keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

40 tomaattia, 16 chiliä ja 8 paprikaa


Katsokaahan taimihyllyäni! Ei hyvältä näytä! En ole vielä kylvänyt läheskään kaikkia tämän kevään siemenistä ja silti taimihyllyni on näin täynnä. Tästä puuttuu yrtit, kukkakaali, kesäkurpitsat ja avomaankurkut eikä kesäkukatkaan ole vielä mullassa. Mihin saan ne mahtumaan? Tänään ja huomenna on kuukalenterin mukaan kaksospäivä eli kukkapäivä ja ajattelin kylvää petunian siemenet, jotka otin talteen viime kesänä terassillamme roikkuneista amppeleista. Lisäksi laitan kasvamaan ainakin laventelia ja joitakin mausteyrttejä, ainakin basilikaa ja ehkä oreganoa.

Viime viikonloppuna oli taas oinaspäivä ja silloin koulin tomaatit, chilit ja paprikat. En ole ihan varma, että oliko ajankohta oikea, sillä en löytänyt kuukirjasta kohtaa jossa kerrottiin, että pitikö koulinta tehdä kasvavan vai vähenevän kuun aikana. Taimet olivat kuitenkin jo niin isoja ja ahtaissa purkeissa, että ne oli pakko saada omiin yksiöihinsä. Chilien ja paprikoiden osalta helmikuu tuntuu aika hyvältä ajalta kylvää, mutta tomaatin kanssa olisin voinut vähän olla maltillisempi. Toivottavasti kevät on lämmin ja saan taimet jo toukokuussa ulos. Me emme viime kesäisten matosten vuoksi aio kylvää perunaa, joten lääniä tomaatille on riittämiin. Osan saan tietysti kasvikaappiin, mutta eihän sinne nuo kaikki mahdu.

Muistatteko kun kerroin tomaateista, jotka unohtuivat kellariin viime syksynä? Ne lähtivät itämään! Enpä olisi tuota uskonut, mutta komeasti ne tuntuvat kasvavan. Myös päiväysvanhat Money Makerit itivät ja sen takia näitä tomaatin taimia onkin nyt näin paljon. Tomaattia on koulittuna 40 taimea, chilejä 16 ja paprikaa on kahdeksan. Tomaattia ja chilejä on vielä koulimattakin, mutta niitä en taida enempää tarvita. Osa näistä taimista menee vanhemmilleni, mutta taitaa tuossa kumminkin olla hieman ylimääräistä.

Tein viime viikonloppuna taas Paholaisen hilloa ja laskimme ukkokultani kanssa, että se taisi olla kuudes satsi kuluvan talven aikana. Viimeisen hillosatsin kustannukset nousivat lähes pariin kymppiin, kun kotimaisten tomaattien kilohinta lähenteli kuutta euroa. Motivaationi puutarhatouhuun nousi melkoisesti yhden kauppareissun aikana ja ajattelin, että olisi aika upeaa, jos saisimme tehdä ensi syksynä omista tomaateista ison satsin hilloa, joka riittäisi talven yli. Se tarkoittaa melkoista määrää lasipurkkeja ja isoa kasaa tomaattia ja chiliä. Olisikohan siinä hyvä haaste ensi kesälle?

8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Minä en ole mikään multasormi, viherpeukalo. Saan viherkasvit pysymään hengissä, samoin kesäkukat. Kukkapenkkien kanssa taistelen alkukesän, loppukesän juon kahvia terassilla ja myönnän että rikkaruohot voittivat jälleen. Ja päätän että ensi kesänä minä voitan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ enhän mäkään kauaa ole touhunnut puutarhassa, mutta oon sitäkin enemmän koukussa. Oma hommansa tässä on, mutta lopputulos on niin palkitsevaa. Se on sanoin kuvailematon tunne, kun katan pöytään ruuan joka on valmistettu oman maan kasviksista =)

   Poista
 2. Ihana määrä taimia. Olen itse tosi huono esikasvattaja. Jotain pientä aina kokeilen, mutta ostotaimia sitten ostelen tai sellaisia siemeniä joita voi istuttaa suoraa kasvupaikalle. Onneksi niitäkin on aika paljon =))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään ihan kaikkea esikasvata. Osan siemenistä kylvän suoraan maahan, mutta valmiita taimia en ole tainnut ikinä ostaa =) Otan aina muutaman uuden kasvin kesässä ja yritän opetella niiden kasvatusta. Viime vuonna oli asterit, laventeli, kukkakaali ja punajuuri. Tänä vuonna on auringonkukka, petuniat, punahattu ja herne. Mulla on tavoitteena, että pyrin ottaan nahdollisimnan paljon siemeniä talteen omista kasveista, ettei tars joka vuosi ostaa lisää. Chilithän on nyt omista siemenistä ja yksi tomaattilajike. Paprika itää on kaupan luomupaprikasta
   säästetyistä siemenistä =)

   Poista
 3. Mulle kelpais ihan niitä koulimattomia alkuja, et älä hukkaa niitä. Tarvii miettiä et kuinka kerkeisin tulla hakemaan niitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän sopii! Näyttää siltä, ettei nuo mun taimilapsoset loukkaantuneet koulinnasta, joten en mä niitä enempää tarvitse. Mukavaa että pääsee loputkin käyttöön. Se on aina niin sääli heittää niitä pois =)

   Poista