lauantai 19. tammikuuta 2019

VILLAPAIDAN VIRKKAUSTA

Langat saatu lahjaksi Drops Designilta.


Kuinkahan kauan olen haaveillut villapaidan tai -takin virkkauksesta? Ainakin vuoden tai kaksi! Vaatteiden virkkaus on niin paljon vaikeampaa kuin tyynyjen tai peittojen, ettei siihen tee mieli ryhtyä ilman perinpohjaista suunnittelua. Vaikeaksi vaatteen virkkauksen tekee se, että sen pitää istua päällä, jotta sitä voi käyttää. Kesäisen kukkapaitani myötä sain sen verran rohkeutta, että aloin syksyllä tosissani suunnitella paitaa. Jos olisin ollut fiksu, olisin ostanut ohjeen ja virkannut ensimmäisen ja vaikka toisenkin villapaidan sen mukaan, mutta ilmeisesti minussa on jotain pahasti vialla, kun halusin ryhtyä tähän ilman ohjetta.


Haaveenani on tehdä lyhythihainen tunikamallinen paita, jota voisin pitää trikoiden kanssa. Käytän mallina kaupan neulepaitaa, jonka avulla paitani pysyy suurin piirtein oikeissa mitoissa. Hieman pään vaivaa aiheuttaa kuitenkin se, että mallipaitani on neulottu alhaalta ylöspäin. Varmistaakseni ettei langat lopu kesken, virkkaan kaarrokeneuleen eli etenen ylhäältä alas virkkaamalla etu- ja takakappaleet yhtenä palana kainaloihin asti. Näin saan virkattua paidastani niin pitkän kuin langoistan saan. Ylhäältä alaspäin virkatessa saan myös kokeilla vaatetta päälläni tarvittaessa ja sitä teenkin tiuhaan.

Virkkaan paitaani Dropsin Alpacasta, jota minulla on 680 grammaa 14:ssa eri värissä. Sain langat viime kesänä Drops Designilta lahjana, enkä päässyt ajatuksesta yli, että näistä tulee villapaita. Helpommalla olisin varmasti päässyt, jos olisin ostanut muutaman kerän lisää ja tehnyt paidan vain parilla värillä, mutta halusin haastaa itseni. Yhden iltapäivän leikin värileikkiä sohvalla ja pyörittelin keriä. Tein kaksi mallitilkkua, joihin kokeilin värien järjestystä ja niistä valitsin mieleisen. Mallitilkkujen ja paidan mittojen avulla sain myös laskettua arvioin langanmenekistä.


Virkkaan normaalisti pienemmällä koukulla, jotta saan silmukoistani napakoita, mutta nyt virkkaan puoli numeroa suositeltua isommalla koukulla ja paidasta tuleekin ihanan pehmeä. Virkkasin alkuun ketjusilmukkaketjun ja siihen kiinteitä silmukoita. Hieman matikkaa hyväksi käyttäen laskin lisäystahdin ja aloin virkata ympyrää puolipylväillä, jonka sisällä on iso reikä. Jouduin korjaamaan lisäystahtia, kun huomasin, että lisäykset on tehtävä silloin kuin virkkaan kaksi kerrosta samalla värillä tai lisäys näkyy ohuessa raidassa pulleampana kohtana. Lisäyksiä pitää nyt tehdä vain hieman tiuhempaa.


Tämä työ on varmasti haastavimpia töitäni, kun aluksi jouduin pistämään kaiken osaamiseni peliin saadakseni langat sointumaan toisiinsa ja nyt kun olen paidassani kainaloissa, yritän löytää oikean kohdan ja korkeuden hihoille. Kaikesta haastavuudestaan huolimatta taidan nauttia tästä itseni haastamisesta ja ongelmien ratkaisusta. Vielä en ole törmännyt pulmaan, mitä en olisi osannut tavalla tai toisella ratkaista, joten toivotaan, että nytkin säästyn niiltä ja lopputuloksena on onnistunut villapaita.

10 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla seuraan sillä itselläni on saman suuntaisia haaveita. Mukavampihan se on ilman ohjeita tehdä, ohjeet on niille jotka ei muuten osaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää ajatella positiivisesti, että seuraava paita onkin sitten helppo virkata, kun nyt on kaikki pitänyt opetella kantapään kautta =D

   Poista
 2. Lupaavalta näyttää. Innolla odotamme valmiin paidan kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Todella lohdullista =D Suunnittelin, että julkaisen vielä yhden jutun paidasta ennen kuin näytän sen valmiina. En luultavammin kirjoita paitaan virkkausohjetta, joten ajattelin, että postausten avulla joku voisi halutessaan virkata samanlaisen =)

   Poista
 3. Näyttää hyvältä ja minäkin jään innolla odottelemaan mitä jatkossa on luvassa =))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Hieman myöhemmin on luvassa juttua kainaloista ja hihoista, kunhan nyt ensin pääsen sinne asti =)

   Poista
 4. Ihania värejä! Minäkin olen miettinyt alottaisiko raidallisen villapaidan virkkauksen. Olen tehnyt juuri noin aiemmin puuvillasta ja pellavasta. Jännitys pois! Hyvin se menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mukavaa kuulla, että olen oikeilla jäljillä =) Parin värin kanssa olen kahden vaiheilla, että olisiko ne pitänyt jättää kokonaan pois, mutta pelkään, että silloin langat eivät olisi riittäneet. Seuraavaan paitaan varaan kilokaupalla lankaa =)

   Poista