keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Värikkäät ruusukas-matot

"Kaikista unelmistamme voi tulla totta, jos meillä vain on rohkeutta tavoitella niitä".
- Walt Disney


Ruusukas on mielestäni sidoksista ihanin, koska se taipuu niin moneksi. Siitä saa poljettua siksakkia, kuten tuolimattoissani on tai sillä saa tehtyä mattoihin raitoja, joissa taitaa vain taivas olla rajana. Lisäksi ruusukaskuvio on kaksipuolinen, vaikkakin kuvio toistuu toisella puolella työtä hieman erilaisena. Kudoin meille uudet iloisen väriset matot, joita katsellessa mieli kirkastuu ja keskellä synkkääkin kaamosta muistaa kesän aurinkoiset päivät. Näiden kutominen vei minulta puoli vuotta, sillä aloitin mattojen kutomisen jo viime vuoden puolella ja sain ensimmäisen maton jo helmikuussa valmiiksi, mutta päästin välillä toisen kutojan puikkoihin ja jatkoin vasta toukokuussa kutomista.

Alun perin matoista piti tulla ihan eriväriset ja taisin olla kutonut jo metrin, kun taas kerran purin kaiken ja aloitin alusta. Molemmissa matoissa on pohjavärinä hempeä vaaleanpunainen. Koska punaista ei ollut tarpeeksi toiseen mattoon, tuli toisesta turkoosi ja toisesta pinkki. Mallina matoissa olen käyttänyt Lankavan Tanhu-mattoa, jonka ohje löytyy Lankavan sivuilta (tässä linkki). Minulla oli taas reunimmaset loimilangat pois niidestä ja laittaessani sukkulan viriöön se sukelsi reunimmaisen loimilangan päältä ja tuli ulos toisen puolen reunimmaisen loimilangan alta. Näin sain reunasta tehtyä siistin. Hieman opiston puut aiheuttivat harmaita hiuksia, sillä puissa liikkui kaide, enkä ensimmäistä mattoa kutoessa muistanut läheskään aina siirtää sitä keskelle. Yllättävän suorat matoista tuli siitä huolimatta. Loimilangat solmin lopuksi hyvin yksinkertaisille hevosen häntä -solmuille.


Matoista tuli super-ihanat ja olen niihin niin tyytyväinen. Vaikka Toikan myyjä toisella kuteiden hakureissulla luulikin, että kudon lastenhuoneeseen mattoja, nämä tulivat meidän eteiseen. Matot noudattavat samaa värikästä linjaa, jolla kudoin viime keväiset Tuike-matot (löydät matot täältä). Nyt kääräisen matot takaisin rullalle ja nostan sivuun, jotta ne ovat parin kuukauden päästä juhlittavilla synttäreillä puhtaana. Ensimmäiset tahrat tosin tuli jo kuvia ottaessa, kun perheen pienen lompsi kengät jalassa matoille. 

Enpä olisi uskonut, että silloin kaksi vuotta sitten aloittaessani kutomisen, rakastun tähän niin paljon, että haaveilen, että saisin tästä jonain päivänä elantoni. Tällä hetkellä tuntuu tosin mahdottomalta se, että voisin opiskella kudontaa ja saada siihen ammatillisen koulutuksen. Aina kun suunnittelen hakevani kouluun, niin tulee jotain johon suunnitelmat kaatuvat, mutta ilmeisesti asioiden kuuluu mennä näin. Minullahan on omat puut ja kuukausi sitten vuokrasin itselleni työhuoneen, jossa pääsen kutomaan. Nähtäväksi jää mihin tämä tieni vie. Minun pitäisi vain oppia hyväksymään asiat niin kuin ne tapahtuvat eikä pulikoida vastaan. Kaikella on tarkoitus. Välillä siihen uskominen ja siihen luottaminen tuntuu vain niin pirskatin vaikealta. Ihanaa loppuviikkoa sinulle. Toivottavasti aurinko hellii meitä!


19 kommenttia:

 1. Oi miten kauniit matot olet taas tehnyt! Ihanat väritkin. Oot kyllä taitava. Kaikella on aikansa - myös unelmien toteutumisella. Pidän peukkuja. ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna <3 Onhan tämä hieman jännittävää ja samalla myös pelottavaa. Syksyllä sen varmaan sit näkee, että missä mennään vai mennäänkö olleenkaan =)

   Poista
 2. On huippujälkeä ...myyntimenestys taattu varmasti....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiinanruusu <3 Toivotaan niin. Olisi aika upeaa, että saisin tehdä työkseni sitä, mistä pidän todella paljon =)

   Poista
 3. Oi miten kaunis matto. Kuviot ja suorat reunat, olet kyllä taitava!
  Nimimerkillä, Yhden maton kutonut, lopputulos kuin makkara. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa <3 Mä just pesin ensimmäisen mattoni, jonka olen kutonut ja se oli kyl kans melkoinen kiemura, mutta niinhän ne ensimmäiset aina ovat. Ei muuta kuin toista kutomaan =)

   Poista
 4. Hei! Tuolta Kierrätysideoita-facebook ryhmästä bongasin blogisi ja tuon ihanan terassipostauksen...paljon muutakin ihanaa täällä näyttää olevan, joten liityin lukijaksikin :)

  VastaaPoista
 5. Samaa mieltä, ne on super ihanat ja kivat väritkin on, jotka ei ole ihan ne tavanomaiset.

  VastaaPoista
 6. Ihanat ovat matot ja kauniin väriset =))

  VastaaPoista
 7. Ääk miten ihanat matot, just meitsin värejä pastelli, pastelli, pastelli! Haluaisin tuommoset meillekin, aivan älyttömän ihanat ♥♥♥

  VastaaPoista
 8. Kyllä on upeat ja persoonalliset matot! Toimii loistavasti nuo herkulliset väriyhdistelmät maton kuvioinnissa!
  Unelmista pitää pitää kiinni, eihän sitä koskaan tiedä..<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ No niinhän se on. Joku vaan kuiskii mun korvaan koko ajan, että oon ihan pöljä, kun tällaisia haluan =)

   Poista
 9. Voi ei miten ihania!

  https://www.stoori.fi/rakkaudella-henna/

  VastaaPoista