sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Kehäkukka- ja auringonkukkavärjäystä

"Jos aina teet sitä, mitä olet aina tehnyt, saat aina sitä, mitä olet aina saanut."
- Albert Einstein


Kasvivärjäys on kiinnostanut minua jo pitkään, mutta se on jäänyt kokeilematta lähinnä sen takia, ettei kohdalleni ole osunut mitään kurssia ja koin sen vaikeaksi ilman opetusta. Tänä kesänä sitä on tupsahdellut kuitenkin niin paljon esiin, että hyppäsin virran mukaan ja aloin tutustua tarkemmin kasvivärjäykseen ja pari viikkoa sitten järjestetyn Luonnonvärityöpajan jälkeen uskaltauduin lähteä kokeilemaan omin päin värjäystä (työpajasta voit lukea lisää täältä). Vanhan alumiinikattilan löysin kierrätyskeskuksesta eurolla ja ukkokulta osti minulle Motonetistä keittolevyn ja lämpömittarin. Pienen ja karmivan hintaisen alunapurkin ostin apteekista (seuraavan kerran tiedän ostaa sitä jostain nettikaupasta) ja luonnonvärityöpajasta ostin viinikiveä. Ruokakaupasta ostin Novitan valkoista seiskaveikkaa.

Koska apunani oli kaksi pientä poikaa, otin tavoitteeksi, että värjäysaineet on löydyttävä omasta pihasta ja mahdollisimman helposti. Omenapuun lehtien ja auringonkukkien ja lehtien lisäksi halusin kokeilla kehäkukilla värjäystä. Meillä kasvoi niin valtavasti kehäkukkaa, että sitä jäi vielä kuivaamisen ja öljyjen teon jälkeenkin, joten vaihtoehtona oli, että joko halla tai minä vien ne. Kukintoja en saanut ihan riittävästi, joten keräsin lisäksi myös lehtiä ja nuppuja. Omenapuun lehdet olivat ainoat joita liotin yön yli, mutta muita aineksia keitin tunnin ja siivilöinnin jälkeen lisäsin langat kattilaan. Minulla meni keitokset niin myöhäisiksi, että auringonkukkalangat jätin kattilaan yöksi ja niiden väri on hieman epätasainen. Se luultavasti johtuu siitä, että väriaines painui yön aikana kattilan pohjaan ja siellä olleet langan saivat tujumman liemen. Kehäkukkien kanssa olin jo sen verran viisaampi, että kaadoin liemen lankoineen alumiinivannaan ja jätin huuhtelun aamuksi.

Väreistä tuli aivan mahtavia ja miten ne sopivatkaan yhteen! Kehäkukkien liemi olisi saanut olla vähän vahvempi, vaikka lankojen haalean vaaleavihreä on kyllä upea sävy. Mielenkiintoista nähdä miten se pysyy langoissa. Olen niin onnellinen langoistani ja siitä, että uskaltauduin lähteä kokeileen kasvivärjäystä vielä tämän syksyn aikana ja vieläpä yksin, vaikka jännitin sitä ihan hirvittävästi. Loppujen lopuksi kasvivärjäys olikin ihan helppoa ja yllättävän siistiä. Vaikka huuhtelin langat pesuhuoneessa, enkä kaivon vieressä niin kuin aluksi suunnittelin, pesuhuoneemme on ihan puhdas ja siisti! En silti ajatellut kuivattaa talveksi mitään, sillä varsinkin auringonkukkakeitos haisi niin hirmuiselle, etten sisätiloissa alkaisi keitellä sitä. Nyt on pitkä ja pimeä talvi aikaa opiskella lisää värjäyksestä ja oppia vähän sen hienosäätöä. Pikkusormen annoin väripadoille jo aikoja sitten, mutta nyt ne veivät käden lisäksi ihan koko mimmin. Mukavaa sunnuntaita sinulle! Taidan alkaa keriä lankojani!

28 kommenttia:

  1. Vautsi vau mitä aurinkoisia kuvia, näistä sinun kuvista ja tekemisistäsi tulee aina niin hyvälle tuulelle! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ei uskoisi, että näistä kuvista on vain reilu viikko! Vaikka tänäänkin paistoi aurinko niin ilma oli silti niin hyinen, ettei käynyt mielessäkään, että kävelisin pihassa ilman kenkiä =)

      Poista
  2. Kasveista saa kyllä niin ihanan maanläheisiä värejä. Tosi kauniita nämä sinun langat. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) No niinhän niistä saa! Harmi, että kokeilut loppui mulla tähän, kun ei ollut enempää alunaa, mutta onneksi ensi keväänä voi taas jatkaa harjoituksia =)

      Poista
  3. Oi miten kauniita sävyjä sait aikaan! Aihe on jostain syystä monilla ajankohtainen näin syksyllä, joten tässä mun postaus lankaleikeistä, terkuin Suska KoivulaDesignesta. http://koivuladesign.blogspot.fi/2016/09/langat-teekylvyssa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Kasvivärjäys taitaa olla nyt in, kun sitä tulee joka puolelta vastaan. Kesällä ukkokulta bongasi jostain kotimaisesta puutarhaohjelmasta ja tällä viikollahan Strömsössäkin värjäiltiin. Lisäksi musta tuntuu, että bloggarit ovat kirjoitelleet aiheesta normaalia enemmän, vai rekisteröinkö mä niitä vain herkemmin, kun olen itse aiheesta kiinnostunut =)

      Kiitos vinkistä =) Mä tuun kurkkaan!

      Poista
  4. Mulla oli tänään kattilassa mustamarja-aroniaa. Aivan ihania lila-sävyjä tuli:)Laitan blogiini kuvia kun ennätän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Olisin kans halunnut kokeilla aronialankoja, mutta multa loppui aluna, enkä ajatellut sitä enempää tähän hätään ostaa. Olen ihastellut niitä Värikästä värjäystä ryhmässä ja joku siellä vinkkasi, että jos sekaan laittaa muumio-omenoita, niin värin pitäisi pysyä paremmin? Onko sulla tästä kokemusta?

      Poista
  5. Ihania värejä! Jonain päivänä täytyy kyllä uskaltaa itsekin kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Mä suosittelen! Värjäys on ihanaa ja mun on myönnettävä, että kasvivärjäyksessä on ihan oma taikansa <3

      Poista
  6. Onpa kauniita, ihanan luonnollisia sävyjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Ovathan nämä hieman erilaisia kuin vähän aikaa sitten käyttämäni värikkäät Blend Bamboot =D

      Poista
  7. Ihanan värisiä lankoja. Ja todellakin, sopivat hyvin yhteen.

    VastaaPoista
  8. Tulipa kaunis sarja! Lopputulos on aina yllätys :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Se tosiaan on =) Mä jotenkin odotin kehäkukasta ihan erilaista sävyä, mutta mulla oli siinä varmastikin liian vaalea liemi. Kai se pitää ensi vuonna kokeilla uudestaan =)

      Poista
  9. Vitsit, miten ihanat värit sait aikaiseksi. itse olen kasvivärjännyt joskus lapsena viimeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Tää oli mulle ihan eka, mutta ei kyl jää vikaksi! Mun tekis mieli vielä kokeilla purettaa ilman alunaa, mutta taitaa tulla talvi ennen kuin pääsen kokeileen. Ehdin jo pestä kattilat kellariinkin... nopeastihan ne sieltä tietysti saa =D

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Kiitos =) Enää pitää keksiä, että mitähän näistä tekisin =)

      Poista
  11. Todella kauniit ja luonnonmukaiset värit. Ja kyllä osuivat värit nappiin toistensakin kanssa. Toivotaan, että kestävät aikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Toivotaan tosiaan! Auringonkukkia ja kehäkukkia on käytetty aikaisemminkin värjäykseen, mutta mä en osaa kyl yhtään sanoa, että kuinka ne pitää värinsä =)

      Poista
  12. Sinulle on tunnustus blogissani :)

    VastaaPoista