torstai 22. kesäkuuta 2017

VIIHTYISÄ TERASSI JA AURINKOKATOS HARJANVARSISTA JA VANHOISTA LAKANOISTA

  
Sade kuin sade. Tämä vain sattuu olemaan tavallista märempi."
- Muumimamma (muumi ja pyrstötähti)


Pahin siitepölykausi on jo ohi,  joten pesimme taas terassin ja kuistin. Kaivoimme vanhat huonekalut esiin varastosta ja kannoimme ne ulos. Kesäkukat on ostettu ja tänä vuonna terassiamme koristaa polkapetuniat. Pelargoniat aukeavat hetkenä minä hyvänsä ja kuistin työkalupakissa on tänäkin vuonna hempeän roosat petuniat. Kuistille ostin viime vuotisen pegonian sijaan verenpisaran. Se näyttää upealta vanhaa ovea vasten. Vanhoja maihareitani koristaa marketat ja nekin ovat aivan ihanat!



Terassimme on talon eteläisellä seinustalla, joten se on keskikesällä tukahduttavan kuuma. Itseäni lämpö ei haittaa,  mutta pikkuväki ei voi olla päivän kuumimpana aikana ollenkaan terassilla eikä ukkokultakaan siellä viihdy. Teimme peräseinälle katoksen mummolan vanhoista lakanoista, jotka värjäsin viime kesänä Ikat-menetelmällä (pääset niistä kertovaan postaukseen tästä) ja kolmesta harjan varresta. Ompelin varsille kujat niin, että ne ovat katoksen sisäpuolella ja kangas laskeutuu niiden päälle. Taitoin kankaan oikeat puolet vastakkain ja ompelin muutaman sentin päästä taistoksesta kiinni ja tein saman toiselle puolelle. Yhdistin lakanat toisiinsa yhdellä saumalla ja keskimmäinen harjan varsi on toisen lakanan käännöksessä. Saumoja tarvittiin siis kaiken kaikkiaan kolme. 


Ukkokulta ruuvasi koukut kattoon ja keppien päihin. Kepit roikkuvat katosta juuttinarussa ja ovat takaseinässä kiinni ruuveilla. Keskellä oleva harjanvarsi on kolmekymmentä senttiä pidempi kuin reunoilla ja juuri lakanoiden levyinen. Reunoilla kangas on vedetty vähän ruttuun lyhempien harjan varsien päälle. Vaikka itse kehunkin katostamme, niin tästä tuli aivan ihana ja minulla on hyvä mieli, kun nyt voimme kaikki istua päivän kuumimpanakin aikana terassilla varjossa.

 


Sohvalla on viime kesänä kutomani nurin kurin -matto (löydät siitä kertovat postauksen tämän linkin takaa). Aurinko haalisti sen värejä pahasti viime kesän aikana. Se värjäytyi pestessä vaaleanpunaiseksi, kun punainen kude päästi väriä. Matto sopii hyvin värimaailmaltaan katokseen ja se on vieläkin yksi lempparitöitäni, vaikka onkin nyt vähän erivärinen kuin ennen. Siinä on yhtä mukava istua ja tehdä käsitöitä kuin viime kesänä. Näitä kuvia katsellessa tulen muutenkin niin onnellisesti, sillä tämä on mielestäni niitä käsityöharrastamisen kultahetkiä, kun käsieni jälkiä näkyy eri muodoissa. Olen värjännyt katoksen kankaat ja kutonut sohvan maton.


Me syömme kesäisin monesti terassilla tai kuistilla ja yleensä pikkuväen jalat ovat sen näköisiä, ettei niillä kipaista ennen ruokailua sisälle käsipesulle. Ratkaisin käsipesuongelman nostamalla dyykatun samovaarin kuistille käsienpesuautomaatiksi. Täytän sen aamulla vedellä ja aurinko lämmittää veden säiliössä ja näin saamme pienet kädet puhtaaksi ilman, että koko huusholli tulee täyteen kuraisia jalanjalkiä. Illalla voin taas pestä samovaarin seuraavaa päivää varten. Nähtäväksi jää, että onko tämä käsienpesuautomaattini käytännöllinen vai pääsenkö helpommalla kantamalla käsienpesuveden vain vannassa.


Ilmoista huomaa, että juhannus on tulossa, kun sataa ja paistaa vuoron perään. Olemme tänäkin vuonna juhannuksen ihan kotosalla. Huomenna menemme katsomaan kokkoa ja lauantaina on luvassa vierailua paikalliseen veturimuseoon. Toivon mukaan saan kudottua eteisen matot viikonlopun aikana valmiiksi, eikä käsilaukustanikaan puutu enää montaa virkattua kukkaa. Kun viimeinenkin terälehti on valmis, saan alkaa yhdistää niitä. Näihin tunnelmiin on hyvä hypätä juhlimaan juhannusta. Hauskaa juhannusta ♥ Pidä itsestäsi ja ystävistäsi huolta.


20 kommenttia:

  1. Aivan ihana kesäkatos ja muutenkin viihtyisä terassi. Kelpaa siellä juhannusta viettää. Ja ihana kesäkassi tulossa selvästikin. Oikein mukavaa juhannusta teille kaikille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) No kelpaa! Vielä kun saisi muutaman asteen lisää lämpöä, niin tarkenisi =) Kovin on viileää täällä Pirkanmaalla, mutta onneksi ei sada!

      Poista
  2. Ihanaa juhannusta :) Kyllä on ihanan boheemin kodikasta <3

    VastaaPoista
  3. Mielettömän viihtyisä oleskelutila 😍 ihanaa juhannusta teidän poppoolle ❤️❤️

    VastaaPoista
  4. Ihana terde! Ja onpa hyvä idea tuo katos.
    Hyvää juhannusta teidän väelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Me mietittiin katosta jo viime kesänä, mutta toteutus vei vuoden päivät =) Se kurja puoli tässä on, että kangas vaalenee auringossa, mutta onneksi aina voi värjätä uusia lakanoita =D

      Poista
  5. Aivan upea kokonaisuus! Mukavaa juhannusta! :)

    VastaaPoista
  6. Upea matto <3! Mikä sidos/tekniikka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Se on toimikas, joka on kudottu n. 30 cm loimea pidemmillä kuteilla ja ne on solmittu kiinni. Hapsut on siis kuteita ja loimilangat pujoteltu piiloon maton sisään =) Löydät lisää juttua nurin kurin -matosta täältä: http://www.ihanoikeablogi.fi/2016/06/toimikasta-kahdella-eri-tavalla.html

      Poista
    2. Kiitos näistä, on kyllä herkulliset värit, muutenkin ihania käsitöitä!

      Poista
  7. Ihana värjäys, ihana katos! Olen toivonut tuollaista sänkyni päälle, mutta kun pitäisi porata kattoon reiät. Ei vaan saa tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Oi, kuulostaa tutulle! Mulla venyy ja vanuu moni projekti sen takia, etten saa tehtyä jotain hyvinkin helppoa tai yksinkertaista hommaa, kun siihen ryhtyminen tuntuu sillä hetkellä niin ylivoimaisen vaikealta. Tosin ilman tuota ukkokultaa kaikki poraamista vaativat hommat jäisi haaveeksi =)

      Poista
  8. Ihana katos ja loistava idea! Meillä myös eteläterassi juuri tekeillä ja ideat varjopaikkoihin on tarpeen. Samovaarin käyttö on myös ihana oivallus. Mukavia kesäpäiviä teidän terassille! Toivotaan vähän enemmän aurinkoa☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mukava kuulla, että aurinkokatoksemme inspiroi. Nyt ei tosiaan ole ollut muulle kuin sateenvarjolle tarvetta, mutta toivottavasti nämä sateet pikku hiljaa helpottavat ja saamme nauttia edes vähän kesästä ♥

      Poista
  9. Kaunis teranssi, ihana toi katos. Kiva idea panna samovaari käsipesupaikaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Se on kyl viihtyisä =) Istuin siellä eilen pitkän tovin, vaikka ilma oli mitä oli. Mulla oli väripata vieressä porisemassa, niin sitä vahtiessa aika vierähti nopeasti =)

      Poista