tiistai 3. toukokuuta 2016

Virkataanko myssyjä?

Tänä keväänä olen tahkonnut virkattujen myssyjen kanssa saamatta kuitenkaan mitään aikaiseksi, mutta ihan hukkaan aikani ei ole mennyt sillä opin taas jotain uutta. Opin laskemaan ylhäältä päin virkattavan myssyn päänympäryksen jo tekovaiheessa, jotta osaan lopettaa lisäykset ajoissa tai tarvittaessa jatkaa niitä. Oikeastaan tämä on niin yksinkertainen ohje, että hieman minua hävetti kun tämän opin. Tähän asti olen virkannut myssyjäni vain kokeilemalla, purkamalla ja virkkaamalla uusiksi. Kyse on puhtaasta peruskoulun matematiikasta ja ympyrän piirin laskemisesta. Jos minä opin tämän, niin opit sinäkin!


Aloin virkata pienen pientä violettia myssyä ja olen nyt lisännyt viiden kierroksen verran. Jos haluan laskea tässä vaiheessa, että riittääkö lisäykseni haluamani kokoiseen myssyyn, kerron virkkaamani ympyrän halkaisijan 8,8 cm piin likiarvolla (3,14) ja saamani tulos on piiri eli myssyn päänympärys. Tässä tapauksessa se on 27,63 cm. Isomman myssyn saan virkkaamalla vielä yhden lisäyskierroksen, jolloin halkaisija on arviolta n. 11 cm ja myssyn päänympärys on tuolloin 34,54 cm. Vastaavasti pienemmän myssyn saan, jos puran kierroksen pois. Koska näissä mitoissa on melkoinen harppaus, niin koukkukokoa vaihtamalla saa tehtyä hieman erikokoisia myssyjä muuttamatta lisäyksiä. Persikan väristä myssyä varten vaihdoin koukun puolta numeroa isompaan ja siitä tuli hieman isompi, vaikka silmukoita on saman verran. Eikö ollutkin helppoa?

Helppo on myös pienen myssyn ohje, jonka voit tehdä vaikka keskosvauvalle. Lankana minulla on tässä Blend Bamboota ja kolmosen koukku. Virkkaa lenkkialoitukseen 12 pylvästä, sulje kierros piilosilmukalla ja kiristä lenkki. Virkkaa seuraavan kierroksen ensimmäiseksi pylvääksi kaksi ketjusilmukkaa ja virkkaa jokaiseen edellisen kierroksen pylvääseen kaksi pylvästä. Sulje kierros piilosilmukalla ja virkkaa taas kaksi ketjusilmukkaa seuraavan kierroksen ensimmäiseksi pylvääksi. Virkkaa joka toiseen pylvääseen kaksi pylvästä ja joka toiseen vain yksi. Seuraavalla kierroksella virkataan taas kaksi pylvästä joka kolmanteen pylvääseen ja neljännellä kierroksella joka neljänteen. Jatka niin kauan, kunnes saat haluamasi kokoisen myssyn. Kun olet tehnyt tarpeeksi lisäyskierroksia, jatka ympyrän virkkaamista ilman lisäyksiä niin pitkään, että myssy on tarpeeksi syvä. Itse tein keskosmyssyn ja lopetin lisäykset viidennen kierroksen jälkeen. Virkkasin ilman lisäyksiä kuusi kierrosta, jonka jälkeen tein koristereunuksen.

Koristereunus: Virkkaa ensin koristeraita erivärisellä langalla. Virkkaa kierroksen ensimmäiseksi silmukaksi ketjusilmukka ja tämän jälkeen aina yksi kiinteäsilmukka yhteen pylvääseen ja sulje kierros piilosilmukalla. Vaihda lankaa. Pitsireunus virkataan poimimalla aina silmukan takareuna koukulle. Virkkaa ketjusilmukka (jatkossa kiinteä silmukka), puolipylväs, pylväs, kaksi pitkää pylvästä samaan pylvääseen, pylväs, puolipylväs, kiinteäsilmukka ja piilosilmukka. Toista niin monta kertaa, että kierros on täynnä. Jos silmukkamäärä ei täsmää kuvion kanssa, jätä jostain välistä piilosilmukka pois tai lisää yksi silmukka. Itse jätin viimeisestä pitsikaaresta yhden ketjusilmukan ja piilosilmukan pois. Päättele langat. Jos et halua tehdä koristereunusta, voit jättää sen kokonaan pois.

Ihanaa aurinkoista toukokuun ensimmäistä viikkoa sinulle rakas lukija! Mukavaa, että olet siellä.

18 kommenttia:

 1. Kyllähän sinä saat sen kuullostamaan yksinkertaiselta, mutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myssyn virkkaus vai laskeminen? Kumpikaan ei ole vaikeaa =) Suosittelen kokeilemaan =)

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta koon määrittelemiseksi!

  VastaaPoista
 3. Noin helppoako se on, eipä ole koskaan tullut ajatelleeksi =) Täytyykin pitää mielessä. Noita alempana olevia kransseja ihailin.♥ Täytynee ruveta värkkäämään kukkia täälläkin, että saan saman tapaisen oveeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Kukkia on aivan ihana virkata ja varsinkin näin keväällä ja kesällä, kun niitä voi tehdä ulkona =) Onnea kranssiprojektiin <3

   Poista
 4. Siis kyllä nyt hävettää itseänikin... Olen matemaattisluonnontieteellisellä luokalla koulussa ja vasta oli aiheena matematiikassa avaruusgeometria ja kuinka ympyrän kehä oli monessa laskussa mukana. Miten ihmeessä en ole ikinä tajunnut tätä!? Kiitos, kiitos kun sivistit minuakin;D

  http://unelmiavarikkaita.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, etten ole ainoa, joka yllättyi tästä laskukaavasta =) Mutta eikö se olekin niin, että monesti ne ihan yksinkertaisemmat asiat jää huomiotta?

   Onnea ihan uudelle blogille <3 Mä tuun kurkkimaan, mitä kaikkea sulta sivuilta löytyy =)

   Poista
 5. Joo, yksi insinööri täällä kans häpeillen nostaa kätensä niiden joukossa, jotka ei ole tätä tajunneet! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et usko, kuinka mua lohduttaa tämä <3 Mä en ymmärrä, miten en ole itse tätä hoksannut aikaisemmin =)

   Poista
 6. Virkataan vaan. :) Söpö myssy! Itselläni oli pienenä aina virkattu myssy päässä, yleensä valkoinen. Tallessa on useampi, ei vaan ole käyttäjää kun itselläni on vaan poikia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania muistoja <3 ja ihanaa, että myssyt ovat säästössä. Voihan niille tulla vielä käyttöä seuraavassa sukupolvessa <3

   Poista
 7. Ai minä aina aloitan reunasta ja sitten kavennan, mutta hyvä tietää noinkin päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapoja on monia =) Jostain syystä mä teen aina myssyn ylhäältä alas, mutta voisinhan mäkin kokeilla joskus tehdä sen toisesta suunnasta =)

   Poista
 8. Ihana, söpö pipo! Olet sinä eri näppärä;) Ja ohjeet varmaan luultavammin oppii, jos oikein pureutuu aiheeseen;) Se on minulla ainakin alkamisesta kiinni;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ohjeiden kirjoittaminen on oikeasti todella vaikeaa, enkä takia ole niitä kovin montaa tehnytkään. Ehkä pitäisi muuttaa tapojaan tässäkin asiassa ja alkaa harjoitella =)

   Poista
 9. Minä olen kyllä aina osannut soveltaa tuota pipon virkkaamisessa ja pakko nyt muutenkin kehaista että hyödynnän ihan TODELLA PALJON matematiikkaa neuleissa ja virkkauksissa, mutta olenkin insinööri joka syksyin keväin huvin vuoksi laski uusimmat matikan yo-tehtävät läpi (pakko kyllä myöntää että joka vuosi osasin huonommin ja huonommin...) aikana ennen lapsia. Nyt ei enää jaksa. Mutta joo, mulle ongelmaksi tosin muodostuu se että jos lopetan lisäykset just silloin kuin ympärys on oikea, tulee niistä liian isoja. Pitää osata ennakoida mutta siihen ei tunnu auttavan kuin todennäköisyyslaskelmat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olet kyl sellainen tuhattaituri, etten nyt yhtään ihmettele tuota =) Olisipa mun matikanopettaja osannut aikoinaan sanoa, että tarvitsen niitä oppeja myöhemmin käsitöissä, niin olisin varmasti istunut huomattavasti tarkkaavaisempana tunnilla... tai sitten en. Mä en nimittäin osaa edes laskea lankamenekkiä ja se jos mikä ottaa ihan oikeasti päähän. Olisi paljon helpompaa, jos osaisin ostaa oikean määrän lankaa kerralla.

   Mä olen käyttänyt tuota kaavaa vasta näissä mun pienissä myssyissä ja niissä se tuntuisi kyl toimivan. Pitää ilmeisesti myssyttää koko perhe, jotta näen toimiiko laskukaava, kun mennään vähän isompiin hattukokoihin =) Kiitos vinkistä =)

   Poista