lauantai 27. lokakuuta 2018

VIRKATTU NESSUPIILO JA SOMEVIRKKAUSTA


"Onni! Voi se on yksinkertaista! Se on hyvä terveys ja huono muisti!" 
- Ernest Hemingway
Virkattu nessupiilo on kotelo, jonka sisään saa piilotettua nenäliinapaketin. Se on tämän syksyn somehitti, jota kaikki tuntuvat virkkaavan. Aika ajoin Facebookin käsityöryhmissä villiinnytään yhdestä ja samasta aiheesta, joita ryhmäläiset virkkaavat vuoron perään ja jokainen tekee niistä omia versioitaan. Näitä on mielenkiintoista seurata ja arvuuttelen aina mielessäni, että mikähän on seuraava hitti.


Virkkausryhmät eivät ole ainoita ryhmiä joissa innostutaan samoista asioista. Muistat varmasti viime joulun tonttuovet? Neh saivat alkunsa askarteluryhmästä ja niihin oli jo ohjeita lehdissä ja askartelukaupat myivät ovien tarvikepakkauksia.
  

Yleensä nämä kaikkia kiinnostavat työt ovat helppoja malleja kuten viime syksynä hittipipon nimeksi saanut yksinkertainen pipomalli, mutta joukkoon mahtuu ihan haastaviakin töitä kuten Color Pooling -tekniikalla virkattuja peittoja, johon Novitakin julkaisi ohjeet ja joka jouluun kuuluvat valopallot ja -tähdet.
  Tänä syksynä suuressa suosiossa ovat olleet nessupiilot. Kiinnostuin itsekin aiheesta, koska lapsiperheessä vuotavilta neniltä ei voi välttyä ja nenäliinoja kuluu paljon. Tietysti parhaillaan pyörivät virkkauskurssini vaikuttivat asiaan, sillä oli mukavaa näyttää virkkaajille, että olen ajan hermoilla ja tämä on nyt se juttu, mitä kaikki tekee.


Virkkasin oman nessupiiloni Lankamaailman Bomull Sportista. Nessupiilon pohjana on perinteinen isoäidinneliö, jonka reunoja kiertää kerros kiinteitä silmukoita. Virkkasin seuraavan kerroksen kohotakakiinteinä silmukoina ja tästä eteenpäin tavallisia kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä, jolloin reunat alkoivat nousta. Jatkoin niin pitkään, että sen sisään mahtuu pieni nessupaketti.


Kannen yhdistin Flat Slip Stitch -tekniikalla


Kantena nessupiilossa on isoäidinneliö, jossa on myös kerros kiinteitä silmukoita reunoilla. Virkkasin sen kiinni pohjaan Flat Slip Stitch -tekniikalla eli otin koukulle vain sisimmät silmukat (kannen silmukoiden takareunat ja pohjaosan etureunat) ja virkkasin osat yhteen piilosilmukoilla. Näin saumaan muodostui kaunis piilosilmukkakuvio, joka uppoaa vieressä olevien silmukoiden väliin. 50 gramman kerästä sai hyvin virkattua nessupiiloon, mutta kannen sain kiinni vain kahdelta sivulta.


Päättelyiden jälkeen virkkasin jämälankakorini langoista koristeeksi ruusun ja pari lehteä, jotka ompelin kiinni kanteen. Kannen läppä pysyy ruusun alla taitettuna ja saan laskettua sen alas, jos haluan mennä nessupiiloni kanssa vaikka neuletapaamiseen. Tulihan tästä sievä kuin mikä ja onhan virkattu nessupiilo mukavempi katsella olohuoneen pöydällä kuin paketillinen nenäliinoja. Oli ihanaa tehdä jotain ihanan helppoa, mitä ei tarvinnut purkaa kertaakaan. Vaikenta työssä oli saada nenäliinat siististi sisään. Jännityksellä odotan, mikä on seuraava somehitti.13 kommenttia:

 1. Tosi söpö! 😍 Näköjään näitä hittejä tulee ja menee. Virkkaakohan kukaan enää muurausnarusta mitään? 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju =) Voi muuurausnarut! Sen villityksen unohdin kokonaan =D Sehän lähti kans virkkausryhmistä ja meidän paikallisessa tuhattavarakaupassa myydään tänäkin päivänä käsitöihin tarkoitettua muurausnarua =D

   Poista
 2. No onhan tuo suloinen. :) Nessupiilot, valotaulut, käpyhyasintit... Onhan näitä nyt taas vaikka mitä. Hauskaa, kun suomalaisetkin osaavat innostua oikein porukalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Totta! Valotaulut ja käpyhyasintit ovat kans nyt ihan in! Ihanaa, etten yksin seuraa näitä =D

   Poista
 3. Ai kun on ihana Nessupiilo! Loistava ajatus ja kaunis toteutus. Eipä ole tullut aiemmin mieleen nessupiiloa tehdä, mutta aivan loistava idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) En mäkään ole tiennyt, että tarvitsen tällaisen =) Mutta tämä on kyl tosi kiva ja näppärä =)

   Poista
 4. Hieno,idea löytyykö tähän kirjallinen ohje, olen vähän virkannut en osaa kuvista vielä tehdä.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon =) Olisiko tästä apua? Virkkaa kanneksi isoäidinneliö napakasta puuvillalangasta, jonka uloin kerros on virkattu kiinteillä silmukoilla ilman lisäyksiä eli virkkaa kiinteä silmukka per silmukka. Katkaise lanka ja päättele. Omassani on kuusi kerrosta ja seitsemäs kerros on kiinteillä silmukoilla.

   Virkkaa samankokoinen neliö pohjaksi, jossa on myös reunus kiinteillä silmukoilla ilman lisäyksiä. Virkkaa vielä kerros kiinteitä silmukoita niin, että otat koukulle vain silmukan uloimman reunan. Yhdistä kerros piilosilmukalla. Jatka virkkausta kiinteillä silmukoilla niin pitkään, että sisään mahtuu pieni nessupaketti.

   Yhdistä lopuksi kansi reunaan vaikka ihan neulalla ja langalla.

   Tässä on linkki isoäidinneliöön: https://www.novitaknits.com/fi/fi/node/8905/instructions

   Poista
 5. Hurmaavan kaunis<3 Tämä olikin ensimmäinen kerta kun törmäsin nessupiiloon:) Hauska idea, vaikka joululahjaksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Näitä varmasti löytyy tänä jouluna monesta paketista =)

   Poista