keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Enneunia ja autiotaloja

"Ei ole konstikaan olla rohkea, jos ei pelota."
  - Tove Jansson


Näin vuosi sitten unta, että olin penkomassa erästä pitkään tyhjillään ollutta taloa. En muista uneni talosta muuta kuin, että sen yhdellä seinällä paljon pieniä tauluja. Tiesin missä talo oikeasti on ja viime syksynä ohi ajellessa huomasin talon pihassa siirtolavan. Sanomattakin selvää, että kävin kurkkimassa lavalle, että mitä sieltä löytyy. Koska mielestäni ei ollut oikein, että menisin omin lupineni dyykkaamaan toisen pihassa olevaa lavaa, jätin talon oveen lapun ja pyysin talon omistajia ottamaan yhteyttä. Päivät kuluivat. Syyssateet tulivat ja menivät.  Eräänä päivänä lava oli tipotiessään ja lappuni roikkui vieläkin ovessa. Kävin hakemassa lapun pois ja monet kerrat talon ohi ajellessa, harmittelin kaatopaikalle joutuneita vanhoja aarteita.


Pari viikkoa sitten ajoin talon ohi ja huomasin sen pihassa auton ja miehen irroittamassa ikkunoita. Niin... tiesinhän minä, ettei pitkään asumattomana ollutta taloa kunnosteta. Se purettaisiin. Ennen kuin ehdin sen enempää ajatella, nousin jo talon rappusia ja pyysin päästä sisälle. Talo oli jo tyhjä ja purkutyöt aloitettu. Vain kammarin seinälle oli jätetty kellertyneitä papereita. Ne olivat talossa asuneen naisen, luultavasti keramiikkataitelijan muistiinpanot. Sain työmieheltä luvan ottaa ne mukaani ja niiden joukosta löysin värikartan. Minunlaiselle väreistä kiinnostuneelle käsityöharrastajallehan tämä on oikea aarre. Olen iltaisin pyöritellyt värikarttaa ja tutkinut sitä. Osa sen saloista on jo auennut minulle, mutta muutaman kanssa joudun kysymään neuvoa kudonnan opettajaltani. Jos sinua kiinnostaa tämä "väritietokone", niin näitä löytyy tälläkin hetkellä uutena Amazonin verkkokaupasta.


Olin jo lähdossä talolta, kun ohimennen kysäisin, että saisinko ostaa saunan oven, koska se oli mielestäni niin äärimmäisen kaunis. Mies katsoi minua hetken ymmällään, että hulluko tuo on, mutta soitti talon omistajille ja sain viedä oven mennessäni. Ajattelin, että vanha rapistunut maalipinta on kaunis kuvausalustana, mutta saisihan tästä myös upean pöydän vai mitä mieltä olet? Eikö kannattanutkin pelastaa vanha ovikaunotar talosta, jota ei enää ole. Seuraavalla viikolla talo nimittäin purettiin ja siitä on jäljellä enää tyhjä tontti ja tämä ovi. Pari päivää myöhemmin näin uutta unta, että olin taas penkomassa taloa ja seuraavan yönä olin ostamassa toista autiotaloa. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä tarina jatkuu. Ilmeisesti minun pitää ainakin kysellä kansalaisopiston keramiikkakurssien perään, koska kaikella on aina tarkoituksensa, myös autiotalosta löytyneillä lasitusohjeilla. Mukavaa loppuviikkoa sinulle.

30 kommenttia:

 1. Ihana tarina ja tuo ovi on ihan superihana! Niin kaunis värikin. 💞 Jäämme odottelemaan tarinan jatko-osaa. 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Se on kyl makean värinen <3 Kyl ennen wanhan osattiin käyttää upeita värejä =)

   Poista
 2. Voi miten ihana tarina <3 Tuo ovihan suorastaan vaati päästä mukaasi, se on mielettömän kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) No niinpä =) Vielä en ole löytänyt sille mitään paikkaa vaan se nököttää meidän kuistilla, kun eihän se sovi tämän hetkiseen sisustukseen =) Mutta eiköhän sille vielä paikka löydy!

   Poista
 3. Loistava ovi! Hienoa, että rohkenit käydä sisään. Jatkoa odotan minäkin! 💫 Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Sitä aina välillä yllättää itsensäkin tekemästä sellaisia asioita, mitä ei ihan heti uskoisi tekevänsä =D

   Poista
 4. Sympaatinen tarina ja ihana ovi! Olen tosi kiinnostunut tuosta väritietokoneesta, olen niin huono yhdistelemään värjeä. Teehän postaus siitä kun olet selvittänyt miten kaikki toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mulla on suunnitelmissa uusi väripostaus ja kokoan siihen parhaillaan materiaalia =) Oletko jo tutustunut viime syksynä kirjoittamaani postaukseen värienkäytöstä? Löydät sen tästä =)

   Poista
 5. Seuraavalla kerralla kirjoita lappuun: Hei, otin pari tavaraa kuormalavalta, jos haluatte tavarat takaisin tai haluatte maksun tavaroista, niin tässä ovat yhteystietoni. Olipa harmi, että kukaan ei koskaan ottanut sinuun yhteyttä ja tavarat menivät kaatopaikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava vinkki =) Mun pitää pistää korvan taakse tuo, jos vielä eksyn tutkimaan autiotalojen pihoissa olevia siirtolavoja. Unien perusteella niitä ilmeisesti on tulossa lisää =)

   Poista
 6. Ihana ovi! Ja tuo Johannan ehdotus on hyvä: "Ottakaa yhteyttä jos haluatte maksun tavaroista" :)

  VastaaPoista
 7. Jännityksellä odotan tarinan jatkoa. Tässä tarinassa on nimittäin jotain todella mystistä ja kiehtovaa! Hmm..ehkäpä seuraava uni johdattaa siirtolavalle joutuneiden aarteiden luo..?:) Tuo rosoinen ovi on varsin viehättävä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin eihän sitä tiedä =) Tosin pahoin pelkään, että ne aarteet ovat jo joutuneet poltettavaksi.

   Autiotalo jota olin ostamassa toisessa unessa on oikeasti sellainen talovanhus, jota kyselimme mieheni kanssa ennen kuin ostimme nykyisen kotimme. Se on yksi kauneimmista taloista, mitä tiedän, mutta muistaakseni se on ollut autiona jo 60-luvulta lähtien. Ajelen aina välillä sen ohi katsomassa, että onko se vielä pystyssä =) Sen haluaisin ihan oikeasti ostaa <3

   Poista
 8. Ihana ja kutkuttava tarina! Keramiikkakurssi kuulostaa loistavalta, odotan innolla, jos päädyt tunneille, että mitä ryhdyt tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä uskon, että elämässä on kaikella tarkoitus, eikä mitään tapahdu sattumalta, joten noilla lasitusohjeilla on oltava myös tarkoituksensa =) Nyt pitää vain selvittää, että mikä ja mihin ne mut vievät =)

   Poista
 9. Mielenkiintoista! Sääli tavaroita, onneksi ehdit nuo muutamat aarteet pelastaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä =) Tosin, jos talossa olisi ollut tavarat tallella, niin mä epäilen, etten olisi osannut pelastaa näitä. Olisin kuitenkin hullaantunut niistä aarteista niin paljon, että paperit seinällä olisi jäänyt huomaamatta =)

   Poista
 10. Jännittävää! Aivan ihana tuo ovi, onneksi sait sen pelastettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Se on kyl kaunis ja se on niin ihanan pienikin <3 Se ei taida olla kuin puolitoista metriä korkea =)

   Poista
 11. Jännä, mihin elämä kuljettaa. :) Entisessä kotikaupungissani harmittelin muutamaa purkutuomion saanutta vanhaa puutaloa, kun upeita ikkunankarmeja heitettiin roskalavalle ja kaikkea muuta. Olisi kyllä hyvä, jos saisi lavat penkoa vapaasti - tosin joskus taloja tyhjennetään tuholaisten tai homeen takiakin, joten onhan sellainen sitten kurjaa, jos kotiinsa vie saastuneita huonekaluja. Mutta purkutaloissa menee niin paljon vanhaa ja hienoa kaatopaikalle, että olisi tosiaan hienoa, jos halukkaat voisivat pelastaa, mitä tarvitsevat. Upean oven sait mukaasi. Aivan mahtavaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä olen vasta yli kolmekymppisenä oppinut, että elämän pitää antaa viedä. Asioille ei kuulu pulikoida vastaan. Niille on yleensä tarkoituksensa =)

   Tuo on tosiaan hyvä muistaa! Tavara, jonka haluaa pelastaa, pitää mun mielestä olla sellaista, että sen voi pestä. Itse miettisin muutaman kerran, että veisinkö kotiini autiotalosta mitään tekstiilejä, vaikka ne voisikin pestä koneessa. Tosin eihän sitä aina tiedä, että mistä kirppistavaratkaan on kotoisin ja missä niitä on säilytetty ennen kuin ne on viety myyntiin =)

   Poista
 12. Ovesta tulis tosiaan hieno pöytä. Harmi kun ne edelliset tavarat menivät kaatopaikalle. Moni ei arvakkaan että joku haluaisi ns. roskia, mutta ne ovat toiselle aarteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Ihmiset näkee asiat niin eriarvoisina =) Toiset hehkuttaa Ikean kalusteita ja mulla nousee niistä niskavillat pystyyn, enkä osta niitä edes kirppiksiltä. Ruosteiset pannut ja padat on mulle aarteita ja toisille ne on taas rautaromua =)

   Poista
 13. Ihana se ovi! Niin paljon kauniita tavaroita usein päätyy roskiin, surullista! Mutta hyvä kun edes joitakin saadaan pelastettua. En olekaan nähnyt noita väripyöriä paperilla, netissä niitä on vaikka kuinka digitaalisina versioina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Se on tosiaan kaunis <3

   Mä en ole ennen törmännyt edes nettiversioihin. Olen kyl googletellut väriympyrää, mutta kohdalle ei ole osunut tällaista, joten en osannut koko pyörää edes kaivata. Aivan huima vekotin <3 Mun pitää ilmeisesti vaihtaa hakusanoja =D

   Poista
 14. Kyllä! Ehdottomasti sinne keramiikkakursille varsinkin kun on jonkun arvokkaat lasitereseptit tallessa. Upeaa jos olisi vaikka riisiposliinille sopiva lasiteresepti ...ź Upea ovi! Pöytä, sängynpääty, kuvausseinä tai vaikka kantaa ihan vain olohuoneeseen katseltavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä <3 Vielä en ole ilmoittautunut, mutta mieli tekisi =)

   Poista