lauantai 3. marraskuuta 2018

VIRKATTUJA LASTENPIPOJA


   "Tyhjät taskut eivät ole koskaan pidätelleet ketään. Vain tyhjä pää ja tyhjä sydän kykenevät siihen." 
- Norman Vincent Peale
Muistan vielä tänäkin päivänä, kun olin saanut pikkuväen kierrekuvioidut pipot valmiiksi. Perheen pienin nappasi piponsa ja alkoi työstää sitä eteisessä olevalla poljettavalla ompelukoneella. Olin varma, että viikkojen työ tuhoutui tuossa tuokiossa. Seuraavan syksynä samainen pieni mies puki uuden piponsa niin kovakouraisesti päähänsä, että se venyi saman tien. Milloin pipoilla taisteltiin ja milloin niitä runtattiin tai sullottiin täyteen pehmoleluja. Silloin en ymmärtänyt, että nämä pienet, hieman kovakouraiset miehenalut ovat mitä parhaimpia lankojen testaajia. Se mikä kestää heidän käsissään kestää melkein mitä vain.


Käsitöitä tehdessä sitä toivoo, että se valtava työmäärä, mikä on nähnyt työn suunnitteluun ja sen valmistamiseen, ei menisi hukkaan materiaalin vuoksi. Monesti laatu ja hinta kulkevat käsikädessä. Valitettavasti minulla ei ole varaa ostaa lankoja sieltä kalleimmasta päästä, mutta välillä edullisetkin langat yllättävät, kuten Dropsin Baby Merino teki. Lukuisista pesuista huolimatta siitä virkatut kierrekuvioidut pipot ovat edelleen hyvännäköiset. Vähän niiden muoto on saattanut aikojen saatossa muuttua, mutta muuten niistä ei uskoisi, että pipot ovat olleet kaksi talvea käytössä ja niitä on pesty monta kertaa.
Aikaisemmin virkkaamani kierrepipot jäivät valitettavasti pieniksi, mutta malli on niin sievä ja sitä on niin paljon kehuttu, että virkkasin pikkuväelle uudet Dropsin Alpakkalangasta. Virkkasin ne samalla silmukkamäärällä kuin ohjeessa, mutta aloitin kavennukset kerrosta aikaisemmin, niin sain pipot, jotka toivon mukaan mahtuvat vielä ensi syksynä.


Alpakassa on ohjeellisena koukku- ja puikkokokona 2,5-3,5. Yleensä käytän suositusta pienempää koukkua, mutta nyt virkkasin kolmosen koukulla, koska en halunnut, että pipoista tulee kovat koppurat. Yhteen pipoon kului lankaa reilu 60 grammaa. En ole aikaisemmin virkannut Dropsin alpakasta, joten mielenkiinnolla jään seuraamaan miten langat kestävät pojilla käytössä.


Olin ostanut pipolangat jo viime syksyksi, mutta pojat saivat itse valita tupsujen värit. Pienempi pojista halusi pipoonsa ehdottomasti aniliininpunaisen tupsun ja se on hauskan näköinen turkoosissa pipossa. Isompi meinasi ensin, ettei halua pipoonsa tupsua, mutta muutti mielensä ja valitsi tupsuunsa petroolia ja turkoosia. Molempien tupsut on tehty 7 cm tupsukehikolla ihan tavallisista villalangasta.
Saan nostaa hattua sille, joka alkuperäisen ohjeen mukaan on osaanut virkata pipon. Ohje oli niin epäselvä, etten itsekkään ymmärtänyt siitä mitään. Pipoja virkatessa kirjoitin ohjeet uusiksi ja ihastuttava koevirkkaajani tarkisti ohjeen, jotta sinun on mukava virkata sen mukaan. Samalla nimeton pipomallini sai myös nimen: Kierre. Löydät ohjeen päivitettynä ja korjattuna täältä. Leppoisaa pyhäinpäivää! Nähdään taas viikon päästä!
2 kommenttia: