lauantai 8. joulukuuta 2018

VIRKATUT VILLASUKAT - KAKSI ERI MALLIA
Virkattuja villasukkia on vilissyt tänä syksynä somessa aikaisempaa enemmän tai ne ovat vain kiinnittäneet huomioni, kun virkatut sukat ovat olleet myös omalla työlistallani. Olin pitkään sitä mieltä, että villasukat kuuluu neuloa, mutta muutin mieltäni löydettyäni niin kauniin sukkamallin, että halusin kokeilla sitä. Kun olin virkannut yhden parin, halusin kokeilla toistakin ohjetta. Molemmat ohjeet on julkaistu aikoinaan Novitan lehdessä, mutta nyt ohjeet löytyvät ilmaiseksi Novitaknitsistä. Linkit ohjeisiin löydät tämän postauksen lopusta.
     
VARRETTOMAT SUKAT


Virkkasin ensin varrettomat sukat vanhasta Novitan Nallesta. Ohjeen mukaan sukat virkataan Novitan Tenneseestä, mutta koska sen valmistus on loppunut, vaihdoin langaksi Novitan Nallen, joka on suurin piirtein samanpaksuista kuin Tennesee. Tein sukkani aivan ohjeen mukaan ja siroon 40 koon jalkaani lankaa kului vain 60 grammaa.
 

Sukat virkataan kärjestä alkaen kiinteillä silmukoilla vain silmukan takareunaan, jolloin virkkuusta tulee joustava ja luultavasti sen takia sukka istuu jalkaan ja sukat ovat kauniit ja sirot jalassa. Pidän erityisesti sukkien kantapäästä, vaikka ensin epäilin, että jääkö kantapään yhdistävästä ompelusta kohoumia. Kantapäätä virkatessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja laskea silmukat jokaisella kerroksella, ettei vähennä tai lisää vahingossa liikaa.

VILLASUKAT VARRELLA


Varrettomien sukkien kaveriksi virkkasin toisella ohjeella sukat seiskaveikasta, joissa on n. 20 cm pituinen varsi. Sukkien virkkaus aloitettiin varresta ja ohjeen mukaan sukan varteen olisi pitänyt ensin neuloa joustinneulos. Korvasin sen virkkaamalla kiinteitä silmukoita ottaen koukulle vain silmukan etureunan. Kerroksella silmukoita on aina 10. Kun resori riitti jalan ympäri (kerroksia yhteensä 43), jatkoin sukan virkkausta resorin reunaan virkaten yhden kiinteän silmukan per kerros.


Myös varrelliset sukat virkattiin kiinteillä silmukoilla silmukan takareunaan, mutta näiden kantapää virkattiin samaan tapaan kuin perinteisissä villasukissa kantalappuineen ja kiilakavennuksineen. Kiilakavennusten kanssa piti kunnolla keskittyä, että sain ne luotisuoraan samaan kohtaan. Koska jalkani on kapea, mutta jalkaterä on sitäkin pidempi, virkkasin sukkani koon 38 mukaan, mutta tein sukista vähän pidemmät. Kun sukka yltti pikkuvarpaan, aloitin sukan kärjessä tehtävät kavennukset. Hyvin tämäkin sukka istuu jalkaan ja käytössä näen, pysyykö varsi ylhäällä. Lankaa sukkiin meni melkein kerä eli 135 grammaa.

  


Itse pidän enemmän varrettomien sukkien mallista. Niiden kantapää on kaunis ja koska sukka aloitetaan kärjestä, ei kärjessä tarvitse tarvitse tehdä kavennuksia, joista herkästi syntyy reikiä. Varrettomat sukat eivät tosin ole niin käytännölliset kuin varrelliset. Villasukkien virkkauksessa upeinta oli se, että vihdoinkin tein jotain oikein hyödyllistä itselleni ja samalla sukkalankavarastot hupenivat hyvään käyttöön.


Mielenkiinnolla seuraan miten sukat muovautuvat käytössä ja pyörivätkö ne jalassa parin pesun jälkeen. Molemmat mallit olivat helpot ja näitä voisi vaikka virkkailla pukinkonttiin ainakin pikkuväelle ja ukkokullalle. Yhden varrettoman sukan virkkasin parissa illassa ja varrelliseen sukkaan meni vähän pidempään.


Jotta sinäkin voit kokeilla sukkien, tässä on vielä linkit sukkien ohjeisiin. Tällä ohjeella virkkasin varrettoman sukan ja tällä ohjeella varrellisen sukan. Mukavaa viikonloppua!
5 kommenttia:

 1. Virkattujen sukkien ohjeita on tosiaan tässä parin vuoden sisään alkanut tulla enemmän. Hauskaa, kun on vaihtoehtoja. Nättejä sukkia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) No niin tuntuu! Pitää vielä kokeilla jotain kuviollisia sukkamallia =)

   Poista
 2. Hei! Luin ohjetta ja minulle jäi epäselväksi, onko valmis työ tarkoitus vielä kääntää. Kun kantapää on tehty, jatkanko siitä suoraan "vanhoille" silmukoille, vai käännynkö uusille silmukoille vielä kerran? Vaikuttaa huomattavasti sukan kuviointiin...
  Nimimerkillä vaikeuksia ohjeen tulkinnassa

  VastaaPoista