"Kun pidän luentoa, hyväksyn että ihmiset katsovat kelloaan, mutta en voi sietää sitä, jos he nostavat sen korvalleen kuullakseen, onko se pysähtynyt."
- Marcel Achard
- Marcel Achard
Tämän postauksen otsikko lupaa paljon ja olin kahden vaiheilla, että uskallanko vielä lähteä kirjoittamaan aiheesta. Ajattelin kuitenkin, että oppimistani tiedoista ja taidoista voisit saada apua ja pääsisit nauttimaan käsitöiden tekemisestä uudella tavalla. Värit vaikuttavat käsityön alkunäköön valtavasti ja olen itse tuskaillut monet kerrat värien kanssa, kun en ole osannut päättää, että mitkä valitsisin. Käsitöitä tekemällä ja kokeilemalla erilaisia yhdistelmiä värisilmä väkisinkin kehittyy ja viimeistään kokemuksen kautta oppii näkemään, että mitkä värit sopivat keskenään. On kuitenkin olemassa oikotie onneen ja tämän ohjeen avulla voit melko huoletta yhdistellä värejä ja luoda harmonisia väriyhdistelmiä siinä epäonnistumatta. Valitettavasti tässä on varjopuolena se, että mielestäni en ole enää niin luova värivalinnoissani, sillä turvaudun tähän turhankin helposti.
Rakastan värejä ja haluan käyttää niitä mahdollisimman paljon. Koska en ole saanut mitään alan koulutusta, olen yrittänyt oppia käyttämään värejä katselemalla muiden töitä ja yrittänyt näin selvittää, että onko värien yhdistämisessä jotain säännönmukaisuutta, mitkä sopivat yhteen ja mitkä ei. Yhtenä päivänä eräitä villasukkia katsellessa mietin, että mistä johtuu, että sukissa käytetyt oranssi, punainen ja violetti sopivat niin hyvin yhteen. Silloin oivalsin, että vastaus minua askarruttaneeseen kysymykseen varmoista värivalinnoista onkin ollut koko ajan nenäni edessä. Se on se pirskatin väriympyrä! Vahvistuksen tähän sain viime keväänä löytäessäni autiotalosta värikiekon, jonka avulla pystyi tekemään harmonisia väriyhdistelmiä. Tämä on varmasti monelle itsestään selvä asia, mutta minä en tätä aikaisemmin tiennyt ja voin vaikka vannoa, etten ole ainoa.
VÄRIYMPYRÄ
Muistat varmasti kouluajoilta väriympyrän, jossa on päävärit: keltainen, sininen ja punainen sekä niiden väleissä olevat välivärit: vihreä, violetti ja oranssi. Värit, jotka ovat vierekkäin väriympyrässä sopivat automaattisesti keskenään eli käyttämällä värejä tutussa ja turvallisessa sateenkaaren kirjossa eli sininen, violetti, punainen, oranssi, keltainen ja vihreä, et voi epäonnistua. Jos et kuitenkaan halua käyttää koko väriympyrän kirjoa, niin valitse vaikka kolme vierekkäin olevaa väriä, esim. punainen, violetti ja sininen tai keltainen, oranssi ja punainen.
Kuulostaako tylsältä? Ei suinkaan! Värejä ja sävyjähän on valtavasti. Onnistuakseni sinun ei tarvitse käyttää perusvärejä vaan valitse niiden eri sävyjä, esimerkiksi turkoosia, limenvihreää ja sitruunan keltaista, joka on yksi tämän hetkisistä lemppareistani! Tai yhdistä seuraavan kerran sukkiin pinkkiä, lilaa ja turkoosia. Kaikista parasta tässä on se, että samat säännöt pätevät niin maanläheisten kuin pastillisävyjen suhteen. Oli se väri tai sen sävy mikä tahansa, niin se takuu varmasti sopii yhteen vierustoverinsa kanssa. Vaikka itse pidän tummista ja vaaleista sävyistä keskenään, niin olisin tarkka ja kiinnittäisin huomiota siinä, etten käyttäisi esim. meleerattuja tai maanläheisiä sävyjä ja karkkisävyjä, mutta eihän sitä koskaan tiedä, miten spektaakkelimaisia väriyhdistelmiä näin syntyy. Kaikki selviää vain kokeilemalla.
LUOTA ITSEESI
Vaikka sanon, että käyttämällä väriympyrässä vierekkäin olevia värejä, onnistut varmasti niin älä unohda sitä, että meillä jokaisella on oikeus omiin värimieltymyksiin ja myös värien käytössä on jokaisella omat makunsa. Kaikesta ei tarvitse pitää. Esimerkiksi puhdassininen ja perusvihreä sopivat varmasti keskenään, mutta tiedätkö, että minä en pidä niistä yhdessä - en ainakaan nyt. Kaapissani on käsinkudottu laukkukangas, jota en halua käyttää, kun kudoin sen juuri tuota väriyhdistelmää käyttäen. Tästä lähtien muistan, että pidän pääni kylmänä väriyhdistelmien kanssa. Jos en pidä jostain, en käytä sitä, vaikka tiedän, että värit näyttävät yhdessä hyvältä.
TUMMIA JA VAALEITA SÄVYJÄ
Toinen helppo tapa onnistua väriyhdistelyssä on sama, josta kerroinkin jo viimeksi väreistä puhuessani. Se on niinkin yksinkertainen kuin että voit käyttää työssäsi samaa sävyä, mutta sen eri tummuusasteita. Esimerkiksi virkatessa Molla Millsin tyynyn ja käsilaukun viime kesänä käytin tätä tekniikkaa töissäni. Mollan tyynyssä on vaaleanpunaisen ja käsilaukussa persikan sävyjä. Tämä on hyvin helppo ja yksinkertainen tapa, mutta harmikseni lankojen, joissa on esim. useita eri turkoosin valoisuuksia ei löydy niin helposti. Onneksi niitä kuitenkin on kuten esim. Dropsin Paris ja maailmalla virkkaajien suosiossa olevassa Sheepjesin Catonassa on todella herkullinen värikartta. Lisäksi Paintbox Yarnsin Cotton DK:ssa on 56 sävyä, mutta en ole ihan varma, että myydäänkö Paintboxia Suomessa.
Ja kuinkahan pitkät väriopin opinnot ovat tässä takana....?
VastaaPoistaIhmettelee eräs värioppia pitkään opiskellut ja näiden opintojen tietoja toistakymmentä vuotta tuotesuunnittelussa käyttänyt tekstiiliteollisuuden vanhan koulutuksen omaava ammattilainen.
Hei Anonyymi :) Olen postauksen alussa kertonut, ettei minulla ole alan koulutusta ja tietoni perustuvat kokemuksiini ja havaintoihini, jotka vahvistuivat löytämäni värikiekon myötä. Haluaisin päästä opiskelemaan enemmän väreistä, mutta en ole vielä pystynyt ratkaisemaan, että kuinka se olisi mahdollista :)
PoistaNäin vähän ajattelinkin, kun väriympyrääsi valitsemasi värit ovat täysin eri tasoisia keskenään...eli pieleen meni jo alussa. Tuo väriympyräsi ei siis ole väriopin mukainen.
VastaaPoistaKiitos palautteestasi =) Mukavaa vuodenvaihdetta ♡
PoistaAnonyymi halus vähän päteä... :D Hyvät neuvot annoit ja käsityösi ovat todella kauniita. Kiitos!
VastaaPoista