sunnuntai 21. toukokuuta 2023

VIRKATTU PULLONSUOJUS - KUOHU SIS. OHJETein muutama vuosi sitten Taito-lehteen ohjeen virkatusta pullonsuojuksesta ja se on osoittautunut käytössä aivan huipuksi! Laukussani kulkee aina lasinen vesipullo ja virkattu pullonsuojus ottaa isoimmat iskut ja kolhut vastaan. Sen lisäksi, että se suojaa pulloa, se näyttää sievältä eikä ole pelkoa, että pulloni sekoittuu kenenkään kanssa.


Pullonsuojus on virkattu Dropsin Muskat -langasta, joka on ihana merseroitu puuvillalanka. Suojuksessa on kumilanka pullon suussa, jolloin se on helppo ottaa pesua varten pois ja laittaa taas takaisin. Virkkasin ohjetta kirjoittaessa kaksi pullonsuojusta. Kuvauksia varten tehty mintunvihreä pullonsuojus on ollut itselläni käytössä siitä lähtien ja mallikappaleeksi tehdyn vaaleankeltaisen pullonsuojuksen annoin äidilleni äitienpäivälahjaksi vuonna 2019. Omasta suojuksestani näkyy jo useat käyttökerrat, mutta se on yllättävän siisti vaikka se on jatkuvasti minulla käytössä.
 

Näin kesän korvalla jaan sinullekin ohjeen, niin voit virkata tämän ihanan pullonsuojuksen itsellesi. Suojus on nopea virkata, joten voit antaa sen myös vaikka opettajalle tai tarhantädille kiitoskukan sijaan. Jos pullosi ei ole justiinsa saman kokoinen, se ei haittaa! Kun vaihdat langan hieman ohuempaan, saat pienemmän suojuksen. Lisäämällä pohjan kerroksia, saat siitä isomman. Huomioithan kuitenkin, että mallikerta on seitsemän silmukkaa eli kerroksen silmukoiden pitää olla sillä jaollinen.

Ohje on julkaistu Taito-lehdessä vuonna 2019.
 

 
 

KUOHU-PULLONSUOJUS


 
Ohjeella virkkaat pullon suojuksen puolen litran lasipulloon, jonka ympärysmitta on n. 22 cm. Jos suojuksesta tulee liian tiukka, vaihda koukkua vähän isompaan. Jos suojus on taas liian iso, virkkaa se pienemmällä koukulla.

Tarvitset:
Drops Muskat lankaa n. 40 grammaa (mallityö virkattu värillä mintunvihreä 03)
Virkkuukoukku 4 mm
Sakset ja neulan päättelyyn
Pätkän pyöreää kuminauhaa
 
Lyhenteet:
Piilosilmukka – ps
Ketjusilmukka – kjs
Kiinteäsilmukka – ks
Kohotakakiinteäsilmukka – KTks (Takakautta virkattu kohokiinteäsilmukka. Huom! Virkkaa kevennettynä -> työnnä koukku nurjalta puolelta edellisen kerroksen silmukan yläosan läpi takaisin nurjalle puolelle ja virkkaa kiinteäsilmukka kuten normaalisti)
Pylväs – p
Kohoetupitkäpylväs – KEpp (Etukautta virkattu pitkäkohopylväs. Virkataan kuten pitkäpylväs, mutta se virkataan edellisen kerroksen pylvään varren ympäri. -> Koukku työnnetään oikealta puolelta edellisen kerroksen pylvään varren ali takaisin oikealle puolelle.)
hy – hyppää yli

Virkkausohje


1. krs. Virkkaa lenkkialoitukseen 3 kjs (kerroksen 1.p), 13 p. Kiristä lenkki niin, että keskelle jää n. 3 mm. aukko ja yhdistä kerros ps:lla 3. kjs:aan.
Kerroksella silmukoita yht. 14 p

2. krs. Virkkaa 3 kjs (kerroksen 1.p), 1 p samaan kjs:den kanssa. 2 p seur x 13. Yhdistä kerros ps:lla 3. kjs:aan
Kerroksella silmukoita yht. 28 p

3. krs. Virkkaa 3 kjs (kerroksen 1.p), *2 p seur. 1 p* toista *-* 13 kertaa, 2 p seur. Yhdistä kerros ps:lla 3. kjs:aan.
Kerroksella silmukoita yht. 42 p

4. krs. Virkkaa 1 kjs (ei lasketa silmukaksi), virkkaa KTks samaan, Virkkaa 41 KTks. Yhdistä kerros ps:lla 1. KTks:aan.
Kerroksella silmukoita yht. 42 KTks

5. krs.
Virkkaa 3 kjs (kerroksen 1. p), virkkaa 41 p. Yhdistä kerros ps:lla 3. kjs:aan.
Kerroksella silmukoita yht. 42 p

6. krs. Virkkaa 2 kjs (kerroksen 1. yhteen virkattava p), Virkkaa p seur, 2 KEpp, 2 p seur. 2 kjs, hy2 *2 p yhteen, 2 KEpp, 2 p seur, 2 kjs, hy2* toista *-* 5 kertaa. Yhdistä kerros ps:lla 1. p:een.
Kerroksella silmukoita: (2p yht, 2KEpp, 2p samaan) x 6

7. krs. Virkkaa 2 kjs (kerroksen 1. yhteen virkattava p), Virkkaa p seur (1. KEpp:iin). 2 KEpp (joista 1. KEpp.een ja 2. p:een), 2 p seur. 2 kjs, hy2 (kjs-ketju) *2 p yhteen (joista ensimmäinen p:een ja toinen 1. KEpp:iin), 2 KEpp (joista 1. KEpp:een ja 2. p:een), 2 p seur, 2 kjs, hy2 (kjs-ketju)* toista *-* 5 kertaa. Yhdistä kerros ps:lla 1. p:een.
Kerroksella silmukoita: (2p yht, 2KEpp, 2p samaan) x 6

Toista kerrosta 7. niin kauan, kunnes työ ylttää pullon kaulalle.

Suojuksen suuaukko:
Virkkaa kjs (ei lasketa silmukaksi), ks samaan, kjs, ks, kjs, ks, kjs, hy kjs-ketju, *ks, kjs, ks, kjs, ks, kjs, hy kjs-ketju * toista *-* 5 kertaa. Yhdistä kerros ps:lla 1. ks:aan
Kerroksella silmukoita: (3 ks, 3 kjs) x 6

Päättele langat ja pujota kuminauha suojuksen suuaukkoon niin, että se menee joka toisen ks:n ali ja joka toisen yli. Kiristä niin, että suojus on tiukasti juomapullon kaulan ympärillä, mutta suojus liukuu pullon leveimmän kohdan yli. Solmi kumilangan päät hevosenhäntäsolmulla ja käännä solmu suojuksen alle. Valmis! Täytä pullo vedellä ja ota mukaan kesäreissuille.

 

1 kommentti: