lauantai 13. tammikuuta 2018

KASVIVÄRJÄYKSEN TAIKAA


"Jotkut oppivat lukemalla, toiset oppivat muiden virheistä, mutta muutamien täytyy itse päästä pissaamaan sähköpaimenen lankaan."
- Tom Lundberg




Lupailin palata viimeisiin kasvivärjäyksiini heti vuoden alussa, joten nyt olisi tarjolla luontoäidin värittämiä villoja koppakaupalla. Lämpimän talven ansiosta pidin patoja tulella vielä viime viikkoon. Talvella värjääminen ei tosin ole niin mukavaa touhua, kun joudun värjöttelemään toppatakki päällä pihalla kuin kesäisin, kun saan istua terassin nurkassa käsitöideni kanssa ja seurata porisevia patoja ja pihassa kirmaavia pikkupoikia.




VIHREÄÄ KUIVATUILLA LUPIININ KUKILLA



Värjäsin viime kesänä lupiinilla enemmänkin ja ehdin kuivattaa osan lupiinin kukista ennen kuin kuulin niiden antavan huonosti väriä. Ajattelin kuitenkin kokeilla, että olisiko soodasta apua. Laitoin kuivat lupiinin kukat kattilaan, kaadoin vettä päälle ja levyn päälle. Kun liemi alkoi lämmetä ripottelin ruokasoodaa sekaan ja aloin käsin puristella kasviaineista. Kun kasvit olivat kastuneet, laitoin langat sekaan ja jatkoin puristelua niin pitkään kuin vain pystyin pitämään käsiä kattilassa. Tunnin verran pidin lankoja n. 80 asteessa ja ihan upeat värit sain, mutta kuten kuvista näet, niin ilmeisesti kovakourainen käsittelyni sai aikaan sen, että ensimmäinen värjäyserä kärsi kovia ja lanka huopui. Jouduin odottamaan muutaman päivän ph-liuskoja ja kun pääsin mittamaan liemen ph:n, niin se oli hapan, vaikka soodan jälkeen sen olisi pitänyt emäksinen. Epäilen, että alumiinikattila on vaikuttanut liemen ph:seen niin, että se muuttui.

Toinen värjäyserä parin päivän päästä onnistui jo hyvin ja värjäsin vielä kolmannen erän tämän vuoden puolella. Liemi oli tässä vaiheessa "tekeytynyt" kunnolla eli homehtunut, jäätynyt, sulanut ja hajusta päätellen myös käynyt. Se kuohui kiehuessa ja muistutti enemmän piirrettyjen ydinjätettä kuin kasviperäistä värilientä. Muissa värjäyksissä käytin valkoista seiskaveikkaa, mutta viimeisessä erässä langat olivat kertaalleen lupiinilla värjättyjä,  haalean keltaista seiskaveikkaa. Kuvissa nämä kolmannen erän langat ovat vyyhdillä ja ne ovat kakkoserään verrattuna niin eriväriset, että epäilin jo hetken, että olenko sotkenut kattilat, liemet tai langat. Värjäysliemestä tarttui kuitenkin lankoihin värin lisäksi hajut ja joudun heittämään ne vielä pesukoneeseen.
   



KOKEELLISTA VÄRJÄYSTÄ: MARJA-ARONIAA, ORAPIHLAJAA JA KEHÄKUKKAA



Kesästä viisastuneena purin muutaman kerän seiskaveikkaa 50 gramman pikkuvyyhdeiksi ja tein niillä koevärjäyksiä sen sijaan, että olisin värjännyt koko kerän. Marja-aronia antaa kauniin värin, mutta se ei tietääkseni kestä valoa. Kuulin, että keitinveteen lisätty suola auttaa värin pysymisessä, joten kokeilin tätä vinkkiä. Nähtäväksi jää, miten käy. Pihassamme kasvoi enemmän puuta kuin pensasta muistuttava orapihlaja, jonka isot marjat pääsivät pataan. Marjat muuttuivat keittäessä kiisseliksi ja sain sukkahousun värisiä lankoja. Juuri ennen pakkasia keräsin pihastamme kehäkukkien terälehdet ja kokeilin toisen kerran niillä värjäystä, mutta tälläkään kertaa en onnistunut ja väri valjuksi.




SINISTÄ MUSTAPAVUILLA



Olen monet kerrat kirjoitellut somesta ja nurissut siitä, kuinka se syö aikaa. Somessa on kuitenkin se hyvä puoli, että sen avulla voi jakaa kokemuksia, eikä ihan kaikkia tarvitse oppia kantapään kautta. Bongasin värjäysryhmästä vinkit mustapavulla värjäykseen. Ostin pavuiksi luomupapuja ja jätin kokeilematta kuumavärjäyksen, jolloin mustapavusta saa harmaata. Laitoin pavut likoamaan vuorokaudeksi, siivilöin ne pois liemestä ja laitoin tilalle 150 g seiskaveikkaa. Lopputuloksena on kaunis sininen väri ja ihan kaunis vaaleampi jälkiväri. Liemi oli niin kirkasta, etten enää lähtenyt kokeilemaan,  että miten haalean vaalea kolmannesta värierästä tulisi. Puolesta kilosta papuja sain värjättyä kolmesataa grammaa lankaa.
 



Harjoittelin värjäystä seiskaveikkoilla ja vasta punasipulia varten ostin Pirtin Kehräämön Kampalankaa. Värjäsin viime kesänä ja syksynä kaiken kaikkiaan neljästä viiteen kiloa lankaa eli materiaalia löytyy kaapeista projektiin jos toiseenkin. Nyt minun pitää vain kiireellä käyttää näitä ihania, värikkäitä aarteitani, että saan ensi kesänä jatkaa harjoituksia. Jos et ole vielä kokeillut kasvivärjäystä niin suosittelen kokeilemaan! Värjääminen on aivan ihanaa ja varsinkin kasvivärjäys on vienyt minut mennessään!

Aikaisemmat postaukseni värjäyksistäni löytyvät täältä ja täältä. Ensi kerralla palaamme taas aiheeseen, sillä virkkaan Kalevala Calia lupiineilla värjätyistä langoista ja kaikki palat ovat nyt valmiina ja yhdistäminen alkaa. Ensimakua voit käydä hakemassa täältä.


24 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Mulla kävi joku ajatusvirhe postausta kootessa ja tästä jäi sipulivärjäykset ihan kokonaan esittelemättä. Pitää vain luottaa, että tälläkin on joku tarkoitus ja esittelen myöhemmin jossain yhteydessä =)

      Poista
  2. Kauniit sävyt ja ihanat rullat. Jään odottelemaan mitä ihanaa taiot näistä langoista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Nämä langat huutelevat kilpaa käyttöön! Eikö näytäkin nuo siniset mustapapulangat siltä, että niistä tulisi hienot raitasukat =)

      Poista
  3. Oih ja voih miten ihania sävyjä. Kyllä näissä silmä lepää!

    VastaaPoista
  4. Marja-aronian väri on ihan uskomattoman täydellinen! Värjäsitkö siis ihan niillä marjoilla ja kiinnitit suolalla? Jään seuraamaan pysyykö väri, koska jos pysyy niin tiedän mitä teen ensi kesänä 😍😍😍❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Sen väri on kyl hieno. Keitin marja-aroniat ensin, siivilöin marjat pois ja ripsautin suolaa veteen. Sit lisäsin alunalla esipuretetut langat ja värjäsin normaalisti =)

      Poista
  5. Lupiini on minun lemppari, tietysti koska saa vihreää ja sitä on paljon ja helposti saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Lupiini on munkin lemppari! Itse pidän siitä sen monipuolisuuden takia, kun yhdestä kasvista saa niin montaa väriä ja niitä saa kerätä hyvällä omalla tunnolla =)

      Poista
  6. Ihanat värit! Ja kiitos kylmävärjäysvinkistä. :)

    VastaaPoista
  7. Upeita värejä. Olen aina luullut, ettei sinistä saa oikein mistään, mutta nuo sinun sinisesi on aivan ihania. Samoin kuin aronialla värjätty ruskea, voi toivottavasti väri pysyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Niistä tuli kyl hienoja ja värjäys oli ihanan helppoa, kun niitä ei tarvinnut keitellä eli mustapapu sopii hyvin vaikka talvivärjäyksiin =)

      Poista
  8. Kiva värjäyspostaus ja upeita lankoja! Miun aikanaan värjäämät aronialangat muuttuivat ihan pimeässä kaapissa itsekseen laventelin värisestä harmaiksi parissa viikossa :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Voi miten kurjaa kuulla! Muistatko yhtään, että mitä lankaa käytit ja millä puretit? Marja-aronialla ei tosiaan saa kestävää väriä, mutta en tiennyt, että se on noin lyhytikäinen :/ Toivotaan nyt, että suolan lisääminen auttaa ja näin saisi kestävemmän tuloksen =)

      Poista
  9. Ihania värejä jokainen ja nätisti kerittykin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saija <3 Kerin ne semmoisella kerijälaitteella, mutta teen jotain väärin, kun osa ei pysy siististi kakkuna vaan leviää kuin jokisen eväät =)

      Poista
  10. Värin valonkestoa voi kokeilla tekemällä ihan pikkuisen mallitilkun tai minivyyhdin ja jättämällä sen aurinkoon toinen puoli paperilla peitettynä. Vinkki toimii toki paremmin kesällä kuin talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun on pitäisi ryhdistäytyä ja tehdä tämä! Olisi mielenkiintoista nähdä, että miten lankojen värit pysyvät. Mutta mistähän se johtuu, että kasvivärjäysten valonkestoa testaan aina auringossa, kun sehän haalistaa kaiken? Pitää varmaan tehdä teollisesti värjätyille langoille oma valonkesto, niin saan verrokit =)

      Poista
  11. >> Mutta mistähän se johtuu, että kasvivärjäysten valonkestoa testaan aina auringossa, kun sehän haalistaa kaiken?

    Ehkä teollisesti värjättyjen lankojenkin värinkesto testataan auringossa, mutta siitä ei vain puhuta niin paljon ^__^

    >>Pitää varmaan tehdä teollisesti värjätyille langoille oma valonkesto, niin saan verrokit =)

    Odotan mielenkiinnolla tuloksia ja tulen lukemaan jutun, jos sellaisen kirjoitat! Toivon myös, että upean peittosi värin kestävät hyvin ja pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit hyvinkin olla oikeassa! Pitänee tutkia asiaa ja palata asiaan myöhemmin =)

      Poista