lauantai 27. tammikuuta 2018

KUDOTTU HILMA-HUOPA


 "Ennen kuin aloitat, hanki hyviä neuvoja, ja kun sitten olet tehnyt päätöksesi, toimi viipymättä."
    - Sallustius
Vuoden vaihteessa, kun muut juhlivat uutta vuotta, istuin kutomolla kangaspuiden takana ja kudoin ensimmäistä huopaani. Kansalaisopiston yksissä puissa on joka vuosi huopaloimi, mutta aikaisemmin olen tyytynyt vain ihastelemaan vierestä muiden kutomisia. Hieman minua jännitti aloittaa kutominen pyhinä, mutta onneksi kutomon kokeneemmat kankurit auttoivat ja pääsin alkuun työni kanssa.

 
Tämän vuoden huovaksi valittiin Hilma-huopa. Se on Anne Hamerin suunnittelema kaunis villalangasta kudottava huopa, jossa on siro kuvio. Kuvio toistuu myös toiselle puolelle, eli huopaa voi käyttää kaksipuolisena. Sidoksena Hilma-huovassa  on aaltomainen katkotoimikas, joka kudotaan kahdeksalla polkusella. Kauniista kuviosta huolimatta se on poljennaltaan hyvin yksinkertainen ja aivan ihana kutoa. Ohjeet huopaan löydät Lankavan sivuilta.
Kudoin huovan viime kesänä kasvivärjäämistä langoista, joita oli ja on vieläkin valtavasti. Käytin viittä eri keltaisen sävyä, jotka olen värjännyt lupiinin lehdillä, sipulilla, pietaryrtin pelkillä kukilla ja koko kasvilla. Värierät olivat yhtä lukuunottamatta jälkivärejä. Värit kulkevat huovassa niin, että se vaalenee ja tummenee välillä. Kudelankaa huopaani kului n. 450 grammaa. Oli ihanaa kutoa itse värjätyistä langoista, kun ulkona paukkui pakkanen ja viime kesän kasvien keruuretket pikkuväen kanssa olivat vielä elävästi mielessäni. 


Leikkasin loimilangat hieman liian lyhyiksi, joten tein vain muhkeat hevosenhäntä solmut molempiin päihin. Vaikka kasvivärjätyt lankani eivät olleet yksistään niitä lemppareitani, niin yhdessä ne näyttävät hyvältä ja pidän lopputuloksesta valtavasti. Huovasta tuli ihanan aurinkoinen, joka on täynnä viime kesän muistoja. Ajattelin ensin pitää huovan itselläni, mutta taidan antaa sen isälleni lahjaksi. Pitäköön se hänet lämpimänä. Mukavaa viikonloppua! Tavataan taas!13 kommenttia:

 1. Kaunis huopa, ihanan seesteinen väri.
  Minäkin olen yhden huovan kutonut. Taisi olla 60-70luvun vaiheilla kun olin kansanopistossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Ihana kuulla ♥ Onko huopasi vielä tallessa? Pidin itse huovan kutomisesta tosi paljon, eikä se nyt ollutkaan niin vaikeaa kuin luulin. Odottelen jo, että pääsen kutomaan seuraavaa =)

   Poista
 2. Aivan ihana huopa! Niin lämpimän näköinen ja raikkaan värinen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Olin niin mielissäni, kun sain hukattua huopaan kasvivärjäämiäni lankoja. Enhän mä voi värjätä ensi kesänä lisää, jos vanhat kummittelee kaapissa =)

   Poista
 3. Kerrassaan upea!
  Tuo on jotain, mitä olisi kyllä kiva osata ja hallita, mutta mistä en kyllä (vielä) selviäisi alkuunkaan.
  Erityisen mukava olo tuli siitä, että työ tosiaan oli KUDOTTU, kuten otsikossa luvattiin, eikä neulottu, jollaisiksi niin moni "kudottu" tuote paljastuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kudonta on aivan ihanaa! Suosittelen tutustumaan paikallisen kansalaisopiston tai Taito-yhdistyksen kurssitarjontaan! Itse aloitin kudonnan kansalaisopistossa kolmisen vuotta sitten ja vaikka minulla on omat puut, niin enemmän opiston puilla ehdin kutoa =)

   Poista
 4. Voi miten ihana huopa! Tuota olisi kyllä mukava joskus koittaa itsekin tehdä, harmillisesti meilläpäin ei ole oikein opetusta tuohon, mutta ehkäpä joskus 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Miten kurjaa kuulla! Kankaan kudonta on mun mielestä sellainen käsityötekniikka, että se vaatii opettajan. Ainakaan itse en pysty kuvittelemaan, että selviäisin tänäkään päivänä ilman opettajan tai kokeneempien apua.

   Voisikohan joku paikallinen kutoja auttaa? Jos paikallislehden ilmoituksen avulla löytäisit itsellesi opettajan ja hyvässä lykyssä vanha taituri saisi susta juttuseuraa <3

   Poista
 5. Aivan ihana! Mulla ja kansalaisopistolla on mennyt aikataulut hieman ristiin, mutta vielä jonain päivänä aion osallistua kudontakurssille. Sun kuvat kudontatöistä ovat valtavan inspiroivia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhannet kiitokset Nea <3

   Toivottavasti pääset vielä kutomaan! Kudonta on tosi mukavaa ja mä pidän siitä, että saan tehdä just sen näköisä mattoja kuin haluan =) Musta on ihanaa kuulla, että kudonta kiinnostaa yhä enemmän ihmisiä <3

   Poista
 6. Kyllä on upean näköinen huopa! Kaunis kuvionti ja ihanan keväiset värit. Nuo keltaisen eri sävyt sulautuu kyllä kauniisti yhteen. Taitava sinä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Oikean värijärjestyksen löytäminen oli kyl haastavaa, kun kudoin peittoa pimeimpään vuodenaikaan ja sävyt ovat niin lähellä toisiaan, etten olisi varmaan erottanut keskellä oleviä toisistaan, jos olisin sotkenut kerät =)

   Poista