sunnuntai 7. toukokuuta 2023

SOLMUJA - SALOMONINSOLMUILLA TEHTY VERKKOKASSI SIS. OHJE

  

 

 
 
Opetan Valkeakoski-opistossa virkkausta ja tänä keväänä olemme tutustuneet virkkauskursseilla erilaisiin virkkaustekniikoihin. Yksi opeteltavista tekniikoista on ollut salomoninsolmut. Salomonin solmut ovat venytettyjä silmukoita, joita yhdistämällä tehdään verkkoa. Tein kurssille yhdeksi mallityöksi verkkokassin, jonka suunnittelussa käytin hyväksi aikaisemmin virkkaamani verkkokassia. Erityisesti kassin tuplapohja on tehty juuri tuon kassin inspiroimana.

Verkkokassin pohja on kaksinkertainen ja se on auki yhdestä kohtaa. Pohjan sisään saa piiloon vaikka auton avaimet tai jäätelörahat. Halutessaan kassin saa myös käännettyä pohjan sisään piiloon ja näin saa laukkuun näppärän varakassin. En ole laittanut pohjaan nappia, vaikka siihen voisi hyvin laittaa sellaisen. 

Virkkasin verkkokassin kolmosen koukulla kaksinkertaisesta n. 6-säikeisen kalalangan vahvuista puuvillalangasta. Värjäsin langan vuosia sitten värjäyskurssilla ja sen epätasaisesta väristä tuli ihanan elävä kuvio. Lankaa kassiin meni vain n. 70 grammaa. Liukas puuvillalanka ei kuitenkaan ollut ihan paras mahdollinen materiaali salomoninsolmuihin. Solmuja tehdessä huomasin, että jouduin kiristämään salomoninsolmut tiukasti, ettei solmut aukea seuraavalla kerroksella ja jouduin  vaihtamaan koivuisen virkkuukoukun metalliseen kun pelkäsin, että koukkuni napsahtaa poikki.
 
 


 
Ajatuksenani oli, että saan verkkokassista itselleni rantakassin, mutta siitä tuli aivan täydellinen pojan jalkapallolle. Viime kesänä asuntovaunulla reissatessa poikien jalkapallo pyöri autossa pitkin juniksen lattioita, mutta nyt saan näppärästi nostettua sen seinälle. Voi tosin olla, ettei meidän 11-vuotias poika kelpuuta äidin virkkaamaa verkkokassia kentän laidalle. Se jää nähtäväksi. 

Tässä on sinullekin ohje, niin voit pyöräyttää kesäksi näppärän verkkokassin! Jos sinulla ei ole kaapissa n. 6-säikeisen kalalangan vahvuista puuvillalankaa, niin verkkokassin voi virkata melkein mistä vain napakkakierteisestä puuvillalangasta. Jos lanka on ohutta sen voi virkata kaksinkertaisella langalla tai hieman paksummasta langasta yksinkertasella langalla. 

Valitettavasti ohjetta ei ole koevirkattu. Jos huomaat, että ohjeessa on jotain erikoista, niin voisitko mainita! Mukavia virkkaushetkiä! Tägääthän minut somessa, jos teet verkkokassin. Olisi ihana nähdä työsi. Mukavaa viikonloppua! Nähdään taas!

Aikaisemmin virkkaamani verkkokassin löydät täältä: Virkattu verkkokassi

 
 

 

VIRKATTU VERKKOKASSI


Materiaalit:
70 g puuvillalankaa -mallityö on virkattu n. 6-säikeisen kalalangan vahvuisella puuvillalangalla kaksinkertaisena.
3 mm koukku.
 
Lyhenteet:
ps – Piilosilmukka
kjs – Ketjusilmukka
ks – kiinteä silmukka
p – pylväs
pp -pitkä pylväs
 
Salomoninsolmu: Venytä koukulla oleva silmukka n. 1,5 cm pituiseksi. Ota lanka koukulle ja vedä se venytetystä silmukasta läpi. Työnnä koukku venytetyn silmukan ja sen vieressä olevan langan välistä ja ota lanka koukulle. Vedä läpi. Ota lanka koukulle ja vedä molempien koukulla olevien silmukoiden läpi.
 
Huom! Kerros ei pääty perinteisesti salomoninsolmuun vaan pitkään pylvääseen, jolloin seuraavalle kerrokselle siirtyminen onnistuu helposti.

Virkkausohje:

Virkkaa ensin 2 kpl pohjaa.
1. krs. Virkkaa lenkkialoitukseen 3 kjs (kerroksen 1. p), 11 p. Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs:an.
 
Kerroksella silmukoita: 12 p

2. krs. 3 kjs (kerroksen 1. p), p samaan kjs:n kanssa. 2 p jokaiseen edellisen kerroksen p:een. Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs:an.

Kerroksella silmukoita: 24 p

3. krs. 3 kjs (kerroksen 1. p), 2 p seuraavan silmukkaan. *p, 2 p seur.* toista *-* yhteensä 11 kertaa. Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs: an.

Kerroksella silmukoita: 36p
 
4. krs. 3 kjs (kerroksen 1. p), p, 2 p seuraavan silmukkaan. *2 p , 2 p seur.* toista *-* yhteensä 11 kertaa. Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs:an.

Kerroksella silmukoita: 48 p
 
5. krs. 3 kjs (kerroksen 1. p), p, 2 p seuraavan silmukkaan, *3 p, 2 p seur.* toista *-* yhteensä 11 kertaa, p. Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs:an.
 
Kerroksella silmukoita: 60 p
 
6. krs. 3 kjs (kerroksen 1. p), 2 p seuraavan silmukkaan,*4 p, 2 p seur.* toista *-* yhteensä 11 kertaa. 3 p. Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs:an.

Kerroksella silmukoita: 72 p

7. krs. 3 kjs (kerroksen 1. p), 4p, 2 p seuraavan silmukkaan,*5 p, 2 p seur. * toista *-* yhteensä 11 kertaa. Sulje kerros ps:lla kerroksen 3. kjs:an.

Kerroksella silmukoita: 84 p

Katkaise lanka ja tee toinen samanlainen.

Aseta pohjakappaleet nurjat puolet vastakkain ja virkkaa palat yhteen virkkaamalla molempiin reunoihin yhtä aikaa kjs (kerroksen 1. ks) 5 ks, *2 ks seur, 6 ks* toista *-* yht. 8 kertaa, 2 ks seur. Tiputa taaempi pohjan pala pois ja virkkaa vain itseäsi lähempänä olevaan kappaleeseen *6 ks, 2 ks seur* toista *-* yht. 3 kertaa, yhdistä kerros ps:lla kerroksen 1. kjs:aan.

Kerroksella silmukoita: 96 p


Aloita Salomonin solmujen teko.
1. krs. Virkkaa kjs (ei lasketa silmukaksi), *ks ja tee 2 solmua, hy3* toista 24 kertaa, tee solmu ja pp kerroksen 1. ks:aan.

2. krs. *Tee 2 solmua, ks edellisen kerroksen 1. solmuun* toista *-* kerros loppuun. Korvaa viimeinen solmu pp:llä. Toista 2. kerrosta yht. 13 kertaa.

14. krs. *Tee 2 solmua, ks edellisen kerroksen 1. solmuun* toista *-* yht. 11 kertaa. Tee solmu ja pp. Käännä työ.

15. krs.
*Tee 2 solmua, ks edellisen kerroksen 1. solmuun* toista *-* yht. 10 kertaa. Tee solmu ja pp. Käännä työ.
 
16. krs. *Tee 2 solmua, ks edellisen kerroksen 1. solmuun* toista *-* yht. 9 kertaa. Tee solmu ja pp. Käännä työ.

17. krs. *Tee 2 solmua, ks edellisen kerroksen 1. solmuun* toista *-* yht. 8 kertaa. Tee solmu ja pp. Käännä työ.

18. krs. *Tee 2 solmua, ks edellisen kerroksen 1. solmuun* toista *-* yht. 7 kertaa. Tee solmu ja pp. Käännä työ.

19. krs. *Tee 2 solmua, ks edellisen kerroksen 1. solmuun* toista *-* yht. 2 kertaa. Tee solmu ja pp. Käännä työ.

20. krs. Tee 2 solmua, ks edellisen kerroksen 1. solmuun. Tee solmu ja pp. Käännä työ. 

21. krs. Tee solmu ja pp. Katkaise lanka.

Tee kerrokset 19.-21. kerroksen 18. toiseen reunaan. Katkaise lanka.

Tee toinen samanlainen kappale toiselle puolen kassia yhdistämällä lanka 13. kerroksen 13. solmuun. Jatka virkkausta kerroksen 14. ohjeen mukaisesti.

Älä katkaise lankaa viimeisellä kerralla, vaan virkkaa vielä kerros kiinteitä silmukoita reunuksen ympäri. Virkkaa 4 ks jokaiseen reunalla olevaan salominin solmuun (3ks tulee venytettyyn silmukkaan ja 1 ks ks:aan). Kun tulet kohtaan, missä kerrokset 14 kohtaavat, jätä ks virkkaamatta. Virkkaa kassin sankoja varten kerroksen 21. solmuun ks, kjs ja ks (merkitse kjs silmukkamerkillä tai langalla). Kun tulet kohtaan, missä kerrokset 19. kohtaavat, jätä taas 1 ks virkkaamatta.

Sangat: Yhdistä lanka samalla sivulla olevaan oikean puoleiseen silmukkamerkkiin. Virkkaa 60 kjs ja yhdistä ps:lla vasemmalle puolen merkittyyn silmukkaan. Tee toinen sanka toiselle puolen kassia.
Virkkaa vielä kerros kiinteitä silmukoita. Virkkaa kulmissa, joissa edellisellä kerroksella jätit silmukat virkkaamatta 2 ks yhteen. Virkkaa sankaan 60 ks. Yhdistä kerros ps:lla kerroken 1. kjs:aan. Katkaise lanka ja päättele. Kassisi on valmis!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti