lauantai 8. heinäkuuta 2017

Kasvivärjäystä lupiinin kukilla ja lankalaihistelua

"Kirjoitat elämäsi käsikirjoituksen musteella, jonka värin valitset itse."
- Tom Lundberg


Ajattelin palata blogin puolelle vasta kun saan kesälaukkuni valmiiksi. Laukun valmiiksi saaminen tuntuu kuitenkin venyvän venymistään ja tarvitsin jotain muuta ajateltavaa. Laukun virkkaus on ollut yllättävän haastavaa, kun en ole ennen sellaista tehnyt. Aina kun saan yhden kohdan ratkaistua, toinen tupsahtaa eteeni ja joudun taas miettimään, että miten selviän siitä. Laukkuni on nyt koossa ja aloin kiinnittää siihen kahvaa, mutta se ei istunutkaan siististi ja pääsen taas purkamaan. Laukun sijaan siis näytän vähän kasvivärjäilyitäni, joiden pariin kuin vahingossa jouduin. Vannoin pari viikkoa sitten, etten vähään aikaan värjää mitään, niin padat oovat taas porisseet ja olen värjännyt lupiinin kukilla. Lupiinivärjäys osoittautui mielenkiitoiseksi sen takia, että siinä värjäyslämpötilalla voi vaikuttaa värin lopputulokseen. 


Tarkoituksenani oli kuivata lupiinia ja värjätä niillä vasta myöhemmin, mutta sen enempää ajattelematta keräsin niin valtavasti lupiinikukkia, etteivät ne mahtuneet saunan lauteille kuivumaan. En ollut muistanut talven aikana tilata alunaa, mutta onneksi sitä löytyi naapurin rouvalta ja sain heti keitellä ensimmäiset lupiinikeitokset. Keitin ensin pelkkiä lupiinin kukkia n. 1,5 kg kattilassa tunnin verran, jonka jälkeen siivilöin roskat pois. Lisäsin 15 g alunaa, sekoitin hyvin ja lisäsin 150 g seiskaveikkaa. Haudutin keitoksia 80-90 asteessa tunnin verran, jonka jälkeen laitoin toisen 150 g seiskaveikkaa jälkiväriin. Langoista tuli kauniin vihreitä, joiden jälkivärit ovat mielestäni vielä kauniimpia. Ensimmäisessä erässä oli luonnonvalkoista ja toisessa vitivalkoista seiskaveikkaa. Niissä on hiuksen hieno sävyero. Puhtaan valkoinen on mielestäni hieman kirkaampi sävy kuin luonnonvalkoinen. 


Värikästä värjäystä -ryhmässä vilisi kuvia sinisistä lupiinilangoista ja halusin kokeilla, osaisinko värjätä sitä myös. Koska naapurin rouvan alunat oli jo käytetty, jouduin odottamaan pitkät kolme päivää lisää alunaa ja sen jälkeen saimme kärsiä niin vesisateista kuin kylmyydestä. Taivaan selvittyä lähdimme taas pikkuväen kanssa pusikkoon ja keräsimme lisää lupiininkukkia. Esipuretin seiskaveikat ja nostin ne sivuun odottamaan. Laitoin kattilaan lupiinin kukkia niin paljon kuin sain mahtumaan ja vettä päälle. Kun keitos oli noin 40 asteista, laitoin esipuretetut langat kattilaan. Nostin lämpötilan n. 55-60 asteeseen. Kattila oli niin täysi, että sen sekoittaminen oli lähes mahdotonta eli lankojen esipuretus oli viisas päätös. Painelin kukkia melkein koko keiton ajan kattilan pohjalle ja kun kukka-aines oli mennyt kasaan, heitin lisää kukkia sekaan. Tunnin päästä sammutin keittolevyn ja jätin seisomaan pariksi tunniksi. Keitos nousi kerran n. 65 asteeseen ja se näkyy langoissa, sillä ne ovat hieman petroolin siniset. Upea sävy niissä on silti.

Jälkivärjäykseen lisäsin taas lisää kukkia ja tein kuten edellä, mutta jätin langat yöksi kattilaan. Jälkivärjäyksen langat eivät paljoa eroa varsinaisesta väristä muuten kuin niissä on hieman epätasainen väri, joka tekee langoista vain elävän näköiset ja äärimmäisen kauniit. Jätän muutaman langan pätkän ikkunalle, sillä haluan nähdä miten ne pitävät värinsä valossa. Ajattelin kutoa näistä värjäämistäni langoista ensi talven aikana huovan. Haluaisin tehdä sinisen eli oletettavasti pääsen värjäämään vielä vähän lisää lupiineilla ja haluaisin kokeilla myös, että millaista väriä saan niiden lehdistä. Kaapissani on nyt melkein kilo alunaa eli voin huoletta kokeilla eri värjäyksiä, kunhan vain langat ja aika riittävät.
 

Lankalaihiksen kannalta värjäykset ovat turmiollisia, koska saadakseni materiaalia mitä värjätä, joudun ostamaan lisää lankaa ja olen tämän kevään aikana ollut ehkä hieman turhankin ahkera ostelija. Tämän vuoden tavoitteenani on vähentää 37,8 kilon varastoja viidellä kilolla. Tässä kuluneen kolmen kuukauden aikana olen virkannut tyynyn päällisen (löydät se täältä), koristellut kengät (ne löytyvät täältä) ja kutonut laukkuja (kurkkaa tänne). Lankaa näihin on kulunut yhteensä n. 800 grammaa. Se on ihan hyvä suoritus, mutta olen saanut lankoja ja sorruin niin pahasti lanka-alennusmyynneissä, että olen kantanut lankoja taloomme yhteensä 10,38 kiloa. Hupsista! Tämän vuoden suunnitelmiini onneksi kuuluu vielä torkkupeiton jos toisenkin virkkaus ja lisää tyynyjä, eli onneksi tuo määrä vähenee vauhdilla. Nyt hyppään takaisin sohvalle ja jatkan kassin virkkausta. Tällainen yhden illan tauko teki juuri hyvää! Ihanaa viikonloppua sinulle! Tavataan pian!

29 kommenttia:

  1. Tämä on kyl kiehtovan näköistä puuhaa! Ois kyl kiva kokeilla joskus. Saakohan mistään kasveista muuten sellaisia heleitä värejä vai vaatiiko ne sen happovärjäyksen? Mikä on aluuna?... 😜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeileen! Mä olen ihan koukussa ♥ Olen niin vähän värjännyt, että en oikein osaa sanoa noista heleistä väreistä. Suosittelen tutustuun Värikästä värjäystä-ryhmään. Sieltä saat lisää inspiraatiota ja siellä on kokeneempia värjäreitä =)

      Aluna on puretusaine. Kasveilla ja luonnonväreillä värjätessä langat pitää ensin purettaa, jotta väriaineet tarttuvat niihin =) Luontoäidillä on omatkin puretteet mm. raparperi =)

      Poista
  2. Ihania värejä ja paljon hiplattavaa lankaa. Piti oikein hetki tuijotella.

    VastaaPoista
  3. Tulipa kauniivärisiä lankoja! Ja tuo viimeinen kuva! ♥️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Lankakaappi ei kyl ole enää noin siisti! Etsin eilen sieltä yhtä kerää, joka tietenkin oli takarivissä ja vahingossa vetäisin koko eturivin lattialle =D

      Poista
  4. Kauniin värsisä lankoja tuli tosiaan!! On sulla valtavasti lankoja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ No onhan niitä =) Mutta musta on ihanaa, että voin tarvittaessa ottaa kerän kaapista ja aloittaa uuden työn =)

      Poista
  5. Vitsit miten upeanvärisiä langoista tulikaan ja tuo sinun lankakaappisi suorastaan hehkuu värejä, ihanaa väriterapiaa ja kauniita kuvia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Tuo lankakaappi on kyl silmäkarkki =) Mitä sitä kauniita lankoja piilottaa kaappiin, kun niitä voi katsella hyllyssä ♥

      Poista
  6. Aivan ihania värjäyskokeiluja! Siis, mun piti lukasta teksti pari kertaa, kun en meinannut hoksata, millä tuo vihreä väri syntyy. Siis lupiininkukilla saa vihreän sekä sinisen lopputuloksen, aika jänskää!:)
    Mulla ois projektin alla kalannahkojen parkitseminen ja oppaissa oli mainuttu just tuosta alunasta. Toivottavasti tässä loman aikana ehtisi projektin kimppuun:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Joo! Kaikki materiaalit ja määrät olivat samoja. Vain värjäyslämpötila muuttui. Sinisiä tulee alle 60 asteessa ja vihreät sitä kuumemmissa. Mulla lupiinin kukat siis ihan kiehui. Jos nyt ihan oikein muistan, niin pelkillä lehdillä tulee kellervää. Voi kun ehtisin vain kokeilla kaikkea ♥

      Tuo sun kalannahkaprojekti on kyl ihan mieletön! Alunaa löytyy apteekista, mutta Tetri Designilla se on huomattavasti edullisempaa =)

      Poista
  7. Kauniita värejä!!! Olen värjännyt lupiinin lehdillä mutten koskaan kukilla. Eipä ole tuo lämpötilan vaihto tullut mieleen, ihanat siniset. Sinun lankakaappi näyttää yhtä täydeltä kuin minun kangaskaappi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Mä haluaisin kans kokeilla lehdillä värjäystä! Mulla on haaveena, että saisin kokoon tänä kesänä kaikki värit, mutta punainen vähän jännittää, että saanko sitä aikaan =)

      Ihanaa ♥ Mutta sulla varmaan kuuluukin kankaita paljon, kun teet niin paljon kaikkea kaunista ♥ Mä tarvitsisin vähän isomman lankakaapin, mutta tuota hyllysarjaa ei enää valmisteta, enkä ole vielä Torista löytänyt käytettynä =) Ehkäpä jonain päivänä vielä tärppää!

      Poista
  8. Upeaa väriä tuli. Mielenkiintoista puuhaa.

    VastaaPoista
  9. Täällä on nyt yksi tyrmistynyt langanvärjääjä! Aivan mielettömän ihania sävyjä olet saanut lupiineista! Minä värjäilin niillä vuosi sitten ja sain aavistuksen verran mintunvihreään taittavaa sävyä, mutta en tiennyt ollenkaan, että lämpötilalla voisi vaikuttaa väriin noin paljon. Tuo sininen sävy on ihana! (Tähän sellainen sydänsilmäemoji)Värjäys on tosiaan turmiollista tällaiselle, joka yrittää saada vanhat lankansa käytettyä. Mutta jos nyt vain ennakkoon keräisin noita kukkia... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Mun on myönnettävä, että kuva valehtelee vähän ja langat näyttävät ainakin tällä mun tabletilla katsottuna paljon sinisemmältä kuin ne oikeasti ovat =) Kauniita ne ovat silti ♥

      Poista
  10. Nuo lupiinisangot ovat kauniita. Ihanan värisiä lankoja.
    On sulla tekemistä sitten talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ No niinpä! Ei tarvitse käsien olla toimettomana =) Tässä tapauksessa on ihan hyvä, että talvi on pitkä ja pimeä =)

      Poista
  11. Tämä inspiroi minuakin koettamaan, mutta kerrohan onko väri haalistunut aurinkonäytteessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla ♥ Vielä en ole ehtinyt jättää lankoja valoon, mutta yritän ehtiä tekemään sen tämän viikon aikana =) Suosittelen liittymään Värikästä värjäystä -ryhmään fb:ssä. Sieltä löytyy varmasti lisää vinkkejä tästä aiheesta =)

      Poista