tiistai 15. lokakuuta 2013

Hei, hei kesä! Tervetuloa talvi!Me teimme sen! Viime lauantaina tartuimme lapioon ja teimme parsapenkit kasvimaan jatkoksi. Kasvimaan vieressä olevien mustaherukkapensaiden takia, jouduimme siirtämään kasvimaan reunaa 40 sentillä. Pelkäsin pensaiden imevän kaikki ravinteet parsoilta, joten emme voi istuttaa parsoja pensaiden viereen. Katsellessani miestäni hänen siirtäessä laattoja, minun oli pakko tulla siihen päätelmään että ukko-kullan on minua rakastettava ja paljon! Sen verran hölmöläisen hommalta kasvimaan siirto minustakin tuntui. Eihän kasvimaa ehtinyt olla paikallaan kuin puoli vuotta.

Tästä kaikki alkoi eräänä kauniina syyspäivänä.

Kasvimaan kyltit saavat odotella ensi kesää kellarissa.

Raavimme taas nurmikon pois. Parsapenkkejä varten olimme haalineet muutaman euro-lavan reunan ja niiden sisään kasasimme mullan. Suodatinkangas olisi ehkä ollut hyvä laittaa pohjalle estämään rikkaruohojen leviämisen mutta se meiltä jäi pois. Muutaman tunnin saimme heilua hiki hatussa mutta lopputulos oli hienompi kuin mitä osasin odottaa. Laatikoiden väliin saimme vielä kivilaatat joille on mukava astua penkkejä kitkiessä. Korokepenkkejä on nyt kolme kasvimaan kupeessa mutta luulen että istutamme vain kahteen parsaa ja yhden säästämme jollekin toiselle monivuotiselle.
 
Sommittelua... Tulevatko laatikot yhteen vai erikseen?
Tälläiset niistä tuli! Enää ei tarvitse kuin odottaa kevättä.


Samalla kun teimme parsapenkit, teimme syyshuollon kasvimaalle. Nostimme loput perunat maasta, kaadoimme maa-artisokan varret, siivosimme loput kasvien varret kompostiin ja kitkimme rikkaruohot. Yllätyksekseni löysin vielä papujakin. Poimin ne talteen ja ensi keväänä säästän siemenlaskussa kasvattamalla pavut niistä. Minulta meinasi päästä poru kun löysin seitsemän paleltunutta avomaankurkkua. Saman kohtalon oli saanut myös muutama kesäkurpitsa. Viimeisenä työnämme tyhjensimme kompostorimme kasvimaalle ja käänsimme maan. 

Kasvimaan viimeinen sato:perunoita, härkä- ja pensaspapuja.

Pari viikkoa sitten siivosimme jo yläpihan korokepenkit. Ristiäisvieraiden silmien alta oli pakko saada kuivat ja koppurat kasvit pois. Paprikan, chilien ja tomaattien varret pääsivät rikastuttamaan kompostiamme. Keräsin vihreät tomaatit ja paprikat hallalta suojaan ja yllätykseni ne ovat punastuneet keittiönpöydällä! Makua tomaateissa on ihan yhtä vähän kuin kaupan ulkomaalaisissa tomaateissa mutta eiköhän ne tule syötyä. Vielä meillä on vähän haravoitavaa jäljellä ennen kuin talvi saa tulla puutarhaamme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti