tiistai 22. marraskuuta 2016

Suomen Kädentaidot -messut 2016

"Kaikesta työstä tulee luovaa silloin, kun sen tekijä haluaa tehdä sen hyvin - tai vielä paremmin."
    - Kirjailija John Updike (1932-2009)

ANNARIIKKA QVIST


Yhteistyössä: Tampereen messut

Viime viikonloppuna järjestettiin Suomen Kädentaidot -messut 21. kerran. Euroopan suurin käsityöalan messutapahtuma rikkoi tänä vuonna kävijäennätyksensä, kun Tampereen messu- ja liikuntakeskukseen saapui yhteensä 44.419 vierailijaa tekemään löytöjä 665 kädentaitajan toimipisteestä. Messukeskuksesta löytyi kolmen hallin verran iloa, inspiraatiota ja piristystä muuten niin harmaaseen ja sateiseen viikonloppuun. Oli ilo huomata, että paikalla oli paljon samoja käsityöyrittäjiä kuin viime vuonna ja monet heistä löytyi samoilta paikoilta.

Vaelsin pari päivää ympäri halleja päämäärättömästi ja olin pyörällä päästäni kaikesta näkemästäni. Tämän messupostauksen tekeminen on ollut haastavaa, kun en osannut päättää mitä kerron ja mitä kuvia tähän valitsen, kun näytettävää oli niin paljon. Suomen kädentaidot -messut ovat oikeastaan sellainen tapahtuma, että se pitäisi päästä näkemään ja kokemaan paikan päälle, sillä messujen tunnelma on niin ainutlaatuinen, etten osaa pukea sitä sanoiksi tai vangita sitä kuviin. Annariikka Qvistin ihastuttavat nuket ja Henna Toivion neulahuovutetut työt Taito Keskimaan osastolta eivät pääse oikeuksiinsa näiden kuvien välityksellä.

"Anteeksi, saanko kuvata sukkiasi?"
 
 


 NEULOVILLA

Messuilla pääsi täyttämään materiaalivarastonsa ja lankamyyjiä oli varmasti kaikkien tarpeisiin. Novitan osastolla oli niin pitkät jonot, että kiersin sen kaukaa. Samoja lankoja saan kaupasta, joten en varmasti menettänyt mitään, vaikka en päässytkään nauttimaan messutarjouksista. Mielestäni käsityömessut ovat mahtava tilaisuus päästä tutustumaan hieman erilaisiin lankoihin, kun niitä myyvät pienet ja suuret lankakauppiaat ovat saman katon alla ja vyyhtejä pääsee hypistelmään ja tutkimaan tarkemmin. Kun lankoihin on saanut käsituntuman, on niitä helpompi ostaa myöhemmin heidän verkkokaupoistaan. Käsinvärjättyjä lankoja oli paljon tarjolla ja ostin kotiinviemisiksi pari vyyhtiä Handua ja Hedgehog fibresia. Kuvausteknisistä syistä näette langat vasta myöhemmin.
Perinnekäsitöistä varsinkin ryijyt ovat olleet jo muutaman vuoden nosteessa ja ilokseni myös vanhat ns. perinteikkäät ryijyt ovat alkaneet kiinnostaa niin sisustajia kuin käsityöharrastajia. Taito Pirkanmaan osastolla oli useampi ryijy nähtävillä, joista mieleenpainuvin oli Minna Ahosen Polun Varrelta. Haluaisin kutoa ensi vuonna ryijyn ja tämän tyylisestä pitäisin. Myös Elviiran käsinkirjotut seinävaatteet ovat mielestäni maininnan arvoisia. Yrittäjä arvioi, että ison seinävaatteen tekemisessä menee harrastelijalla parisen kuukautta, mutta pienemmän työn kuten tyynynpäälisen tai kukkaron kirjoisi nopeammin.




LANKAVA
 

Molla Millsin Lankavalle suunnittelema Suomen marjat -mallisto oli nähtävillä Lankavan osastolla ja mielestäni  varsinkin lakkaryijy ja -pussukka olivat äärimmäisen hienot. Ohjeet mallistoon löytyy Lankava inspiraatio -kirjasesta, jonka ostin kotiinviemiseksi. Kirjanen löytyy ainakin vielä Lankavan verkkokaupasta viidellä eurolla ja se sisältää 17 käsityöohjetta mukaan lukien Molla Millsin ohjeet. Suosittelen ostamaan kirjasen ennen kuin se loppuu! Tässä vielä linkki Lankavan verkkokauppaan.

Käsityömessut ovat mahtava tilaisuus tutustua myös eri alojen käsityöyrittäjiin ja heidän tuotteisiinsa kuten MinDecon käsin painettuihin pellavaisiin keittiötuotteisiin, Kipriikan ihastuttaviin avaimenperiin ja yrttiruukkuihin sekä House of Simonin nahkakoruihin. Turkulaisen Boutique Heebenin pehmeät pellavavaatteet muuttivat käsitykseni pellavasta vaatemateriaalina ja hänen käyttämät värinsä saivat minut sanattomaksi. Mukava yllätys oli myös löytää messuilta yksi perinteisten räsymattojen kutoja, jonka iloisen kirjavat matot näyttivät niin kotoisilta. Raitoja ja räsymattoja oli saapunut ensi kertaa messuille.
 


Suomen Kädentaidot -messut olivat tänäkin vuonna ainutlaatuinen elämys, josta riittää pitkäksi aikaa iloa. Suosittelen, että laitat kalenteriin ylös, että seuraavat messut ovat 17.-19.11.2017 ja varaat messuja varten pari päivää aikaa, sillä yksi päivä messuilla ei riitä. Kahden päivän messuilussa on myös se hyvä puoli, että ensimmäisenä päivänä saa rauhassa tutustua tarjontaan ja vasta seuraavana päivänä tehdä ostokset. Kiitos hienosta messuviikonlopusta järjestäjille, yrittäjille ja kaikille ihanille ihmisille joita tapasin.

Ei ollut pelkoa, että olisin selvinnyt kotiin tyhjin käsin, sillä houkutuksia oli niin paljon. Tarkoituksenani löytää pariin seuraavaan työhöni sopivat puuvillalangat, mutta vain muutama myyjistä oli ottanut mukaansa puuvillalankoja, joten täydellinen virkkuulanka, mahdollisimman laajalla ja herkullisella värivalikoimalla jäi nyt löytymättä. Lohdutukseksi ostin Pirkanmaan Kotityön pirkkapuuvillaa, joka on mukavan napakan tuntuista sekä yhden kerän Teeteen Helmi merinovillaa. Heräteostoksina löytyi ensi vuodelle Virkkukoukkusen perhekalenteri ja Nupun kaunis pussukka. Eiköhän näillä ihanuuksilla ja kaikella muulla näkemälläni selvitä tästä synkästä ja harmaasta marraskuusta.


12 kommenttia:

  1. Ihana messupostaus! Kiitos tunnelman välittämisestä! (: Multa jäi tänäkin vuonna väliin, vaikka olin kovasti tulossa. Noh, ehkä ensi vuonna sitten vihdoin. Nautin siis viikonloppuna ihan vaan käsitöiden tekemisestä kotona ja mutristelin naamaani kaikille messukuville instassa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon =) Toivottavasti pääset ensi vuonna! Messuilla on niin paljon nähtävää ja olisi mukavaa nähdä sutkin livenä =)

      Poista
  2. Näyttää kyllä kivoilta messuilta! Upeita lankoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Voi kun olisin voinut ostaa niitä enemmänkin! Nuo vyyhdit olivat niin taivaallisen ihania, että niiden sekaan olisi tehnyt mieli sukeltaa =)

      Poista
  3. Hienoa päästä näin blogisi kautta mukaan messuille kun ei paikalle päässyt.

    VastaaPoista
  4. Kaikkea niiiin ihanaa! Ja paljon! Olisipa voinut olla tuolla.

    Tuli tuossa mieleeni, kun sinäkin tykkään värikkäästä, että oletkos koskaan törmännyt blogiin Dada's place? Siellä on värikästä ja muutenkin kaikkea aivan ihanaa. Tässä linkki, jos ei ole entuudestaan tuttu https://dada4you.blogspot.com/

    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messuilla oli kyl kaikkea ihanaa, mutta se oli kovin turmiollista mun rahapussin kannalta =D

      En olekaan ennen kuullut tuon nimisestä blogista, mutta ihan varmasti tutustun! Kiitos vinkistä <3

      Poista
  5. Ihan eri jutut kuin itse huomasin messuilla ;) Ihan huippua lukea näitä juuri siksi. Oli kiva tavata livenä :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosiaan hauskaa, miten erilaisiin asioihin ihmiset kiinnittää huomiota messuilla. Olen kans lukenut muiden blogistien postauksia roppakaupalla ja välillä tuntuu, että mä olen ollut ihan eri messuilla =)

      Oli mukavaa nähdä =) Toivottavasti törmätään toistekin!

      Poista
  6. Paljon taitavia tekijöitä ja kauniita töitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä! Sitä ei voi kuin ihailla, miten taitavia käsityöläiset ovat <3

      Poista