lauantai 2. kesäkuuta 2018

VIRKATUT TISKIRÄTIT

 
"Älä koskaan luovu siitä, että kohdattuaan sinut ihminen on onnellisempi kuin ennen sitä."
- Äiti Teresa
Olin pari viikkoa sitten kasvivärjäyskurssilla ja koska paikallaan istuminen ja keskittyminen toimettomana on minulle hieman haastavaa, niin virkkasin tunnilla tiskirätit. Valitsin malleiksi perinteisen isoäidinneliön sekä ihan perusneliön, jolla on hieno englannin kielinen nimi, Solid square. Molemmat palat ovat sen verran helppoja virkata, että syntyivät sen enempää miettimättä ja pystyin tunnilla kuuntelemaan samalla kun kädet tekivät töitä. 


Nappasin kaapista kerran virkatun ja puretun kerän, jonka vyöte oli hukassa, mutta mielestäni se oli Teeteen Bamboo & Co. -lankaa. Ihanaa se oli ainakin virkata ja tosi pehmeää. Virkkasin molempia malleja kymmenen kerrosta ja yhteen liinaan lankaa kului n. 18 g grammaa. Kahdesta kerästä jäi niin pieni nöttönen, ettei siitä enää liinaa tehnyt, joten virkkasin siitä liinoihin reunukset ja kulmaan ripustuslenkin. Kaksi liinaa reunukseineen vei suurin piirtein 50 g lankaa.
Tätä helpommaksi en enää tiskirättien virkkausta voi tehdä ja jos et ole paljoa virkannut, niin tiskirätit tai siivousliinat voisi olla sellainen työ, mistä voisi aloittaa. Niitä virkatessa voit harjoitella pylväitä ja koska ne ovat tiskirättejä, käsialalla ja mahdollisilla virheillä ei ole niin justiinsa väliä. Ne valmistuvat nopeasti, joten mielenkiinto pysyy varmasti koko ajan yllä. Olen aikaisemmin tehnyt siivousliinoja harjoitellessani palmikon virkkausta, mutta ristiinvirkatut pylväät tekevät liinasta niin paksun, että sen kuivuminen kestää kauan ja se alkaa herkästi haista. Suosin siis ilmavia malleja ja suosittelen kokeilemaan erilaisia ruutuja.

Reunuksien ohjeet löydät tämän postauksen alaosasta ja ne sopivat melkein liinaan kuin liinaan. Isoäidinneliöön tai perusneliöön en kirjoittanut ohjeita, koska netti on niitä pullollaan. Isoäidinneliön voit tehdä vaikka tällä Novitan ohjeella ja tässä on linkki Arteeni-blogiin ja Solid Squareen. Googlettamalla löytyy myös paljon erilaisia tiskirättiohjeita ja mm. Prinsessajuttu-blogista löytyy myös monta ihanaa ohjetta (tässä linkki Prinsessajuttuun).
REUNUSTEN VIRKKAUSOHJEET:


Lyhenteet:
ps - piilosilmukka
kjs – ketjusilmukka
ks - kiinteäsilmukka
puolip – puolipylväs
p – pylväs

Isoäidinneliön pitsireunus:

Kun liina on halutun kokoinen. Voit aloittaa reunuksen mistä tahansa. Tee ps. kjs:aan

1. Krs. Virkkaa 5 kjs. ps ed. kerroksen kjs:aan. toista kerros loppuun. Kulmassa tee ps, 2 kjs, ps, yhdistä kierros ps:lla.
2 Krs. Siirry ps:lla kjs-kaareen. Virkkaa kjs-kaareen: ks, 1 puolip, 2 p, 1 puolip, ks. Tee kulmien 2 kjs:aan ks, 4 kjs, ks,
Virkkaa viimeiseen kulmaan 4 kjs:n sijaan 12 kjs (ripustuslenkki). Sulje kerros ps:lla. Päättele langat.


Solid Squaren piparkakkureunus:

Kun liina on halutun kokoinen. Aloita kulmasta.

Virkkaa itsenäinen ps kulmaan. seuraavaan silmukkaan 1 puolip. p, kjs ja p seuraavaan, puolip, ks, ps, tee kulmiin aina ps, 4 kjs, ps.
Virkkaa viimeiseen kulmaan 4 kjs:n sijaan 12 kjs (ripustuslenkki). Sulje kerros ps:lla. Päättele langat.13 kommenttia:

 1. Kauniit tiskirätit! :) Kesäiset ja herkät.

  VastaaPoista
 2. Noillahan on ihan ilo pyyhkiä pöytää. :)

  VastaaPoista
 3. Hyödyllinen käsityö! Harmi, että en vieläkään virkkaa, mutta ehkä tämä on se juttu, mistä aloitan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva ♡ Tästä olisi tosiaan hyvä aloittaa. Jos asuisit yhtään lähempänä, niin voisin vaikka kädestä pitäen opettaa ♡

   Poista
 4. Ompas ihanat💗 nämä olleet itselläki ’toteutuslistalla’, nyt kyllä pitää kaivaa virkkuukoukku esille ja toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Mulla on kans täällä rättitehdas käynnissä! Ajattelin sujauttaa näitä sukulaisten joulupaketteihin =)

   Poista
 5. Onpas kivan näköisiä siivousliinoja, pitäisiköhän itsekin virkata muutama perinteisten kuituliinojen kaveriksi. Tuo isoäidinneliö taitaa olla vielä lihasmuistissa vaikka hetkeen ei olekaan tullut virkkailtua. Tuo pirparkakkureunus tosin ei ehkä enää luonnistuisi ilman ohjetta, joten kiitos siitä!

  VastaaPoista