sunnuntai 5. helmikuuta 2023

PUIKKOVIRKATUT LASINALUSET SIS. OHJE

 

 
 


Opetan virkkausta Valkeakoski-opistossa ja tämän kevään kursseilla tutustumme erilaisiin virkkaustekniikoihin. Yksi opeteltavista tekniikoista on puikkovirkkaus tai toiselta nimeltään varrasvirkkaus. Englanninkielinen nimitys broomstick lace eli harjanvarsi pitsi kuvaa tekniikkaa hyvin. Puikkovirkkauksessa nostellaan lankalenkkejä paksun puikon, harjanvarren tai viivottimen ympärille ja seuraavalla kerroksella, ne virkataan halutun kokoisiksi nipuiksi. Yleisimmin puikkovirkkausta käytetään huiveihin, sillä tämä ilmava tekniikka sopii niihin mainiosti.

Tein kurssille mallityöksi lasinalusia, joita koristaa puikkovirkattu reunus. Puikon sijaan lankalenkit on nosteltu viivottimelle, koska ne pitää saada toisesta päästä pois, kun ne virkataan nipuiksi. Lasinaluset on virkattu Dropsin Muskat -langasta, joka on ihana merseroitu puuvillalanka. Koska langat oli muutaman kerran purettuja, minulla ei valitettavasti ollut kuin toisen langan vyöte tallessa. Mielestäni käyttämäni sävyt ovat puuterinroosa (05) ja aavikkoruusu (06) ja ne ovat vieläkin Muskatin värivalikoimassa.


  

 

Nämä pienet ja sievät lasinaluset ovat juuri sopivia Muumimukien alle. Olen teen suurkuluttuja ja olen teekuppeineni vaaraksi meidän lakatuille pöytäpinnoille. Lasinaluset kuitenkin katoavat mystisesti ja epäilen, että moni niistä on päätynyt kirjastoon, kun pojilla on paha tapa käyttää niitä kirjanmerkkeinä. Nämä virkkaamani ovat tosiaan vain mallikappaleet ja teen meille toiset hieman myöhemmin. Ajattelin aloittaa seuraavaksi kaitaliinan virkkaamisen olohuoneen pöydälle, joten toivon mukaan saan jämistä saman sävyiset lasinaluset.

Kirjoitin ohjeen sinullekin. Jos sinulla ei Dropsin Muskat -lankaa kaapissa, voit virkata lasinaluset melkein mistä vain saman vahvuisesta tai vähän paksummasta langasta. En vaihtaisi lankaa ohuempaan, koska silloin lasinalusesta tulee liian pieni ja se ei enää sovi tuonne mukin alle. Jos sinulla ei ole kuin ohutta lankaa, niin kokeile virkata kaksin- tai kolminkertaisella langalla. En huomannut punnata langanmenekkiä per värisävy, mutta yhteen lasinaluseen meni lankaa n. 10 grammaa eli näitä voi pyöräytellä hyvin jämälangoista. 

 

Ihania virkkaushetkiä! Nähdään taas ensi viikolla!

Olen aikaisemmin tehnyt pienen olkalaukun puikkovirkkauksella ja sen löydät täältä: Puikkovirkattu pikkulaukku

 

 

PUIKKOVIRKATUT LASINALUSET OHJE:

  
Näitä tarvitset:
Puuvillalankaa kahta väriä
Koukku langan ja käsialan mukaan.
Viivoitin tai lasta (molemmat päät on oltava käytössä)
Mallityössä on käytetty Drops Muskat -puuvillalankaa ja 4 mm koukkua.

Lyhenteet:
ps – piilosilmukka
kjs – ketjusilmukka
ks - kiinteäsilmukka
p – pylväs

Virkkausohje:

 
1. krs. Virkkaa lenkkialoitukseen 3 kjs (kerroksen 1. p), 11 p. Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs:an.

Kerroksella silmukoita: 12 p

 
2. krs. 3 kjs (kerroksen 1. p), p samaan kjs:n kanssa. 2 p jokaiseen edellisen kerroksen p:een.
Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs:an.

Kerroksella silmukoita: 24 p
 
3. krs. 3 kjs (kerroksen 1. p), 2 p seuraavan silmukkaan. *p, 2 p seur.* toista *-* yhteensä 11 kertaa. Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs: an.

Kerroksella silmukoita: 36 p
 
4. krs. kjs (kerroksen 1. ks), Virkkaa 2 ks seur. *ks, 2 ks seur.* toista *-* yhteensä 17 kertaa. Katkaise lanka ja yhdistä kerros Invisible Join -tekniikalla. Päättele.

Kerroksella silmukoita: 54 ks
 
Seuraavaksi virkataan kerrokset 5. ja 6. samanaikaisesti. Ensin poimitaan lankalenkit viivottimelle (5. kerros) ja sen jälkeen ne virkataan nipuiksi ks:lla (6. kerros).

Ota väri 2 ja vie koukku kerroksen 1. ks takalenkin alta ja tuo lanka oikealle puolelle. Ota viivotin oikeaan käteen ja venytä koukulla oleva silmukka viivottimelle. Vie koukku seuraavan silmukan ali ja tuo lanka silmukoiden läpi ja venytä se puikoille. Toista vielä muutama kerta. 
 
Siirrä silmukat viivottimen oikeaan reunaan. Ota väri 1 ja tee itsenäinen kiinteäsilmukka neljän ensimmäisen lankalenkin ympäri (oikealta laskettuna). Virkkaa vielä 5 ks:a samojen lenkkien ympäri. Vedä lankanippu pois viivottimelta ja virkkaa 6 ks seuraavien neljän lankalenkin ympäri. Poimi värillä 2 lisää lankalenkkejä viivottimelle ja virkkaa niitä nipuiksi värillä 1. Kerroksella tulee lankalenkkejä 54, joka ei ole jaollinen neljällä. Tee siis pari viiden lankalenkin nippua eri puolille lasinalusta. Virkkaa näihinkin 6 ks. Yhdistä kerros Invisible Join -tekniikalla ja päättele langat. Pingoita kevyesti.
 
 


4 kommenttia:

  1. Onpa ihanat mukinaluset 💗Tätä ohjeta tulee varmasti käytettyä, sillä minulla taitaa olla ainakin toista noista Muskatin vaaleanpunaisen sävyisistä langoista ja olen pitkään miettinyt, mitähän käyttöä sille keksisin. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤️ Ihanaa kuulla, että ohje pääsee käyttöön ❤️

      Poista