sunnuntai 14. toukokuuta 2023

KANGASKENKÄKURSSILLA

 Keskellä viime kesän kuumimpia hellejaksoja olin Kankaanpään opistossa Nellinooran kangaskenkäkurssilla, jolla valmistettiin itse alusta loppuun kangaskengät. Koska kurssi oli viisipäiväinen, niin ehdin tehdä kurssilla kahdet kengät: lyhytvartiset ja pitkävartiset. Kenkien valmistaminen on minun käsityöurani haastavin työ, sillä se sisälsi monia työvaiheita, jotka eivät ole minulla vahvimpia. Muutaman kerran huokailin kurssilla, että mihin ihmeeseen olen ryhtynyt, mutta yllätyksekseni lähdin kotiin kaksien kenkien kanssa.

Ompelimme Nellinooran kaavojen mukaan kenkien kangasosat. Kurssille otettiin mukaan omat kankaat, joista halusi valmistaa kengät. Kangaskaupassa oli tarjolla kahta eri vahvuista canvas-kangasta valkoisena ja koska en osannut päättää, että kumpi kankaista olisi parempi, niin ostin molemmat. Värjäsin molemmat kankaat kotona aurinkovärjäystekniikalla, jolloin sain kankaisiin upeat ryppykuviot. Kengät olisi voinut tehdä myös napakasta puuvillasta, jolloin kankaaseen liimattiin tukikangas. Ohuempi kangas olisi varmasti ollut parempi valinta, sillä paksu canvas-kangas oli hankala ommella ja ensikertalaisena sen pingottaminen lestin päälle oli vaikeaa.


 

 

 

Pohjamateriaalit saimme ostaa Nellinooralta ja häneltä saimme myös lestit lainaksi. Kengät valmistettiin lestien päälle, kärkiin ja kantapäihin tuli vahvikkeet. Kokosimme itse pohjat kerros kerrokselta ja lopuksi kenkien pohja leikattiin mattoveitsellä kengän muotoon.  Kengissä oli niin iso ja tuskainen työ, etten uskaltanut leikata itse niiden pohjia, mutta onneksi Nellinoora auttoi tässä työvaiheessa. Kengät ovat siis alusta loppuun ihan käsityönä tehdyt!

Hieman kenkien valmistusintoani latisti kenkien valmistamisessa käyttävä liima, jonka hajusta varoiteltiin jo ennen kurssia. Kenkien saumat ja pohjat liimattiin asetooniliimalla ja vaikka olimme pihalla, liiman haju oli aivan hirvittävä! Meillä on muistisairautta suvussa, jonka myötä olen oppinut rakastamaan ja kunnioittamaan aivojani, enkä mielelläni kiusaa niitä tuollaisella katkulla.

Hajuista huolimatta tein kurssilla upeat kengät ja ylitin itseni suoriutumalla työvaiheista, jotka olivat minulle haastavia. Kengistä tuli niin hienot, etten tosin ole raskinut käyttää niitä. Ne olivat ensimmäistä kertaa jalassani kuvissa ja nyt pakkaan ne takaisin laatikkoon ja ihailen niitä aina tasaisin väliajoin. Kengistäni tuli tsemppityö, jonka kaivan esiin aina kun minusta alkaa tuntua, etten osaa jotain. Kun tarpeeksi yrittää, niin sitä osaa tehdä vaikka kengät!


 

 

 

 

En ollut koskaan ennen ollut Kankaanpään opistossa kurssilla enkä tiennyt, että kurssikeskuksessa on mahdollisuus työskennellä iltamyöhään. Olimme koko perheen voimin reissussa ja yövyimme Kuninkaanlähteen leirintäalueella asuntovaunussa. Pojat uivat ja seikkailivat päivät leirintäalueella, kun minä olin kursseilla. Illat olimme yhdessä vaunulla ja aamulla pääsin kurssikaverini kyydissä opistolle. Ensi kesänä olen taas lähdössä Kankaanpäähän, mutta nyt menen sinne yksin. Olen viikon käsityölomalla ja teen käsitöitä viisi päivää aamusta iltaan! Voi kuinka odotankaan kesää ja kurssia!

Lisää tietoa Nellinooran kursseista löydät hänen sivuiltaan: Nellinooran sivuille.

Ihanaa äitienpäivää sinulle! Nähdään taas!  

1 kommentti:

  1. Upeat kengät olet tehnyt! Värjätty kangas on hieno. Kiva kun on kursseja, että kerkiää tehdä kahdet kengät kerralla. Olin itse NelliNooran kurssilla huhtikuussa ja viikonloppukurssilla ehti tehdä yhdet kengät, mutta kurssi oli kyllä aivan ihana.

    VastaaPoista