torstai 20. joulukuuta 2018

VIRKATTU IKKUNAKORISTE: VALON VANGITSIJA


Käsityöblogit-ryhmän bloggaajat järjestävät tänäkin vuonna joulukalenterin, jossa aukeaa luukku päivittäin yhdessä käsityöblogissa. Eilen oli Nappikuja 6 -blogin vuoro ja huomenna aukeaa luukku Rosannaofmay-blogissa. Jos haluat nähdä koko joulukalenterin, löydät sen täältä Rosannaofmay-blogista. Onnetar antoi minulle 20. päivän ja luukustani paljastuu virkattuja joulukoristeita ohjeineen.


Halusin tehdä jotain perinteisistä joulukoristeista poikkeavaa ja koska ikkunaan ripustettavat koristeet ovat ihania, virkkasin olohuoneeseemme ikkunakoristeet. Koristeissa on virkatun, soikean "donitsin" lisäksi kristalli, helmiä ja päässä tasseli. Käytin koristeissa värejä, jotka sopivat olohuoneen verhojen kanssa. Lisäksi otin sekaan ripauksen turkoosia, koska mielestäni se sopii niin hyvin joulun punaisen kanssa.
Koriste on täytetty vanulla, jotta sain siitä hieman pullean. Keskellä oleva kristalli toivon mukaan vangitsee sydäntalven vähäiset valonsäteet ja pirstaloi ne olohuoneeseemme. Tasseli tuo koristeeseen vähän lisää pituutta ja yhdessä kristallin kanssa se tekee koristeestani hieman juhlavamman. Ripustan koristeet verhotankoon siimalla, jotta ripustusnarua ei näkyisi. Nähtäväksi jää, että jäävätkö nämäkin olohuoneeseemme koko vuodeksi niin kuin koristepalloni pari vuotta sitten.


Kirjoitin sinullekin ohjeen, jotta sinäkin voit virkata samanlaiset omaan ikkunaasi. Ihanat koevirkkaajat ovat tarkistaneet ohjeen, jotta voit vain nauttia virkkauksen ilosta. Pirkanmaan Kotityön pirkka-puuvillalla virkattuna näistä tuli n. 25 cm pitkät (sis. helmet ja tasselit), mutta voit kuitenkin tehdä koristeet juuri siitä langasta mistä haluat tai mitä sinulta löytyy. Hieman ohuemmalla langalla voisi tulla kuuseen sopivat koristeet. Jos kaipaat apua, niin älä epäröi kysyä sitä. Mukavaa joulun odotusta!

VIRKKAUSOHJENäitä tarvitset:
Pirkanmaan Kotityön Pirkka Puuvilla-lankaa yht. 20 g tai muuta samanpaksuista lankaa kolmea eri väriä. Omissani on turkoosia, violettia ja joulunpunaista.
Virkkuukoukun 3 ja 3 ½.
Sakset ja neulan.
Vanua täytteeksi
Helmiä ja kristallin koristeeksi


Käytetyt silmukat ja lyhenteet:
Kjs- ketjusilmukka
ps - piilosilmukka
ks – kiinteäsilmukka
puolip – puolipylväs
p - pylväs


Virkkaa 32 kjs ja yhdistä ne renkaaksi ps:lla 1. kjs:aan.

1. krs. Virkkaa kjs (ei lasketa silmukaksi). Virkkaa ks samaan ps:n kanssa. 2 ks seur.
*Virkkaa ks, 2 ks seur.* toista *-* 15 kertaa
Yhdistä kerros ps:lla kerroksen 1. kjs:an.

Kerroksella silmukoita: 48 ks


2. krs. Virkkaa 2 kjs (kerroksen 1. ks ja kjs), hy 1,
*Virkkaa ks, kjs, hy 1* toista *-* 23 kertaa
Yhdistä kerros ps:lla kerroksen 1. kjs:an. Katkaise lanka ja vaihda väriä.

Kerroksella silmukoita: 24 ks, 24 kjs
3. krs. Virkkaa itsenäinen ks edellisen kerroksen kjs:aan, virkkaa ks samaan, kjs, hy 1,
*Virkkaa 2 ks edellisen kerroksen kjs:aan, kjs, hy 1* toista *-* 23 kertaa
Yhdistä kerros ps:lla kerroksen 1. ks:an. Katkaise lanka ja vaihda väriä.

Kerroksella silmukoita: 48 ks, 24 kjs
4. krs. Virkkaa itsenäinen ks edellisen kerroksen kjs:aan, 2 kjs, ks samaan aikaisemman ks:n kanssa, 2 kjs. hy 2
*Virkkaa ks edellisen kerroksen kjs:aan, 2 kjs, ks samaan aikaisemman ks:n kanssa, 2 kjs, hy 2 * toista *-* 23 kertaa
Yhdistä kerros ps:lla kerroksen 1. ks:aan. Katkaise lanka ja vaihda väriä.

Kerroksella silmukoita: 48 ks, 96 kjs
5. krs. Ota sama lanka, jolla virkkasit 3. kerroksen. HUOM! Kerroksen kaikki ks:t virkataan 3. krs:n ks:n niin, että 4. krs:n kjs:t jäävät ks:n sisään. Kjs:t virkataan 4. krs:n ”ks, 2 kjs, ks” - taakse.
Aloita mistä tahansa 3. krs:n 2 ks:n ensimmäisestä ks:sta. Virkkaa itsenäinen ks, ks seur, 1 kjs
*Virkkaa 2 ks, kjs, * toista *-* 23 kertaa
Yhdistä kerros ps:lla kerroksen 1. ks:aan. Seuraava kerros virkataan samalla värillä.

Kerroksella silmukoita: 48 ks, 24 kjs


6. krs. Huom! Virkkaa kerroksella ks myös kjs:in. Virkkaa kjs (ei lasketa silmukaksi), ks samaan ps:n kanssa, *puolip, 3 p seur (edellisen krs:n kjs:an), puolip, 33 ks,* toista *-* 2 kertaa. mutta jätä toisella kerralla viimeinen ks virkkaamatta.
Yhdistä kerros ps:lla kerroksen 1. kjs:aan. Katkaise lanka ja vaihda väriä.

Kerroksella silmukoita: 66 ks, 6 p, 4 puolip,
7. krs. Kerros virkataan samalla värillä kuin kerrokset 1 ja 2. Aloita puolip ennen pylväitä.
Virkkaa itsenäinen puolip, *2 puolip seur, 3 p seur, 2 puolip seur, 35 puolip,* toista *-* 2 kertaa. mutta jätä toisella kerralla viimeinen puolip. virkkaamatta.
Sulje kerros neulalla kerroksen 1. puolip:een (Katkaise lanka ja vedä se viimeisestä silmukasta läpi. Pujota lanka neulalla krs:n 1. puolip:n kannen ali ja viimeisen silmukan keskeltä sisään. Solmi lanka). Vedä lanka työn nurjalle puolelle.

Kerroksella silmukoita: 78 puolip, 6 p,


Ota isompi koukku ja virkkaa piilosilmukat kerroksen 2 päälle . Ota samanvärinen lanka jolla virkkasit kerroksen 4. ja virkkaa piilosilmukoita työn pintaan. (Laita lanka työn alle, työnnä koukku 2. kerroksen kjs:n alta ja tuo lanka oikealle puolelle. Pidä lanka koukulla, ja työnnä koukku seuraavan kjs alta. Ota lanka koukulle ja tuo se oikealle puolelle. Vedä lanka koukulla olevan silmukan läpi. Jatka näin kierros loppuun.) Tee viimeinen silmukka neulalla: Katkaise lanka ja vedä se pois silmukasta. Vie lanka neulalla kerroksen ensimmäisen silmukan ali ja viimeisen silmukan keskeltä nurjalle puolelle. Solmi langan päät. Työssä pitäisi olla nyt 24 silmukkaa työn pinnalla.
Virkkaa vielä toinen samanlainen. Vedä kaikki langat nurjalle puolelle. Niitä ei välttämättä tarvitse päätellä piiloon. Purkaantumista estävät solmut riittävät. Laita kaksi palaa päällekkäin nurjat puolet vastakkain. Ota pätkä samanväristä lankaa, millä ensimmäinen kerros on virkattu ja ompele palat yhteen keskiympyrän reunoilta. Ota nyt samaa väriä kuin millä 4. kerros on virkattu ja puolta numeroa isompi koukku ja yhdistä palat ulkoreunoilta Flat Slip Stisch –tekniikalla (Pidä työtä nurjat puolet vastakkain ja työnnä koukku molempien palojen silmukoiden uloimmaisten reunojen läpi. Ota lanka koukulle ja tuo se lenkeistä läpi. Työnnä koukku seuraavien silmukoiden läpi samalla tavoin ja ota lanka koukulle. Tuo se lenkeistä läpi ja vedä koukulla olevasta silmukasta läpi). Virkkaa aina yksi ps per puolip. Laita koristeen sisään aina vähän vanua työn edetessä. Yhdistä viimeinen ps ensimmäiseen samalla tavoin kuin työn päällä oleva piilosilmukkakuvion viimeinen silmukka tehtiin.

Huom! Jos Flat Slip Stisch -tekniikka tuottaa harmaita hiuksia, vaihda koukku neulaan ja ompele palat yhteen.
Kun palat on yhdessä ja viimeisetkin langanpätkät on päätelty, ompele ohuemmalla langalla kristalli koristeen sisälle ja tee tasseli samalla langalla kuin palat on yhdistetty. Jätä tasselin keskellä oleva lanka tarpeeksi pitkäksi, jotta voit ripustaa sillä tasselin ja helmen koristeeseen alaosaan. Pujota helmi vielä koristeen yläosaan ja ripusta ikkunaan.12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tästä tuli kyl ihana ja pahasti näyttää siltä, ettei tämäkään päädy joulukoristelaatikkoon vaan jää meidän olkkariin koko vuodeksi =D

   Poista
 2. On kyllä kaunis! Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos paljon Tiina =) Joulupäivänä paistoi aurinko ja säteet osuivat kirstalleihin, joista heijastui ihania väriläiskiä pitkin olohuoneemme seiniä. Kyllä sitä ihminen voi pienestä tulla onnelliseksi <3

   Poista