sunnuntai 19. helmikuuta 2023

LANGANSÄÄSTÄJÄN PUIKKOVIRKATTU HUIVI SIS.OHJE

 Virkkasin puikkovirkkaus-tekniikalla itselleni huivin luonnonväriaineilla värjätystä Novita Woolista ja huivista tuli heti yksi lemppareistani. Nimesin huivini Langansäästäjän huiviksi, koska siinä säästyy lankaa kapeiden päiden ansiosta. Omaan huiviini meni Novita Woolia 135 grammaa ja muhkeisiin tasseleihin 15 grammaa. Tasselit pyöräytin vanhan muistikirjan ympärille ja ompelin huivin päihin.

Puikkovirkkaus tai toiselta nimeltään varrasvirkkaus on pitsimäinen virkkaustekniikka, jossa nostellaan lankalenkkejä puikolle, harjanvarrelle tai viivottimelle. Seuraavalla kerroksella lankalenkit virkataan halutun kokoisiksi nipuiksi. Tekniikkaa varten tarvitaan siis perinteisen virkkuukoukun lisäksi paksu puikko. Englanninkielinen nimi Broomstick Lace eli harjanvarsipitsi kuvaa tekniikkaa oikein hyvin. 

Puikkovirkkauksessa käytetyn puikon paksuus määräytyy langan paksuuden ja sen käyttökohteen mukaan. En ole löytänyt suomenkielisistä teoksista ohjeistusta puikon valintaan, mutta eräässä englanninkielisessä Youtube-videossa sanottiin, että 25 mm puikko sopii Bulky ja medium -vahvuisille langoille. 15 mm puikko pitäisi sopia light/dk-vahvuiselle. Bulkyn ja mediumin välillä on kuitenkin jo sen verran iso ero, että suosittelen lämpimästi kokeileen eri vahvuisia puikkoja. Käyttökohde ja materiaali ovat ne jotka viime kädessä määrittelevät työvälineet. Mielestäni 20 mm puikko on ihan hyvän paksuinen seiskaveikalle. Jos haluat tehdä pitsimäisempää, ota isompi puikko.

 


 

Puikkovirkkasin huivini 4 mm koukulla ja 17 mm puikolla Novitan Woolista, jonka olen värjättynyt vuonna 2016 Anna Vaskon (Aurinkokehrä) luonnonvärityöpajassa. Langan värit ovat peräisin kokenillista, krapista ja resedasta. Tämä lanka on minulle erityisen tärkeä ja se on odottanut arvoistaan käyttökohdetta vuosia, sillä se on ihan ensimmäinen kosketukseni luonnonväreihin ja kasvivärjäykseen. Kurssin innoittamana aloitin seuraavan kesänä kasvivärjäyksen, joka on jatkunut näihin päiviin asti rönsyillen välillä ekoprintin puolelle.

Tämäkin huivi tuli tämän kevään virkkauskursseilleni mallityöksi ja jaoin huivistani vaihekuvia somessa. Somekanavieni seuraajat ihastuivat huivimalliin ja pyysivät ohjetta, joten enhän voinut kieltäytyä. Jos virkkaat huivin ja jaat sen kuvan somessa, tägääthän minut julkaisuihin. Olisi ihana nähdä huivisi!

Ihanaa viikonloppua ja mukavia virkkaushetkiä puikkovirkkauksen parissa. Jos kaipaat neuvoa ohjeen kanssa, niin kommentoi alle - näin muutkin saavat apua, jos taistelevat samassa kohdassa.

Jos haluat kokeilla lisää puikkovirkkausta, niin pari viikkoa sitten julkaisin puikkovirkattujen lasinalusten ohjeen. Lasinalusten ohjeen löydät täältä: Puikkovirkatut lasinaluset.

Olen aikaisemmin tehnyt puikkovirkkaamalla pienen laukun, jonka löydät täältä: Puikkovirkattu pikkulaukku.

Youtube-video, josta bongasin ohjeen miten valita oikean kokoinen puikko, löytyy täältä: Youtubeen.

Ihanan luonnonväreillä värjätyn huivilankani löydät täältä: Luonnonvärityöpajassa.LANGANSÄÄSTÄJÄN PUIKKOVIRKATTU HUIVI: OHJE

Huivi on virkattu Novita Wool -langasta 4 mm koukulla ja 17 mm puikolla. Huivin kirjava kuvio syntyy langan värityksestä, mutta voit tehdä huivin melkein mistä vain langasta. Puikon koko määräytyy langan vahvuuden mukaan – mitä paksumpi lanka, sitä paksumpi puikko.
Lankaa huiviin kului n. 150 g. Mallihuivi ilman tasseleita painoi 135 g.

HUOM! Kun olet saanut huivista riittävän leveän, punnitse paljonko siihen on mennyt lankaa. Näin osaat arvioida langanmenekkiä toisessa päässä ja voit virkata huivista mahdollisimman pitkän.

Lyhenteet:
krs -kerros
kjs - ketjusilmukka
ks -kiinteäsilmukka

Virkkausohje:


Virkkaa alkuun 4 kjs:a.

1. krs: Ota neulepuikko/harjanvarsi vasempaan käteen ja venytä koukulla oleva silmukka puikoille. Vie koukku seuraavasta silmukasta, ota lanka koukulle ja venytä se puikoille. Tee tämä vielä kaksi kertaa. Puikolla pitäisi olla nyt 4 silmukkaa.

2. krs. Vie koukku neljän puikolla olevan lenkin läpi, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Ota lanka uudestaan koukulle ja vedä koukulla olevan silmukan läpi. Virkkaa lenkkien yläreunaan 8 ks. Siirrä ks:lla yhdistetyt lenkit pois puikolta. Älä käännä työtä!

Kerroksella on 1 lankanippu, jonka ympärillä on 8 ks.

3. krs. Venytä koukulla oleva silmukka ja nosta se puikoille Vie koukku seuraavan ks:n takareunan ali, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Nosta silmukka puikolle. Vie koukku seuraavan ks:n takareunan ali, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Nosta silmukka puikolle. Toista kerros loppuun. Puikolla pitäisi olla nyt 8 silmukkaa.

4. krs. Vie koukku neljän puikolla olevan lenkin läpi, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Ota lanka uudestaan koukulle ja vedä koukulla olevan silmukan läpi. Virkkaa lenkkien yläreunaan 6 ks. Siirrä ks:lla yhdistetyt lenkit pois puikolta. Vie koukku seuraavien neljän lenkin läpi ja virkkaa niiden yläreunaan 6 ks ja siirrä ks:lla yhdistetyt lenkit pois puikolta.

Kerroksella on nyt 2 lankanippua ja 12 ks.

5. krs. Venytä koukulla oleva silmukka ja nosta se puikoille. Vie koukku seuraavan ks:n takareunan ali, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Nosta silmukka puikolle. Vie koukku seuraavan ks:n takareunan ali, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Nosta silmukka puikolle. Toista kerros loppuun. Puikolla pitäisi olla nyt 12 silmukkaa.

6. krs. Vie koukku neljän puikolla olevan lenkin läpi, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Ota lanka uudestaan koukulle ja vedä koukulla olevan silmukan läpi. Virkkaa lenkkien yläreunaan 6 ks. Siirrä ks:lla yhdistetyt lenkit pois puikolta. Vie koukku seuraavien neljän lenkin läpi ja virkkaa niiden yläreunaan 4 ks. Vedä ks:lla yhdistetyt lenkit pois puikolta. Vie koukku seuraavien neljän lenkin läpi ja virkkaa niiden yläreunaan 6 ks. 

Kerroksella on nyt 3 lankanippua ja 16 ks.

7. krs. Venytä koukulla oleva silmukka ja nosta se puikoille. Vie koukku seuraavan ks:n takareunan ali, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Nosta silmukka puikolle. Vie koukku seuraavan ks:n takareunan ali, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Nosta silmukka puikolle. Toista kerros loppuun. Puikolla pitäisi olla nyt 16 silmukkaa.

8. krs. Vie koukku neljän puikolla olevan lenkin läpi, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Ota lanka uudestaan koukulle ja vedä koukulla olevan silmukan läpi. Virkkaa lenkkien yläreunaan 5 ks. Siirrä ks:lla yhdistetyt lenkit pois puikolta. *Vie koukku seuraavien neljän lenkin läpi ja virkkaa niiden yläreunaan 5 ks. Siirrä ks:lla yhdistetyt lenkit pois puikolta.* Toista *-* vielä 2 kertaa. 

Kerroksella on nyt 4 lankanippua ja 20 ks.

9. krs. Venytä koukulla oleva silmukka ja nosta se puikoille. Vie koukku seuraavan ks:n takareunan ali, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Nosta silmukka puikolle. Vie koukku seuraavan ks:n takareunan ali, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Nosta silmukka puikolle. Toista kerros loppuun. Puikolla pitäisi olla nyt 20 silmukkaa.

10. krs. Vie koukku neljän puikolla olevan lenkin läpi, ota lanka koukulle ja tuo läpi. Ota lanka uudestaan koukulle ja vedä koukulla olevan silmukan läpi. Virkkaa lenkkien yläreunaan 5 ks. Siirrä ks:lla yhdistetyt lenkit pois puikolta. Vie koukku seuraavien neljän lenkin läpi ja virkkaa niiden yläreunaan 5 ks. Siirrä ks:lla yhdistetyt lenkit pois puikolta. Virkkaa seuraavien neljän lankalenkin ympärille 4 ks. Virkkaa kahden viimeisen neljän lankalenkin ympärille 5 ks.

Kerroksella on nyt 5 lankanippua ja 24 ks.

Jatka näin, että virkkaat jokaisella parillisella kerroksella 5 ks kahteen ensimmäiseen neljän langan nippuun ja kahteen viimeiseen 5 ks. Näiden väliin tuleviin neljän lankalenkin nippuihin tulee 4 ks kuhunkin. Silmukoiden määrä lisääntyy joka kerros neljällä.

Kun työ on halutun levyinen, lopeta lisäyksien tekeminen. Virkkaa aina jokaiseen neljän lankalenkin nippuun 4 ks. Mallihuivissa on 15 lankanippua ja 60 ks. Jatka suoran puikkovirkkauksen tekemistä niin pitkään, kunnes huivi on halutun pituinen. Jos sinulla on vahingossa ylimääräisiä lankalenkkejä tai liian vähän niitä, älä välitä! Kukaan ei huomaa, vaikka huivissa on pari lankanippua, joissa on kolme tai viisi lankalenkkiä. Jos huomaa, katsoja on varmasti jo liian lähellä.

Huivin kaventaminen:
Huivi kavennetaan siten, että jokaisella parillisella kerroksella ks:t vähenevät. Vedä lankalenkit puikolle kuten aikaisemmin, mutta virkkaa neljän lankalenkin ympäri vain 3 ks:a neljästi kerroksen aikana. Tee tämä aina hieman eri kohdissa. Kun työssä on enää kolme neljän langan lankalenkkiä, virkkaa niihin kaikkiin 3 ks (yht. 9 ks). Nosta seuraavalla kerroksella 9 lankalenkkiä puikolle. Jaa nämä kahdeksi nipuksi ja virkkaa kumpaankin 3 ks. Viimeisen kerroksen lenkalenkissä on 6 lankaa, joiden ympäri virkataan 3 ks.

Päättele työ. Pingota kevyesti ja tee päihin tasselit. Kietaise kaulaan ja kanna huiviasi ylpeänä!

1 kommentti: