perjantai 16. joulukuuta 2016

Kohokuvioidut koristepallot

 "Et koskaan tiedä rajojasi, ellet ylitä niitä."
- William Blake


Käsityöblogit-ryhmä järjestää tänäkin jouluna perinteiseen joulukalenterin ja joka päivä aukeaa luukku jossain ryhmän blogeista. Eilisen luukun voit käydä katsomassa Kettuja unissa-blogista ja huomenna löydät sen Mie ite-blogista. Tänään on minun ja kohokuvioitujen koristepallojen vuoro. Tein palloista värikkäitä, koska ajattelin, että pallot voisivat olla viime vuotisten lumiukkojen tapaan esillä vähän pidempään. Meillä juhlitaan helmikuussa synttäreitä ja ajattelin, että nämä menisivät niissäkin koristeina. Ripustan pallot löyhään ketjusilmukkaketjuun kirjastohuoneeneen kattoon.

Virkkasin pallot kässämessuilta ostamastani Taito Pirkanmaan Pirkka puuvillalangasta kolmosen koukulla. Se on mukavan napakka merseroitu puuvillalanka, jota oli hyvä virkata ja sitä löytyy aivan ihanissa väreissä. Yhteen palloon kului 17,5 grammaa lankaa ja sen sisällä on 7 cm halkaisijaltaan oleva styroxpallo, mutta näitä voisi virkata myös joulupallojen ympärille. Virkkasin kahdenlaisia palloja. Toisessa kohoraidat kulkevat pystyssä ja toisessa ne kiertävät palloa. Kuvio syntyy kohopylväiden avulla ja kierrekuviollisessa pallossa ne on virkattu ristiin. 

Kirjoitin palloille ohjeet, jotta sinäkin voit virkata näitä. Sulkujen sisällä oleva virkkuuohje pitää virkata niin monta kertaa kuin sulkujen jälkeen sanotaan ja vasta sen jälkeen voit jatkaa eteenpäin. Suosittelen, että teet ensin pystyraitaisen pallon ja vasta sen jälkeen kierteisen, sillä sen hahmottaminen on helpompaa kun sinulla on vieressä valmis pallo mallina. Jos et ole ikinä virkannu kohopylväitä, niin kurkkaa edellinen postaukseni. Sieltä löydät kuvalliset ohjeet kohopylväiden virkkaukseen. Jos tarvitset apua, niin kysy. Autan mielelläni. Tässä linkki ohjeisiin.

Pystyraidallinen pallo

  
Lyhenteet:
ps piilosilmukka
kjs ketjusilmukka
pp puolipylväs
p pylväs
pkp pitkäkohopylväs

  
1. krs. Virkkaa lenkkialoitukseen 3 kjs ja 12 p. Sulje kerros ps. (huom! Tämä on ainoa kerta, kun suljet kierroksen piilosilmukalla)
2. krs. Virkkaa 2 kjs ja samaan pylvääseen pkp. (Virkkaa p, pkp) x 12
3. krs. Jatka virkkaamista spiraalina. pp, p, pkp, (2 p, Virkkaa pkp samaan viimeisen p:n kanssa) x 12
4. krs. (Virkkaa 3 p. Virkkaa pkp samaan viimeisen p:n kanssa (tässä tulee lisäys). 2 p, 1 pkp) x 6, 3 p, virkkaa pkp kuin samaan pylvääseen kuin virkkasit äsken viimeisen p.
5. krs. (3 p, 1 pkp, 3 p, Virkkaa pkp samaan viimeisen p:n kanssa (lisäys)) x 6, 3 p, 1 pkp,
6.-8. krs. (3 p, 1 pkp) x kerrokset loppuun
9 krs. Kavennukset alkavat (Virkkaa 1 p, 2 p yhteen (kavennus), 1 pkp) x 13
10 krs. (Virkkaa 2 p, 1 pkp) x 13, 
11 krs. (Virkkaa 2 p yhteen, 1 pkp) x 13 Sujauta tässä kohtaa styroxpallo sisään ja jatka virkkausta niin, että pallo jää sisälle.
12. krs. (Virkkaa p ja pkp yhteen) x 13
13 krs. 1 pp, 1 ks, 1 ps, katkaise lanka ja kiristä suuaukko. Tee ripustuslenkki ja päättele langat.
  

Kierrekuvioinen pallo


Koska pallo virkataan spiraalina ja kuvio kiertää, yksi kuviokierros on pari silmukkaa kerrosta pidempi. Jotta sain ohjeesta ymmärrettävän ja selkeän, kirjoitin ohjeen siten, että se virkataan kuviokierroksittain. Kun aloitat uuden kierroksen, merkitse aloituskohta silmukkamerkillä, langan pätkällä tai klemmarilla, jotta näet koska kierros vaihtuu. Poikkeuksena normaaliin kohopylväiden ristiin virkkaukseen, älä jätä silmukoita välistä virkkaamatta vaan virkkaa joka kerta tavallinen pylväs vaikka samaan pylvääseen tulee myös kohopylväs. Lisättäessä ylimääräinen pylväs jätetään kohopylvään kanssa saamaan, muulloin se kavennetaan heti pois. Jos jätät pylvään virkkaamatta, kuperaan pintaan tulee reikiä. Jos pallon virkkaus aiheuttaa harmaita hiuksia, älä epäröi kysyä neuvoa.
 
1. krs. Virkkaa lenkkialoitukseen 3 kjs ja 12 p. Sulje kerros ps. (huom! Tämä on ainoa kerta, kun suljet kierroksen piilosilmukalla)
2. krs. Virkkaa 2 kjs ja samaan pylvääseen pkp. (Virkkaa p, pkp) x 12 Jatka virkkaamista spiraalina.
3 krs. Jätä edellisen kerroksen alussa olleet 2 kjs virkkaamatta ja aloita virkkaus ensimmäisestä pylväästä. (2 p, palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n.) x 13
4 krs. Virkkaa 3 p, 1 pkp, virkkaa 1 p, 2 p yhteen, palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n) x 6,
5. krs. (2 p, 2 p yhteen, palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n, 3 p, palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n) x 6, 2 p, 2 p yhteen, palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n
6. -8. krs. Virkkaa 2 p, 2 p yhteen, palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n) x 13
9 krs. Kavennukset alkavat! (2 p yhteen x 2, palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n) x 13 Sujauta tässä kohtaa styroxpallo sisään.
10 krs. 1 p, 2 p yhteen, palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n) x 13
11. krs. (3 p yhteen, palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n ) x 13
12. krs. (2 p ja palaa virkkaamaan pkp edellisen kierroksen pkp:n) virkkaa nämä kolme silmukkaa yhteen - toista tämä 13 kertaa
13 krs. 1 pp, 1 ks, 1 ps, katkaise lanka ja kiristä suuaukko. Tee ripustuslenkki ja päättele langat.

22 kommenttia:

 1. Ihan supersöpöt! Tuota olisi kiva kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ei muuta kuin koukku käteen ja kokeileen <3

   Poista
 2. Ihania palloja. Pitää ehkä kokeilla.. Ennen joulua en ehdi, ehkä ens vuonna ???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Jouluun ei tosiaan ole enää kauaa, mutta onneksi se on joka vuosi =) Mä olen nyt virkannut niitä kuusi ja seitsemäs on tulossa, mutta onneksi yhdessä pallossa ei mene kauaa. Kyl mä sen kymmenen haluaisin kokoon =)

   Poista
 3. Kauniita palloja! (: Täytyy ehkä perehtyä tuohon kohopylväiden maailmaan joku kerta. Vielä ei ihan auennut ohje ensilukemalta ja -näkemältä. Mutta tiedänpä keneltä kysyä neuvoa sitten, kun sen aika on. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä suosittelen! Itse pidän noista kohokuvioista todella paljon ja sormet syyhyää tekeen lisää =)

   Poista
 4. Tykkään! Minustakin on kiva tehdä sellaisia koristeita, jotka käyvät monipuolisesti mihin vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Niin mäkin! Säälihän se on säilyttää kauniita koristeita suurimman osan vuodesta kaapin perällä piilossa =)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos =) Ja miten ihastuttava sun nimimerkki <3 Mun vanhemmilla on kaikki vanhat Asterixit ja olen lukenut ne varmaan parikymmentä kertaa =D Se on ihan paras sarjakuva! Pitääkin pyytää lempparit lainaan ja lukea vaikka joulunpyhinä =)

   Poista
 6. Kiitos ohjeesta, olet nähnyt kovastikin vaivaa. Ja värikylläiset pallot, arvostan, (joskus tämä musta-valkoisuus-trendi puskee liikaa läpi kaikkialle)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä rakastan värejä, joten oli itsestään selvää, että meidän pallot on värikkäitä. Yhdeksän mä näitä ehdin virkkailla, mutta sitten loppui puhti kesken =)

   Poista
 7. Oi! Tämmösiä mie teenki ittelle jonglöörauspalloiksi, kiitos ideasta ja ohjeesta :)

  Löysin sun blogin justiinsa, ja heti livahti lukulistalle! Tykkään hirveästi sun tyylistä, sulla on tosi kaunis koti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Jonglöörauspallot kuulostaa upealta!

   Kiitos paljon! Mukavaa kuulla =) Toivottavasti viihdyt blogini parissa <3

   Poista
 8. Tosi kivoja, täytyy ehdottomasti kokeilla! 😊

  VastaaPoista