keskiviikko 13. syyskuuta 2017

KUDOTTU JOOGAMATTO

 "Ajatuksillamme teemme maailman."
- BuddhaOlen pitänyt kumisen joogamattoni päällä aina pyyhettä, koska maton paljas pinta tuntuu inhottavalta ihoa vasten. Pyyhe oli aina joko liian lyhyt tai leveä, joten kudoin pyyhkeen tilalle ihan oman joogamaton. Kansalaisopiston puissa oli laudeliinan loimi ja sain ostaa siitä parisen metriä, joka riitti hienosti mattoon. Kudoin maton kirppikseltä ostetusta vaaleanpunaisesta moppilangasta ja jostain luonnonvalkoisesta puuvilla/tekokuitu -langasta. Tässä on sidoksena perinteinen paltina ja kirjava pohjakuvio syntyy, kun olen kutonut maton yhdellä sukkulalla juoksuttaen koko ajan kahta eriväristä lankaa kerralla. Ennen viriön sulkemista rullasin langat kierteelle toistensa ympäri, suljin viriön ja löin luhan kiinni. Maton päissä on perinteiset hevosen häntä -solmut ja loimilangat jätin pitkiksi hapsuiksi.
  
Maton pinnassa oleva värikäs pallokuvio on tehty kutomalla kuteiden sekaan värikkäitä tilkkukaistaleita, jotka löysin kutomon silppukasasta. Leikkaisin tilkut n. 1 cm korkeiksi ja aina sen pituisiksi kuin kuvio oli. En tarkoituksella laittanut tilkkuja sävyittäin vaan sotkin niitä mahdollisimman paljon sekaisin keskenään, jotta kuviosta tulisi elävä. Tehdessä huomasin sen, että kude kannatti ensin lyödä kiinni ja vasta sen jälkeen laittaa tilkku viriöön kuteen päälle, sillä muuten tilkku vaelsi kuteen mukana minne sattui. Menetelmän ruotsin kielinen nimi on slarvtjäll, mutta en tiedä onko sillä suomen kielistä vastinetta. Kannattaa laittaa se googlen kuvahakuun, sillä tämä on äärimmäisen helppo, mutta upea tapa kuvioida peruspaltinaa. Ainoa harmi tässä on se, että kuvio tulee vain yhdelle puolelle. Periaatteessa trikoolla, joka on muutenkin putki, voisi kutoa kaksipuolisen maton.

Joogamattoni on nyt ollut ensimmäiset kerrat käytössä ja toiminut oikein hyvin! Hieman tilkuistani ripisee lankoja, mutta uskon, että ne loppuvat aikanaan. Voi olla, ettei käyttämäni sekoitelanka kestä kauaa vaan kuluu pois, koska se oli aika pehmeää. Opin maton myötä tämän aivan uskomattoman hienon tekniikan ja se kolahti minuun niin, että suunnittelen parhaillaan isoa olohuoneen mattoa sekä kirjastohuoneen mattoa, jotka koristelen viime kesänä värjäämilläni värikartan ylimääräisillä tilkuilla. Joogamaton kuvioin ns. vapaalla kädellä ja sen vuoksi pallot ovat kaikki vähän eri kokoisia, mutta seuraavaa työtä tehdessä olen paljon fiksumpi!
   

   

12 kommenttia:

 1. Sä olet taas ylittänyt itsesi, mieletön matto! Tuon päällä jooga varmaan maistuu entistäkin paremmalta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä niin odotan, että pääsen tekemään meidän olohuoneen mattoa samalla tekniikalla <3

   Poista
 2. Oi, miten ihana matto, olet kyllä niin taitava. Nuo kauniit värit, oi! Kyllä nyt kelpaa joogata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä noudatin palloissa shakrojen värejä ja tilkkuja oli niin vähän, että osa kuviosta on koottu hyvin, hyvin pienistä paloista =)

   Poista
 3. Tosi kaunis! Tykkään kovasti tuosta keskellä olevasta kuviosta!

  VastaaPoista
 4. Kauniit värit! Matto on varmasti mukavampi käyttää kuin tuo kuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä luulen, että mun inhotus kumista mattoa kohtaan johtuu siitä, että muistan vieläkin miten hirvittävälle se haisi, kun ostin sen. Se roikkui autotallissa kuukauden päivät tuulettumassa, että se öljyn haju saatiin pois :/

   Poista