perjantai 11. huhtikuuta 2014

Tungosta taimihyllyssä


Tämän kuun alussa, kukkapäivänä kylvin yrtit: basilikan, timjamin, korianterin ja laventelin. Johanna Paunggerin ja Thomas Poppen kuukirjan mukaan lääkeyrtit kylvetään kaksosten päivänä. Koska en osannut erotella lääkeyrttejä ja mausteyrttejä, kylvin kaikki yrtit samana päivänä. Samana päivänä ripottelin multaan myös Asterit ja suoraan kukkapenkkiimme Kalifornian unikon siemenet.

Valitettavasti en ole ennen pitänyt taimihyllykköä kirjastohuoneessamme, joten en voi varmaksi sanoa johtuuko taimilapsosten kasvupyrähtelyt kuukirjan ohjeiden noudattamisesta vai ilmalämpöpumpusta, joka puhaltaa vieressä. Minun oli kuitenkin pakko Oinaan päivänä, ihan tämän kuun alussa koulia ensimmäiset paprikat ja tomaatit. Loput taimet pääsivät omiin purkkeihinsa leijonapäivänä eli vasta pari päivää sitten.

 

Valitsin taimipurkista aina parhaimmat ja voimakkaimman näköiset taimet. Varovaisesti nostin aina yhden taimen kerrallaan omaan purkkiinsa ja kastelin ne yön yli seisoneella vedellä. Minulla oli tähän hommaan varattuna vanhempieni viimekesäiset kukkapurkit, jotka kuitenkin loppuivat pahasti kesken ja jouduin taas jatkamaan vanhoilla viilipurkeilla. Asukkaiden nimet kirjoitin vanhoihin, puisiin kahvinsekoitustikkuihin. Taimia oli taas niin paljon, että loput jouduin heittämään roskiin. Onko minussa jotain vikaa kun olen aina hieman surullinen joutuessani tuhomaan taimia? Minun pitää ensi keväänä laittaa hieman vähemmän siemeniä itään.

Olen tähän asti ollut todella tyytyväinen hyötykasviyhdistyksen siemeniin. Chilit ovat itäneet huomattavasti paremmin, kuin viime vuonna ostetut siemenet, tosin ne ovat eri lajiketta. Tomaatin siemeniä olisi riittänyt puolikas pussi ja kaupan paprikoiden siemenetkin ovat itäneet yllättävän hyvin. Epäilen kuitenkin hieman, että saanko niistä ikinä paprikoita. Nähtäväksi jää.

Tungosta taimihyllyssä.
Asterin poikasia. Kauhulla odotan koulintaa. Yksi taimi per purkki. Mihin ihmeeseen sijoitan sellaisen määrän purkkeja?

Voin parin vuoden viherpeukalon kokemuksella antaa myös yhden hyvän vinkin johon kompastun joka vuosi. Ajattele! Siemeniä on kiva kylvää ja niiden itämistä on mukava katsella. Kuitenkin olisi hyvä muistaa, ellei omista lämmintä kasvihuonetta, siemeniä ei kannattaisi kylvää ihan roppakaupalla. Minulla alkaa olla jo hieman tungosta taimihyllyssäni. Voitte varmasti uskoa kuinka mielenkiintoiset pöydän reunalla olevat taimipurkit ovat vilkkaan kaksivuotiaan mielestä?

Onneksi taimipurkkeja lähtee maailmalle tämän viikonlopun aikana yli kymmenen, mutta se ei taida vielä pelastaa minua. Kertokaahan mihin laitan Asteri pienokaiset, jotka luultavimmin viikon tai parin päästä pitäisi koulia jokainen taimi omaan purkkiinsa? Kun olen ratkaissut sen pulman, voinkin jo alkaa pohtia mihin saan mahtumaan kesäkurpitsan ja avomaan kurkkujen taimet. Niiden kylvö olisi kuukauden päästä eikä siihen aikaan vielä mikään näistä taimistani pärjää ulkona. Osaisinkohan ensi keväänä itse ajatella?

4 kommenttia:

 1. Näyttääpäs todella hienolta kasvulta siellä! :)

  VastaaPoista
 2. Ihania taimia! Itekin purkittelin juuri parit chilit isompiin ruukkuihin, ihanaa ois kasvatella enemmänkin kaikkee, mutta taloudessa on pari kappaletta kasvien tuhoajia kissojen muodossa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Mä olen miettinyt saisinko viritettyä ison "amppelin" taimille ja saisin siten ne turvaan pieniltä sormilta. Amppelista ei tosin taida olla apua, jos taimia vaanii kissat =)

   Poista