lauantai 23. kesäkuuta 2018

HELPPO JA NOPEA VIRKATTU NOJATUOLIN PEHMUSTE SIS. OHJE


"On viisainta lukea säätiedotus ennen kuin rukoilee sadetta." 
- Mark TwainIlmoista taas huomaa, että on juhannus! Ensin kärvistellään puolitoista kuukautta helteessä ja odotetaan sateita kuin kuuta nousevaa, mutta kun tulee juhannus, niin sataa vettä ympäri vuorokauden ja lämpötila laskee lähelle villahousulukemia. Itseäni sateiset juhannukset eivät oikeastaan haittaa, koska vietämme juhannuksen kotona ja vierailemme oman kylän juhannusjuhlissa ja paikallisessa veturimuseossa, joka on ollut joka vuosi juhannuksena auki. Se onkin ainoa museo, johon uskallan lasten kanssa mennä ilman, että saan pelätä, että vilkkaat pojat kaatavat tai rikkovat jotain.

 
Elättelin toiveita, että ilmat tästä vielä lämpiävät ja terassikelit palaavat ja virkkasin terassimme Lumikenkä-rottinkituoliin pehmusteen. Virkkasin trikookuteesta kympin koukulla maton ja käytin siinä Moss Stich -silmukointia eli virkkasin joka toisen silmukan kiinteänä ja joka toisen silmukan ketjusilmukkana. Kuteiden päitä en päätellyt vaan solmin ne hevosenhäntä solmuin ja jätin hapsuiksi reunoille. Matto oli niin nopea ja helppo tehdä, että aloitin sen virkkauksen aamulla ja illalla sain sen valmiiksi. 
En ostanut mattoon kuteita vaan käytin niitä mitä kaapista sattui löytymään ja mm. turkoosi ja vihreä on lastenhuoneen mattojen jämäkuteita. Moss Stich -silmukointi sopi työhön hyvin, sillä se antoi anteeksi kuteiden paksuuserot, joita oli valtavasti. Vihreästä jouduin tosin jo leikkaamaan pätkän pois, kun kerästä tulikin yhtäkkiä kahden sormen paksuista kudetta. Toistan matossa koko ajan samaa värijärjestystä: limen vihreä, turkoosi, violetti ja vaaleanpunainen. Värikäs matto sopii mukavasti aikaisemmin kutomani nurinkurin-maton ja värjäämäni aurinkokatoksen seuraksi terassin nurkkaukseen, jossa istun kesäisin melkein joka päivä. 


Matosta tuli niin paksu, että se antaa anteeksi rottinkituolin kovuuden ja pinnojen väliset raot ja sen päällä on mukava istua. Kirjoitin mattoon ohjeen, jos haluat tehdä itsellesi samanlaisen. Matto on niin helppo virkata, että uskoisin sen onnistuvan ihan ensikertalaiselta. Jos kaapissasi ei ole trikookudetta, niin voit tehdä maton myös ontelokuteesta tai leikata vaikka vanhat vaatteet ja/tai lakanat kuteiksi ja virkkaat maton niistä. Kudetta minulla meni 54 cm leveään (ei sis. hapsuja) ja 120 cm pitkään mattooni n. 2,5 kg. Ohjeen löydät tämän postauksen lopusta. Nyt jatkan tunikani virkkausta, joka on ollut kiireiden vuoksi sivussa melkein koko viikon. Hyvää juhannusta sinulle rakas lukija!


Aikaisemmin kutomani nurinkurin-maton löydät täältä ja vanhoista lakanoista tehdyn aurinkokatoksen täältä.
VIRKATTU MOSS STICH -MATTO


Käytetyt silmukat ja niiden lyhenteet:
ps - piilosilmukka
kjs – ketjusilmukka
ks - kiinteäsilmukka


Tee alkuun parillinen määrä kjs:ta. Itse virkkasin mattooni 42 kjs:aa.

1.krs. Virkkaa 1 ks 3.kjs:aan koukusta lukien. *1 kjs, hyppää yli kjs, virkkaa 1 ks seuraavaa kjs:aan* Toista *-* kerros loppuun. Virkkaa viimeiseen kjs:aan 1 ks. Katkaise lanka ja vaihda väriä. Käännä työ!

2.krs. Aloita kerros itsenäisellä ks:lla *Virkkaa 1 kjs edellisen kerroksen ks kohdalle ja ks edellisen kerroksen kjs:n ympärille* Toista *-* kerros loppuun. Tee viimeiseen ks:aan ks. Katkaise lanka ja vaihda väriä. Käännä työ!

Toista kerrosta 2 niin pitkään, että työ on halutun mittainen. Tee hevosenhäntäsolmut aina lankojen päihin ja jätä ne hapsuiksi työn reunoille.


14 kommenttia:

 1. Taas huomaa että ollaan Suomessa: valitus ilmoista. Tyypillistä valituksille on pistävän ivallinen sävy. Se tuntuu pahalta.
  Nyt on ollut hyvin kaunista kesää. Olen ollut siitä hyvin kiitollinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut upea kesä, vaikka kaipasimme jo sateita, koska kasvimaa oli rutikuiva ja kaivostakin loppui vesi. Olisi kuitenkin ollut mukavaa, että keskikesän juhlaa olisi saanut viettää aurinkoisessa säässä =)

   Poista
 2. Onpa ihana tuolinsuojus/matto. :) Hapsut ovat hauskat, sopivat keskikesän fiilikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tuohon Moss Stichiin on niin kurjaa päätellä, joten ajattelin oikaista =)

   Poista
 3. Minusta postaus on kiva ja kirjoittelet mukavasti ja positiivisesti! Ihanat tuolinpäälliset ja viehättävä terassi. Hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Nätti tuolin matto, samalla mallilla saa tukevia tyynyjäkin. Kävin ihailemassa sitä 'karamellimattoakin', todella kiva tulos kaikista jämistä. Hypätään vain virheiden yli, työn ilo on tärkeintä. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irmeli =) Tämä on ihanan pehmeä muuten istuakin! Huomattavasti mukavempi pyllyn alla kuin tuo kudottu =)

   Poista
 5. Onpas kivat ja värikkäät tuolin pehmusteet! Mukavaa kesän jatkoa! <3

  VastaaPoista
 6. Tosi kaunis tuolin päällinen. Muutenkin toi nurkkaus on niin kutsuvan näköinen, nätti ja kivat värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Täällä kyl viihtyy =) Värjäyspisteeni on terassin nurkassa, joten täällä tulee vietettyä kesäisin tunti jos toinenkin =)

   Poista
 7. Minäkin tykkään tuosta nojatuolin pehmusteesta. Jotenkin tuo pinta on riittävän simppeli, mutta silti siinä on jotain, toimii :)

  VastaaPoista