sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kesäiset Tuike-matot

"Kaikki mikä kannattaa tehdä, kannattaa tehdä myös hyvin."
    - Adolphe Monod


Nämä matot ovat kolmas työni kangaspuilla ja uskotteko, että olen näistä valtavan ylpeä! Mattojen mallina on Tuike-matto, jonka ohje löytyy ilmaiseksi Lankavan sivuilta. Kuteet ostin jo helmi-maaliskuussa, kun virkkasin torkkupeittoani ja se näkyy värivalinnoissa. Väreinä on vaaleanpunaista, pinkkiä, mintunvihreää ja tummaa turkoosia. Kuteet ovat vähän eripaksuisia, mikä näkyy kuvioiden leveydessä. Minun piti ensin tehdä punasävyiseen mattoon  turkooseja ja mintun värisiä paltinaraitoja, enkä ajatellut, että kuteiden paksuudella olisi tämän takia merkitystä. Kokeneemmat kutojat kuitenkin varoittelivat, että mattoni voi kaveta raitojen kohdalta, joten pelasin varman päälle ja tein raidat samalla kuviolla. En halunnut tehdä ihan samanlaisia mattoja, joten toisessa matossa keskimmäisen raidan pohjaväri vaihtuu mintuksi, mutta toisessa matossa on koko ajan pohjalla vaaleanpunainen kude ja vain kuviokude muuttuu. Yllätyksekseni mintun vihreä muutti vaaleanpunaisen pohjakuteen melkein harmaaksi, joten mielestäni tuo mintun ja tumman turkoosin yhdistelmä on raikkaampi. 

Aloin kutoa näitä jo huhtikuun alussa, mutta en osannutkaan kutoa kuviota vaan pari ensimmäistä viikkoa kudoin, purin ja kudoin uusiksi ymmärtämättä, miksi kuvio menee koko ajan väärin. Sitten yhtäkkiä oivalsin ohjeen ja matot syntyivät melkein itsestään. Nyt en taas ymmärrä, että mikä siinä aluksi oli niin vaikeaa.  Ollakseen vasta kolmas työni kangaspuilla, sain tehtyä mattojen reunoista mielestäni siistit. Minulla oli reunimmaiset loimilangat pois niidestä ja pujottaessa sukkulan sisään viriöön, se meni reunimmaisen loimilangan päältä ja ulos tullessa se sukelsi reunimmaisen loimilangan alta. Näin jälkikäteen mattoja katsoessa, olen äärimmäisen onnellinen jokaisesta purkukerrasta ja siitä, etten jättänyt niihin polkuvirheitä tai anopin hampaita reunoihin vaan kiltisti pakittelin korjaamaan nekin. Taas se nähtiin, että purkaminen kannatti! Mattojen päiden loimilangat nyöritin ja laitoin sekaan kahta eri väristä virkkauslankaa tuomaan vähän väriä.

Kyllä näillä kelpaa kesällä tassutella ja luotan siihen, että kuvissa näkyvät loputkin rutut ja rytyt oikenevat, kunhan matot ovat hetken lattiassa. Opin taas mattojen myötä niin paljon kudonnasta ja värien käytöstä, että minulla on ihan pakko ostaa ne omat puut, sillä kudonta on aivan mahtavaa! Kuteita jäi niin paljon, että saan niistä vielä vaikka jonkun pikkumaton, mutta senhän voisin vaikka virkata. Mukavaa sunnuntaita ja ihanaa alkavaa viikkoa!


41 kommenttia:

 1. Upeat! Nämä sun mattokuvat kyllä lisäävät intoa lähteä kudontakurssille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä suosittelen kyl lämpimästi kutomista! Se on aivan ihanaa! Mä olen kans tänään ollut jo viisi tuntia paukuttamassa isoa olohuoneen mattoa =)

   Poista
 2. Ihailen taidokkuuttasi! Sinulla on absoluuttinen värisilmä! 👌🏻 Väriä elämään! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia =) Absoluuttisesta nyt niin tiedä =) Mä kokeilen aika paljon erilaisia väriyhdistelmiä ja nämä mattojen värithän perustuvat pitkälle havaintoihin, mitä tein torkkupeittoa virkatessa. Olisin halunnut laittaa tähän vielä keltaista ja vihreää, mutta sitä ei ollut oikean sävyisenä, joten matosta tuli nyt tämän värinen =)

   Poista
 3. Kauniita! (: Kyllä kelpaa sipsutella näiden päällä. Harjoitus tekee mestarin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Harjoitukset eivät tosiaan lopu tähän, sillä meillä on matot niin kamalassa kunnossa, että ajattelin kutoa vielä muutaman maton lisää =)

   Poista
 4. Kylläpä olet tehnyt kauniit matot. Kelpaa laittaa lattiaan, kaunistaa koko tilöan mihin laitatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Meidän synkästä ja pimeästä eteisestä tuli kieltämättä ihanan valoisa ja pirteä, kun heitin matot lattiaan =)

   Poista
 5. Raikkaat ja kauniit matot! Meillä mies heitti ohimennen, että ulkorakennuksen remontin jälkeen siellä olisi tilaa kangaspuille, jotta voisin tehdä mattoja. Ei yhtään hassumpi idea. Isovanhempien varastossa saattaa vielä vanhat puut lymytä käyttämättömänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Aivan loistava ajatus mieheltäsi! Olisipa meilläkin iso ulkorakennus, jonne saisin omat puut. Jos mä joskus saan ne omat puut, niin ne ei mahdu meillä sisälle mihinkään vaan joudun luultavimmin viemään ne sit mummolaan =)

   Poista
 6. Aivan ihanat! Eikä kyllä uskoisi, ettet ole kauempaa mattoja tehnyt. Minä aina ihastelee kuviomattoja enkä ole tajunnut miten niitä tehdään, pitäisi joskus vähän perehtyä asiaan huvikseen. Lapsena tuli vietettyä aikaa jossain kansalaisopistolla äidin kutoessa mattoja, nostalgiset muistot ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ihania muistoja <3 Mua niin harmittaa, etten voi ottaa lapsia mukaan kutomolle, sillä nuo meidän kullannuput pistäisivät kangaspuut ja loimet alta aikayksikön ihan uuteen uskoon =) Ehkä sitten kun he ovat vähän isompia ja rauhallisempia =)

   Poista
 7. Ihanat matot. Olen yhden maton aikoinani kutonut ja siitä tuli niin löysä ja harva, läpi näkee. :) En ymmärtänyt tarpeeksi lyödä (vai mikä se termi on). Olet taitava, muuta en voi sanoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Se taitaa olla toi lyödä? Mä paukutan, mutta se ei tada olla ihan oikea ilmaisu =D Ei kai niillä termeillä ole niin väliä, kun vain ymmärrämme toisiamme =) Mä luulen, että nuo mun rytyt ja rutut johtuu juurikin siitä, että olen lyönyt mattoja liian kovaa, mutta melkein kaikki kuprut ovat onneksi jo oienneet =)

   Poista
 8. Vau, upeat matot! Olet kyllä todella lahjakas ja en voi uskoa, että tämä on vasta kolmas kudontatyösi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) No mä tein parhaani ja yritin olla tarkkana kudetta juoksuttaessa ja reunoja tehdessä =) Onhan siellä vähän sellaisia kohtia, joissa näkee mun kokemattomuuden, mutta eihän sitä kai voi vielä vaatia itseltään samanlaista kädenjälkeä, mitä kymmenen vuotta kutoneella on =)

   Poista
 9. Oi miten kauniit! Todella ihanan raikkaat värit ja kaunis kuvio. Lisäksi hirmu tasaista jälkeä. Kyllä minun eka mattoni vähän luikertaa reunoista. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ei se munkaan ensimmäinen matto ihan niin tasainen ole, mutta se onkin se ihan ensimmäinen työ kangaspuilla =)

   Poista
 10. Onpa ihanat! Minulla on kesken ensimmäinen mattoni, mutta kunhan pääsen tuosta loimesta eroon, täytyykin kokeilla tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tämä on mullakin vahvana ehdokkaana ensimmäiseksi loimeksi omiin puihin (mulla ei ole edes puita ja suunnittelen jo, että mitä teen niillä ensimmäisenä). Tämä on siitä hyvä malli, että samalla loimella ja niisinnällä voi tehdä neljän Lankavan ohjeen mukaisen maton lisäksi vielä ihan tavallista paltinaakin =)

   Poista
 11. Wau, Johanna, nämä on ihan mielettömän upeat matot <3! Tykkään hirmuisesti sinun värivalinnoista ja tuo kuvio vei sydämeni jo silloin, kun instassa kuvan ekaa kertaa näin. Joskohan tässä joskus liikenisi sen verran aikaa, että suuntaisi opiskelemaan kudontaa ihan kunnolla. Olisi mukavaa tehdä liinoja, mattoja meillä ei juuri käytetä. Vaikkakin olkkariin kyllä tartteisi maton uusia, kun entinen alkaa hajota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä suosittelen! Kutominen on aivan ihanaa! Mä haluaisin kans kokeilla liinan tai viltin kutomista, sillä tuo maton paukuttaminen käy välillä hartioiden päälle ja olisihan se muutenkin kivaa kokeilla vähän erilaisia materiaaleja =)

   Poista
 12. Tää kuvio on niin kaunis! Osaisinpa itsekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Jos vain on mahdollisuus päästä kokeileen, niin mä suosittelen! Kudonta on hienoa! Tuo kuvio on loppujen lopuksi ihan yksinkertainen polkea, mutta mä en ymmärrä, että miten se oli mulle vain aluksi niin vaikeaa =)

   Poista
 13. Aivan upeita ja tosi kauniita :)

  VastaaPoista
 14. Ei voi kuin ihailla näitä mattojasi. Hienoa työtä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä rakastan kudontaa niin paljon, että haaveilen siitä itselleni ammattia =)

   Poista