sunnuntai 29. tammikuuta 2023

PIRTAKANGASPUILLA KUDOTTU SISUSTUSTYYNY SIS. OHJE

 

 

 

Kudoin pirtakangaspuilla meidän asuntovaunuun koristetyynyn Dropsin Paris -puuvillalangasta. Pirtakangaspuut ovat pienet kangaspuut, joissa ei ole polkusia eikä niisivarsia. Loimi kulkee pirrassa olevien pitkien välien ja reikien kautta ja viriö muodostuu pirtaa nostamalla ja laskemalla. Itselläni on ollut useamman vuoden Toikan Siru -puut, joista olen pitänyt kovasti. Lisäksi Suomessa myydään myös Ashfordin ja Kromskin pirtakangaspuita.

Pirtakangaspuissa parasta on nopeus ja vapaus. Loimi luodaan suoraan puihin eli välttämättä en tarvitse erikseen loimen luontivälineitä. Parissa tunnissa olen luonut loimen, vetänyt sen puihin ja puut ovat kudontakunnossa. Isoissa kangaspuissa valmisteluihin kuluu huomattavasti enemmän aikaa. Pienet pirtakangaspuut mahtuvat mainiosti terassin pöydälle ja kesäisin kudon paljon ulkona. Vaikka puissa on työ kesken, ne voi taittaa kasaan ja pakata vaikka mukaan kesälomareissulle.


 

Minun piti kutoa alunperin kattausliinat, mutta vuosia kaapissa hillottu hieman tunkkainen petrooli näytti niin hyvältä vaalean turkoosin seurassa, että muutin suunnitelmia kesken kudonnan ja kudoin tyynynpäällisen. En päätellyt langan pätkiä vaan jätin ne kankaan sivuille roikkumaan. Koska työn sivusaumat ommellaan yhteen, sivuilla roikkuvat langat jäävät piiloon tyynyn sisälle. Kudoimme koulussa sisustustyynyt näin ja onneksi muistin tämän niksin, kun yritin taitella kuteita piiloon siististi. Lopputulos on niin siisti, että sisäinen perfektionistini hykertelee taas onnesta.

Puihin olisi mahtunut sentin leveämpi kangas, mutta reunimmaisista kaistaleista olisi tullut pari loimilankaa leveämmät. Jos olisin tiennyt, että kudon tyynyn jo ennen loimen vetoa, olisin tehnyt kankaasta leveämmän, koska reunimmaiset raidat hukkuvat sivusaumoihin, ei niiden leveyseroa huomaa. Tyyny on melko pieni, mutta se on juuri sopivan kokoinen pienen vaunun pienelle sohvalle sekä bussin takapenkille. Sekin kun on odottanut jo muutaman vuoden tyynyjä. Harmi vain, ettei minulla ollut enempää tuota petroolia, koska olisin halunnut kutoa toisenkin tyynyn.


 

Kirjoitin tyynylle ohjeen, jotta sinäkin voit kutoa tällaisen.  Yritin kirjoittaa ohjeen niin, että tyynyn voisi kutoa vaikka ei ole paljoa kutonut pirtakangaspuilla ja yritin olla mahdollisimman selväsanainen. Tarvitset tyynyä varten pirtakangaspuut, joiden työleveys on vähintään 40 cm sekä 40-kaiteen. Lankojen lisäksi tarvitset sisälle tyynyn ja vetoketjun. Laskin langanmenekkiin vähän ylimääräistä eli periaatteessa 6 kerää Dropsin Parista tai 300 g saman vahvuista puuvillalankaa pitäisi riittää. Jos huomaat, että ohjeessa on jotain korjattavaa, niin kerrothan! Ja jos joku askarruttaa, niin kysythän!

 

PIRTAKANGASPUILLA KUDOTTU TYYNY


Valmiin työn koko: n. 34 cm x n. 43 cm
Sidos: Palttina
Loimi: kahta väriä Drops Paris -puuvillalankaa yht. 170 g
-    Leveys: 38,3 cm
-    Pituus 1,5 m
-    Tiheys: 4 l / cm
-    Kaide 40
-    Lankaluku 153 l
Kude: Kahta väriä Drops Parista yht. 134 grammaa
-    Kuteen tiheys: 4 l / cm

Loimenluontiohje: Aseta luontitappi n. 1,5 m päähän varvasta, joka on kiinni pirtapuiden loimitukissa (tuo loimitukin varpa riittävän lähelle pirtaa, että voit luodaloimen). Kiinnitä apulanka, että varpa pysyy suorassa. Solmi loimilanka loimitukin varpaan ja luo loimi pirtakangaspuihin siten, että vedät loimilangan pitkiin rakoihin ja kierrät sen luontitapin ympäri. Pitkiin rakoihin tulee tällöin 2 lankaa. Luo ensin värillä 1 9 lankaa, katkaise lanka luomatappiin ja jatka luomista värillä 2. Luo värillä 2 taas 9 lankaa. Jatka näin kunnes olet luonut molemmilla väreillä 8 kertaa (työssä pitäisi olla nyt 144 loimilankaa). Luo vielä lopuksi 9 lankaa värillä 1.

Kun loimi on valmis, tarkista, ettei pitkiä pirranvälejä ole tyhjänä. Vedä loimi tukille ja lujita loimea samalla pahvilla. Se estää loimilankojen uppoamisen toistensa väleihin ja näin loimesta tulee tasainen ja helppo kutoa. Jaa loimilangat pirran rakoihin siten, että joka toinen loimilanka menee pitkään väliin ja joka toinen reikään. Tee alkusolmut. 

Kudontaohje: Tasoita loimi muutamalla heitolla jotain toista lankaa. Aloita kutominen värillä 2 ja kudo 9 heittoa ja vaihda väriin 1 ja kudo taas 9 heittoa. Jatka näin, loimi loppuun. Kudo viimeiseksi värillä 2.

Viimeistely: Huolittele kankaan lyhyet reunat kolmipistesiksakilla ja leikkaa ylimääräiset loimilangat pois. Kutista kangas upottamalla se vatiin, jossa on kädenlämpöistä vettä ja anna veden imeytyä. Purista varovaisesti kuivaksi. Älä kierrä! Kuivaa tasona. Silitä kangas ja käännä lyhyet sivut vastakkain. Ompele sivusaumat yhteen. Voit halutessasi ommella lyhyelle sivulle vetoketjun. Itse harsin sen piilopistoin kiinni, kun ei ollut kaapissa vetoketjuja ja tyyny piti saada nopeasti valmiiksi.

Pesuohjeet: Käsinpesu ja tasokuivaus ilman sisustyynyä. Kuosittelu kosteana.

Jos kaipaat apua pirtakangaspuilla kudontaan tai loimen luomiseen, niin olen tehnyt Toikalle suomenkielisiä ohjevideoita pirtakangaspuilla kudonnasta. Videot ovat ilmaiseksi katsottavissa Toikan Youtube-kanavalta: Toikan Youtubeen.

Jos haluat tutustua muihin pirtakangaspuilla kudottuihin töihini, niin löydät Pirtakangaspuilla tekemäni näytön täältä: Mallikansio pirtakangaspuilla kudottavista malleista

Lisäksi aikaisemmin tekemäni kutomani kattausliinat löydät täältä: Pirtakangaspuilla kudotut kattausliinat

Jos haluat tutustua meidän pieneen, mutta sitäkin sievempään asuntovaunuun löydät sen verhoilusta kertovan postauksen täältä: Asuntovaunun verhoilu

Kevät-lukukauden virkkauskurssit taas alkoivat ja olen koko tammikuun tehnyt kaksin käsin mallitöitä. Uskotko, että minulla on valtavasti näytettävää ja muutama virkkausohjekin on taas tulossa.  Nähdään taas viikon päästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti