisi tullut kuppi. Nyt uskaltauduin jatkamaan mandalaa vielä kahdella kierroksella, jotta sain siitä vähän isomman. Korvasin ohjeen viimeisen kierroksen kiinteät silmukat ja nirkot puolipylväillä ja tein lisäykset ihan ohjeen mukaisesti. Seuraavan kierroksen virkkasin kiinteillä silmukoilla, mutta en tehnyt yhtään lisäyksiä ja viimeisen kieroksen tein aniliinin punaisella ja tein se lisäyksineen ohjeen viimeisen kierroksen mukaisesti. Tästä tuli todella sievä, mutta tarvitsisin vielä isomman mandalan. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa.

16 kommenttia:

 1. Ympyrän virkkaaminen onkin taitolaji, että siitä saa tasaisen littanan. Ei aina onnistu kokenemmaltakaan virkkaajalta, mutta onneksi lankaa voi aina purkaa =D Ainakin minä olen joutunnut purkamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Purkaminen on mullekin tuttua hommaa ja sitä tulee harrastettua ehkä turhankin herkästi =)

   Poista
 2. Ihanan värikkäitä ympyröitä. Minulla tuo virkkaus on vielä hakusessa joten useasti joudun purkamaan ja kokeilemaan uudelleen. Hauskaa hommaa kuitenkin =))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkkaus on aivan ihanaa ja mä pidän siitä varmasti sen takia niin paljon, että sitä on tosi helppo tehdä melkein missä vain. Mulla on lähes tulkoon aina virkkuu mukana minne ikinä menenkin =)

   Poista
 3. Et arvaakaan, miten ajankohtainen tämä postaus oli! Juuri eilen aloin tehdä ympyrää niin, että joka toinen kerros on pylvästä ja joka toinen kiinteää. En vielä ehtinyt kovin pitkälle, joten lörpöttäminen ei ehtinyt näkyä, mutta nytpä tiedän varoa sudenkuoppia!

  Onpas muuten superkauniita mandaloita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Sattuipa sopivasti! Toivottavasti ohjeista on apua =) Mulla kävi eilen mielessä, että eihän tuo voi olla käsialasta kiinni, mutta naisen logiikalla ei. Mulla liiat lisäykset alkoi näkyä muistaakseni neljännellä kierroksella ja sehän sit vain korostuu, mitä pidemmälle mennään =)

   Poista
 4. Mulla tuo koukku ei vaan pysy kädessä vaikka miten olen yrittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh noh! Etkös sä virkannut sen laukun ja maailman hienoimman rag bagin <3 Tosin vaikka mäkin ompelen silloin tällöin, niin en mä silti koe, että ompelu olisi se mun lempparijuttu vaikka mukavaa sekin on, varsinkin näin kesäisin kun pääsee ulos koneen kanssa =)

   Poista
 5. Ympyrä tiskirätti vaan sitten haaveena.. Huh. Monimutkaiselta tuntuu. Onneksi aina voi purkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava idea! Siivousliinat on hyviä harjoittelutöitä, kun niiden ei tarvitse olla ihan niin justiinsa, kun niitä käytetään "vain" siivoukseen. Mäkin harjoittelin siivousliinoihin palmikoita =)

   Poista
 6. On se niin vaikeeta;) Voisi sanoa. Ja sanoinkin, mutta tosiasiassa työ tekijäänsä opettaa. Jos säikähtää ohjeen monimutkaisuutta, saattaa jäädä tekemättä. Se vain pitää alkaa tekemään. Aina voi purkaa. Jopa minä olen tehnyt kerran pyöreän maton, joten kyllä sen oppii;) Kiitos hyvästä ohjeesta ja kannustuksesta kokeiluun.
  Ihanat on Mandalat! Näitäkö oli niissä farkuissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ympyrän virkkaaminen on melkein yhtä vaikeaa kuin ohjeiden kirjoittaminen, mutta toivottavasti myös sen oppii, kun vain harjoittelee ja kirjoittaa ohjeita =) Vaikka mä en kyl vieläkään osaa virkata isoja ja pyöreitä ympyröitä =) Ympyrän virkkauksessa on kurjaa se, että pari ylimääräistä silmukkaa näkyy vasta useamman kierroksen jälkeen ja monesti se tarkoittaa, että joutuu purkamaan pitkän pätkän.

   Tämä on tosiaan se farkkujen isompi ympyrä. Mä pidän tuosta kuviosta tosi paljon, mutta mun pitää varmaan kokeilla välillä jotain muutakin. Olisi kivaa oppia virkkaan näitä mandaloita niin hyvin, että jonain päivänä voisin tehdä ihan oman =)

   Löytyykö sun tekemästä matosta kuvaa sun blogista? Olisi kivaa nähdä se =)

   Poista
 7. Olipas hyödyllinen postaus! Olen taas pikkuhiljaa virkkaillut vähän jotain, kun olkapää antaa välillä sitä tehdä :D. Ympyrän virkkaminen on aina yhtä haastavaa, mutta tästä oli paljon apua. Ihania juttuja ja nää sun värit ja kuvat <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mukavaa kuulla, että ohjeestani on apua =)
   Toivottavasti olkapää antaa sun virkkailla, sillä se on aivan ihanaa. Mä pidän siitä erityisen paljon varsinkin näin kesällä kun voin ottaa käsityön mukaan pihakeinuun <3

   Poista