lauantai 2. marraskuuta 2019

KUDOTTU TALVIRUUTU-HUOPA





Kudoin tänä syksynä kansalaisopiston kangaspuilla toisen huopani. Mallin nimi on Talviruutu ja sen ohje on julkaistu Loimien Lomassa -lehdessä nro. 02/2004. Huovan loimilangat on Tekstiiliteollisuuden villaa ja kuteena käytin viime kesänä värjäämiäni seiskaveikkoja. Lankojen kauniit sinivihreät sävyt on saatu sinisistä lupiinin kukista pitämällä värjäyslämpötila alle 50 asteen.


Huovan sidoksena on nastallinen, joka kudotaan 6 varrella ja polkusella. Kudoin aina yhtä kuviota n. 12.5 cm, jonka jälkeen vaihdoin kuviota ja väriä. Hieman tiheyden pitämisessä oli haasteita, mutta onneksi suurin osa epätasaisuuksista hävisi, kun otin huovan pois puista. Kuviossa on joka toinen rivi palttinaa ja joka toinen kuviollista. En aluksi huomannut, että keskellä kuviota tehdyt langanjatkot olisi pitänyt ajoittaa aina palttinakerroksille, jolloin jatkokohdat eivät näy vaan ne hukkuvat huovan kuvioon. Sain tehdä vähän ylimääräistä työtä, kun siistin huopaa vielä jälkikäteen.





Malli oli aivan ihana kutoa ja se valmistui melkein huomaamatta. Huovasta tuli hieman pienempi (n.115 cm x n.140 cm) kuin mitä suunnittelin, koska lankani eivät olisi riittäneet pidempään. Huovan yhteen ruuturiviin hupeni aina yli 30 grammaa lankaa, joten en saanut kudottua sitä kuin 13 kerrosta. Muuten olisin joutunut tekemään puolikkaita ruutuja. Kaiken kaikkiaan kudelankaa kului yli 400 grammaa. Kun huopa oli valmis ja pois puista, pyörittelin vielä päihin hapsut.


Edellisen huovan kutomisesta ehti vierähtää pari vuotta ja se oli aivan liian pitkä tauko villan kutomisessa. Työhön ryhtyessä minulla oli sellainen tunne, etten ole koskaan ennen istunut kangaspuiden takana ja jouduin hetken keräämään ajatuksiani, että mitä villan kutomisessa pitikään muistaa. Onneksi apunani oli kutomon rautarouvat, jotka aina neuvovat minua, kun minulla menee sormi suuhun.





Lupiinin sinisen värin valonkesto ei ole kovin hyvä ja jouduin hetken miettimään, että uskallanko käyttää sillä värjättyjä lankoja lahjaksi annettavaan työhön. Rohkenin kuitenkin käyttää  niitä, koska sininen väri on pysynyt virkkaamassani  Kalevala Calissa jo kolme vuotta. Vaikka Talviruutuni sopiikin kuin nenä päähän Kalevala Calini kanssa, matkaa tämä kaunis huopa äidilleni. Ensimmäisen huopani kudoin isälleni, joten nyt oli äidin vuoro.


Lisää lupiinin kukilla värjäämisestä löydät täältä: Sinistä lupiinin kukilla.
Aikaisemmin kutomani Hilma-huovan löydät täältä: Kudottu Hilma-huopa.

  

16 kommenttia:

  1. Oi, se on ihan mielettömän kaunis <3

    VastaaPoista
  2. Kyllä on kaunis huopa ♥ Se oikein kutsuu kietoutumaan sisäänsä! Olisi hienoa osata tehdä tuollaisia. Minullakin on kangaspuut tuolla varastossa ja aikomus on jonain päivänä ne saada koottua. Mattoja olen suunnitellut tekeväni, mutta tällaisetkin olisi kyllä mielenkiintoisia kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♡ Suosittelen kaivamaan puut esiin! Kutominen on mukavaa touhua ja itse pidän juuri näiden kevyiden kudonnaisten teosta, kun niitä ei tarvitse paukuttaa hiki hatussa =)

      Poista
  3. Todella kaunis huopa. Ihanat värit! Ja tuo mainitsemasi Kalevala Cal projektisi toimi muuten alunperin inspiraationa omalle kasvivärjätyin langoin toteutetulle Kalevala-peitolleni, eli kiitos inspiraatiosta. :) https://nurinkudin.blogspot.com/2019/09/kalevala-peitto-itsevarjatyin-langoin.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♡ Miten ihana kuulla ♡♡♡ Tulenkin kurkkaamaan Kalevalaasi =)

      Poista
  4. Oi, miten kauniin huovan olet tehnyt!

    VastaaPoista
  5. Uskomattoman upea. Kyllä vanhempiesi kelpaa, molemmilla omat ihanat tyttären tekemät huovat. <3

    VastaaPoista
  6. Todella kaunis huopa <3 Ja noi värit... Ihana, ihana, ihana!
    Mulla ois paritkin kangaspuut tallessa oottamassa, milloinkahan ja mihinköhän saisin ne koottua??? Tuollainen huopahan olisi hienoa tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Suosittelen kaivamaan puut esiin ja viritteleen ne kudontakuntoon! Kutominen on aivan ihanaa <3

      Poista