lauantai 5. tammikuuta 2019

VIRKATUT AAMUTOSSUT
Virkkasin isälleni joululahjaksi aamutossut. Löysin tossujen ohjeen viime syksynä ja ne olivat niin ihanat, että päätin jo silloin, että nuo vielä teen. Ohjeen mukaan tossut kuuluisi virkata Novitan Hanko -langasta, mutta koska sitä ei varastoistani löytynyt, vaihdoin langaksi seiskaveikan, jonka olen värjännyt mustapavuilla. Tummempi sininen on ensimmäisestä värjäyksestä ja vaaleampi jälkiväri. Tossut on virkattu kaksikertaisella langalla vitosen koukulla ja lankaa kului niihin 250 grammaa.


Ohjeella saat 38 koon tossut, mutta isälläni on 42 koon jalka, joten jouduin vähän muuttamaan tossun silmukkamääriä. Pohjia tehdessä virkkasin alkuun 20 ketjusilmukan sijaan 22. Tiesin kokeilematta, ettei pohjasta tule käsialallani tasaista ellen lisää siihen pylväitä, joten ensimmäisellä kerroksella virkkasin molempiin päihin kuusi pylvästä ohjeessa sanotun viiden pylvään sijaan ja seuraavilla kerroksilla tein lisäykset ympyrän lisäyssäännön mukaan. Viimeisellä kerroksella virkkasin toisen pään tossusta kiinteillä silmukoilla, jotta pohja kapeni kohti kantapäätä. Tossun sivuilla on muutama puolipylväs ja tossun varvaspää on virkattu pylväillä. Päällisen virkkasin kuten pohjat (alussa 18 kjs), mutta virkkasin pelkkiä pylväitä ja viimeisellä kerroksella en tehnyt lisäyksiä.


Otin muutaman koeaskeleen tossuilla kotona ennen paketointia ja ne tuntuivat pysyvän jalassa. Isäni tuskin mitään varsahyppyjä alkaa loikkimaan eli en usko, että nämä hänen jaloista lentävät. Parasta tossuissa on se, että kun pohjassa ei ole mitään koviketta, tossut voi huoletta pestä villapyykin seassa koneessa. Pohjaan voisi vielä laittaa liukastumisen esto -ainetta, ettei tossut luista parketilla mutta sitä minulla ei ollut, mutta voihan sen laittaa myöhemminkin.


Tossut olivat superhelpot ja nopeat virkata. Vaikka virkkaan paljon, en ole kovin nopea virkkaaja. Sain tossut vuorokaudessa valmiiksi ja ehdimme myös käydä päivän aikana sukuloimassa eli en istunut koko aikaa koukku kädessä. Työtä helpotti varmasti paljon se, että tossuissa virkataan neljä samanlaista palaa, joista kootaan pohjat ja tossun päällistä varten yhdet palat. Kun osat ovat samanlaiset, niiden ohjeen oppii nopeasti ulkoa ja sen myötä tossun virkkaus on todella helppoa.
 

Tossuista saisi myös kivan mökkituliaisen tai lahjan ystävälle. Ohjeen tossuihin löydät Kodin Kuvalehden -sivuilta (tässä linkki). Jos haluat lukea lisää mustapapuvärjäyksestä, löydät niistä kertovan postauksen täältä. Mukavaa loppiaisviikonloppua!

 


14 kommenttia:

 1. Hienot tossut olet saanut aikaan. Taas tuli vastaan sellainen ohje, jota pitäisi kokeilla:)

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos =) Sitä nämä ovat =) Ja varmasti lämpimät, kun jalan alla ja päällä 250 grammaa lankaa.

   Poista
 3. Tämmöiset täytyykin kokeeksi tehdä!Kun asuu vanhassa talossa niin talvella on mukavampi läpsytellä menemään tossut jalassa:)

  VastaaPoista