lauantai 10. kesäkuuta 2017

Kudottuja Tiimalasi-laukkuja

  "Taiteilija on ihminen joka tekee esineitä ja asioita joita ihmiset eivät tarvitse, mutta joita hän jostakin syystä ajattelee olevan hyvä idea antaa heille."
- Andy Warhol


Meillä oli kansalaisopiston kangaspuissa Tiimalasi-poppanan loimi ja kudoin äidilleni kassin. Nimi Tiimalasi, tulee kuviosta joka toistuu kankaassa kolmesti. Sidoksena tässä on kuvikas, jonka ohje muistaakseni löytyy jostain Loimien Lomassa -lehdestä (kun löydän lehden ja ohjeen, niin lisään sen tänne). Opettaja muokkasi hieman niisintää niin, että kuvio oli keskellä loimea ja reunoja varten jäi pari senttiä enemmän saumanvaraa. Kudelankana käytin Novitan Tennesee merseroitua puuvillalankaa ja sen seurana oli 12-säikeinen musta kalalanka. Kuviot ovat syntyneet polkemalla ja äitini kassiin tein pitkät pylväät.

Pylväskuvion koristelin kirjotuin ruusuköynnöksin. Tein ohuesta virkkauslangasta köynnökset vapain pistoin ja ruusut tein ranskalaisin solmuin (French Knot?). Pyöräytin tosin langan koukulle kahden sijasta neljään kertaan, jolloin sain ruusuista hieman isompia. Välillä ruusujen päälimmäinen lanka jäi rumasti koholle, jolloin tein pienen piston aivan ruusun tyveen ja tein ompeleen langan päälle. Näin sain koholla olevan langan pysymään alhaalla ja ruususta tuli siisti ja sievä. Kassin kangas oli niin paksua, ettei vanha Husqvarnani meinannut jaksaa ommella sitä, joten sivusaumojen ja pohjan sisäänottojen jälkeen jatkoin suosiolla käsin. Kassien sangat tein kierrätyskeskuksesta löytyneestä vanhasta vyöstä ja vuoren ompelin pesussa värjäytyneestä vanhasta lakanasta. Mielestäni kassista tuli niin hieno, että oikeastaan tämä kelpaisi minullekin. Se on juuri sen kokoinen, että siihen mahtuu pari kirjastokirjaa tai kansio.


Loppuloimesta tein itselleni pienen käsilaukun kesän rientoihin. Koska kankaasta tuli pienempi, leikin hieman poljennan kanssa. Kuvio on toisella puolella kassia erilainen ja sivusauman kohdalla oleva kuvio puuttuu kokonaan. Sain sen pois ottamalla sukkulan aina ensimmäisen kuvion jälkeen pois viriöstä loimilankojen välitse, vaihtamalla poljenan ja laittamalla sukkulan taas takaisin viriöön. Ennen viimeistä kuviota otin sukkulan taas pois viriöstä ja vaihdoin poljennan. Tämä on hieman hankala tapa muokata kuviota, mutta tällaisessa pienessä työssä sen vielä tekee. Isompaa työtä kudottaessa muuttaisin niisintää. Harmi, etten huomannut ottaa kankaasta kuvaa ennen ompeluita. 

Laukun alaosassa olevat hapsut ovat loimilangat. Siksakkasin ensin kudotun kalalankareunuksen ja sen jälkeen solmin loimilangat. Ompelin sauman kiinni niin, että kassi oli oikein päin ja loimilangat jäivät kassin ulkopuolelle. Pujottelin hapsuihin koristeeksi helmiä. Ompelin kassiin vetoketjun, jonka onnistuin saamaan kiinni kolmannella kerralla. Vanhoista valjaista otin rautalenkit, joihin sain kiinni hihnan toisesta käsilaukusta. Laukusta tuli juuri sen kokoinen, että siihen mahtuu puhelin, rahapussi ja avaimet. Kaipasin kesäksi juuri tällaista pientä laukkua, jonka kanssa voin painella vaikka jäätelökiskalle tai leikkipuistoon. Nyt minulla onkin suunnitelmissa, että virkkaan itselleni kassin, mihin mahtuu puoli elämää ja vähän päälle.Caitlin Sainion 100 virkattua pitsikukkaa -kirjan arvonta on päättynyt ja arvonta on suoritettu. Tällä kertaa onnetar suosi Arteeni-blogin Saria. Onnea voittajalle ja sydämellinen kiitos kaikille arvontaan osallistuneille. Ihanaa viikonloppua!
12 kommenttia:

 1. Upea, tuollainen olisi ihana kesäkassi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiios Teresa <3 Mä pidän kyl kans! Hieman mua pelotti ommellessa, että kuinkahan tässä käy, kun kolmas neula naksahti poikki ja laukku nakeloitui ompelukoneeseen kiinni. Taisi olla viisas päätös siirtyä käsinompeluun =)

   Poista
 2. Onpas ihanat. Kelpaisi minunkin olalle keikkumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelli <3 Mä jotenkin arvasin sen =) Sä tulit mulle niin monesti mieleen, kun pujottelin helmiä loimilankoihin =)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos <3 Molemmat kassit ovat jo päässeet käyttöön ja hyvin toimivat =) Voisin vaikka tehdä toistekin <3

   Poista
 4. Hyvänen aika miten hienot laukut. Tämmöistä modernia sen poppanan pitää ollakkin!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saija <3 Tarvitsisin vielä itselleni tuollaisen isomman laukun, kun siihen mahtuu juuri sopivasti kudontakansioni =)

   Poista
 5. Ihan samaa mieltä kuin Saija, modernia poppanaa! Tosi kauniit, tyylikkäät laukut ja upeasti viimeistelty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä olen pitänyt tuota pikkulaukkua tänä kesänä valtavasti! Se taitaa keikkua mun olalla joka päivä =)

   Poista