keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Nokkosesta apua siitepölyallergioihinKoivu kukkii tällä hetkellä komeasti ainakin Pirkanmaalla ja itselläni sen kukinta aiheuttaa muita pölyttäjiä enemmän allergiaoireita. Itse en enää käytä apteekin lääkkeitä vaan hoidan allergioitani toista kevättä pelkällä nokkosella. Minulla on vielä siemeniä ja kuivattua nokkosta jäljellä viime kesästä, mutta silloin kolmisen vuotta sitten aloin näihin aikoihin juoda kupillisen nokkosteetä allergialääkkeiden ohella ja huomasin, että oireeni vähenivät. Olen helmikuusta lähtien syönyt aamiaisella ruokalusikallisen nokkosensiemeniä jogurtin seassa ja huhtikuun alusta lähtien aloin juoda kupillisen nokkosteetä päivässä. Koska siitepölyä on nyt ilmassa niin paljon, en ole ollut ihan oireitta selvinnyt ja parina päivänä olen joutunut juomaan toisen kupillisen teetä. Vaikka nenäni välillä vuotaa ja jos hieraisen silmiä, alkaa niitä tietysti kutittaa, mutta en ole kipeä eikä henkeäni ahdista. Oloni on hyvä ja kaikista upeinta on se, ettei minua väsytä!

Kuivattua nokkosta käytän samaan tapaan kuin hauduttaisin teetä, eli laitan muutaman lehden teesihtiin, kaadan vettä päälle ja annan hautua hetken. Tuoreesta nokkosesta, joita löytyy jo luonnosta, tee syntyy ihan yhtä helposti. Poimin aina yhden pienen nokkosen, jonka lehdet saksin kuppiin ja kaadan päälle kiehunutta vettä. Annan hautua viitisen minuuttia ja sen jälkeen poimin lehdet pois ja juon teen. Ainakin itselläni nokkostee vaikuttaa melkein heti oireisiin, mutta nautinkin sitä päivittäin. Nokkosta poimiessa pitää kuitenkin muistaa se, ettei kerää niitä tienpientareelta tai käytä nokkosta, joka kasvaa kompostin tai huussin kupeessa, sillä silloin se sisältää liikaa nitraattia. Itse olen yrittänyt kylvää nokkosta takapihallemme, jotta saisin sitä mahdollisimman läheltä ja helposti. Nokkonen on myös luonnon oma puhdistaja ja se pistää elimistön nesteet liikkeelle, eli vettä pitää juoda reippaasti, ettei ihan kuivu.

Huom! Toivon, että kokemustani ja tästä postauksestani on jollekin apua, mutta koska minulla ei ole lääketieteellistä koulutusta saati hallitse luonnonlääketiedettä, en voi suositella hoitokeinoa muille.

13 kommenttia:

 1. En itse onneksi kärsi allergioista, mutta täytyy suositella ystävälleni jolla pahat allergiaoireet. Ihana luonnollinen tapa hoitaa allergioita. Nokkonen on kyllä ihan supertuote muuten ja siitä saa valmistettua, vaikka mitä herkkua <3 Aurinkoista viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Sinä onnekas! Nokkosesta saa tosiaan ihania herkkuja, mutta ainakin meidän pihapiirin nokkoset on vielä niin pieniä, etten raski niitä pataan kerätä, mutta eiköhän meilläkin syödä kohta nokkoslettuja =)

   Poista
 2. Nokkonen olisi kyllä mahtava juttu meidänkin käyttöön mutta jostain syystä se ei oikein mun suuhun sovellu. Ihania reseptejä löytyy kyllä tällä hetkellä ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin eihän kaikki pidä kaikista =) Mun mies rakastaa etanoita yli kaiken, mutta mä en pysty edes maistamaan niitä vaikka lapsille aina motkotan, että kaikkea pitää maistaa =D

   Poista
 3. Hienoa, että olet saanut nokkosella kuriin allergiaoireet! Kätevää, jos sitä omasta pihapiiristä tai lähialueelta saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en vain ymmärrä, että miten nokkosen kasvattaminen siellä, missä sen haluaa kasvavan, on niin kamalan vaikeaa! Mä olen ties kuinka paljon ripotellut siemeniä takapihalle, mutta vain yhdessä kohtaa ne ovat alkaneet kasvaa. Viime kesänä siirsin takapihalta liljoja etupihan kukkapenkkiin, niin tietysti niiden mukana tuli muutakin ja mulla kasvaa nyt kukkapenkissä nokkosta =D Ajattelin antaa niiden kasvaa vielä vähän ja sit poimin ne pannuun =)

   Poista
 4. Just tänään kattelin että tossa meiän talon takana kasvaa nokkosta. Voisin kokeilla auttaisko mun allergioissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kans kohta teeaika =) Mä maustoin ennen teeni hunajalla, mutta nyt olen tottunut siihen makuun, niin etten enää kaipaa sekaan mitään.

   Poista
 5. Kevät on ihanaa aikaa, mutta mun siitepölytallergiat ovat pahentuneet vuosi vuodelta, joten se vie vähän hohtoa tästä muuten ihanasta vuodenajasta.

  VastaaPoista
 6. En ole varma puhuitko sä tästä jo aikaseimmin jossain vai joku muu. Painui kuitenkin unohduksiin. Nytpä otan itteäni niskasta kiinni ja tutustun aiheeseen :)

  Itselläkään ei täysin auta apteekin reseptittömät enkä haluaisi hakea vahvempaa. Ihanne olisi, jos saisi heivata lääkkeet kokonaan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kirjoitin tästä jo aikaisemmin ja ajattelin uusia aiheen, kun on hieman ajankohtaisempaa =)

   Poista
  2. Sellainen kutina mulla olikin :)

   Poista
  3. Onneksi koivun kukinta alkaa olla jo ohi, joten ei tätä nuhanenäkautta enää kauaa kestä. Eikös me olla jo voiton puolella =)

   Poista