perjantai 24. tammikuuta 2014

Matkamuistoja osa 3. Budapest

Pari kuukautta Rooman reissun jälkeen saimme niin halvat matkat, että lähdimme mieheni kanssa juhannuksen viettoon Budapestiin. Lähtöpäivää edeltävänä päivänä meidät vihittiin vanhempieni puutarhassa omenapuiden katveessa. Huolimatta siitä, että matka oli myös meidän häämatkamme, Budapest on jäänyt muistoissamme hieman Rooman varjoon.

Unkarin Parlamenttitalo Tonavalta katseltuna.

Meillä oli huone Tonavan rannassa sijaitsevassa neljän tähden kylpylähotelli Danubius Hotel Heliassa. Hotelli oli ihan viihtyisä ja sen 37 asteiset poreammeet pelastivat muuten sateisen lomamme. Koska aamiaiset eivät kuuluneet majoitukseemme, nautimme ainoastaan ensimmäisenä aamuna aamiaisen hotellin seisovasta pöydästä. Muina aamuina söimme pienen ja pikaisen aamiaisen hotellihuoneessamme ennen kaupungille lähtöä.

Linnavuorelle pääsi nousemaan hammasradalla.

Labyrintti. Linnavuorella kiemurtelee maanalainen
käytäväverkosto (28 km).

 

Meillä oli tällä kertaa matkaoppaana Otavan kaupunkiopas, joka ei ollut ihan niin hyvä kuin Rooman oppaamme. Kiersimme ympäri Budapestiä seikkaillen mm. Linnavuoren sisällä kiemurtelevissa labyrinteissä. Kävimme Terrorin talossa (Terror Háza) joka on natsismin ja kommunismin uhreille pyhitetty museo. Tonavalla taisimme risteillä parikin kertaa. Memento Parkissa perehdyimme vakoiluun ja ihmettelimme kommunismin aikaisia suuria Leninin patsaita. Lisäksi näimme upeat tippukiviluolat, synagogan ja lähtöpäivänä kävimme vielä eläintarhassa.
 
Synagoga.
 
 

Hyvien metroyhteyksien ja raitiovaunuliikenteen vuoksi liikkuminen kaupungissa oli helppoa ja vaivatonta. Tietysti me muutaman kerran taas eksyimme mutta selvisimme melko vähäisillä harharetkillä. Metropysäkit itsessään olivat näkemisen arvoisia. Varsinkin M1-linjalla olleet, valkoisilla ja vihreillä kaakeleilla verhoillut pysäkit olivat äärimmäisen kauniita.


 Minulla oli hieman huonoa tuuria ruokieni kanssa. Minusta tuntui, että oli aivan sama otinko kalani höyrytettynä, paistettuna, paahdettuna vai friteerattuna, sain aina paneroitua kalaa nenäni eteen. Perunasalaatissani oli kinkkua ja kasvisliemi olikin lihalientä. Kuitenkin selvisin enkä nähnyt nälkää. Gerbeaud kahvilassa kävimme useaan otteeseen ja minusta on lukuisia valokuvia toinen toistaan mahtavampien jäätelöannosten kanssa. 

Marxim Pub - "marxilainen pizzeria"
Gerbeaud kahvila oli näkemisen arvoinen.
Unkarissa on vahva kylpyläkulttuuri ja oman hotellimme allasosaston lisäksi kävimme tutustumassa Széchenyi Gyógyfurdön altaisiin. Istuimme vesisateessa isossa ulkoilma-altaassa ja nautimme olostamme. Minus harmittaa yhä, ettemme käyneet Gellert kylpylässä. Mikäli joskus lähdemme uudestaan Budapestiin, nämä vanhat, yleiset kylpylät ovat ne jotka meidät sinne houkuttelevat.

Széchenyi Gyógyfurdön ulkoilma-altaat.

Näin jälkikäteen muisteltuna, vaikka lähes koko lomamme vietimme märissä vaatteissa ja kengissä, matka oli mukava. Budapest oli omalla tavallaan kaunis kaupunki. Eihän sitä voi verrata Roomaan, mutta voisin hyvin kuvitella käyväni siellä vielä uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti