torstai 11. syyskuuta 2014

Gluteeniton Vaivaton ja Vaivaamaton leipä

Ihastuin Vaivattoman ja Vaivaamattoman leivän helppouteen, joten muutin reseptin gluteenittomaksi. En ole enää pitkään aikaan tehnytkään mitään muuta leipää, sillä olen jäänyt koukkuun reseptin vaivattomuuteen.

Nämä ovat taas makuasioita, mutta en pidä ”märästä” leivästä vaan tiiviistä ja ehkä jopa hieman kuivasta leivästä. Tämän leivän voi helposti leikata ohuiksi viipaleiksi ja se kestää myös pakastamisen ilman, että se sulatuksen jälkeen leviää leikkuulaudalle.

Gluteeniton Vaivaton ja Vaivaamaton leipä

Näitä tarvitset:
5 dl Sunnuntai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
5 dl Sunnuntai tummaa gluteenitonta jauhoseosta
3 rkl psyliumia (Finax)
0,5 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
6 dl haaleaa vettä

Näin se käy:
Sekoita edellisenä iltana kuivat aineet keskenään ja lisää vesi. Taikinasta tulee kova, mutta yritä sekoittaa se tasaisesti. Jätä taikina yöksi tai 12 tunniksi nousemaan suljettavaan astiaan (Itselläni on ikivanha Tupperwaren kannellinen leivontakulho).

Taikinan noustua, laita kannellinen pata kylmään uuniin ja laita se lämpiämään 230 asteeseen. Pyöräytä taikina pois kulhosta leivinpaperin päälle, muotoile halutessasi leiväksi ja peitä taikina liinalla. Taikina on edelleen todella kovaa. Anna levätä vielä 30 min. Nosta taikina leivinpapereineen kuumaan pataan ja rouhi päälle suolaa. Paista kannen kanssa 30-40 min. ja vielä ilman kantta 20 min. Anna leivän levätä vähän aikaa ennen kuin leikkaat.



2 kommenttia:

  1. Voiko psylliumin korvata jollakin muulla? Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä. En ole kokeillut muita. Jos psylliumin jättää pois tai sen määrää vähentää, leipä ei enää pysy kasassa vaan murenee leikkuulaudalle.

      Poista